David Popovici, ce nu ni s-a spus: Adevăratele motive ale ratării podiumului la Mondialul din Japonia

David Popovici, ce nu ni s-a spus: Adevăratele motive ale ratării podiumului la Mondialul din Japonia

David Popovici (18 ani) a bifat un Mondial fără medalii, în anul dinaintea Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie 2024 – 11 august 2024). Clasările de la Fukuoka, 4 la 200 de metri liber și 6 la 100 de metri liber, au fost surprinzătoare, în contextul în care înotătorul de la CS Dinamo a cucerit aurul, în aceste probe, anul trecut. Atât la Europene, cât și la Mondiale!

David Popovici rămâne mândria României. FOTO: Profimedia

Desigur, David Popovici nu e „robot“, nu poate câștiga toate cursele, pentru că are niște rivali foarte buni și, oricum, deja a produs niște rezultate formidabile, istorice de-a dreptul. Și, totuși, ce s-a schimbat într-un an, de Popovici a coborât de pe locul 1 pe 4 și 6, în cele două probe în care a făcut legea, în 2022?

David a pierdut o secundă într-un an. Enorm!

Despre proba de 200 de metri liber, în care românul a terminat pe 4, s-a vorbit deja. Aici, ratarea podiumului a fost explicată atât de David, cât și de doi foști înotători de talie mondială, după cum Adevărul a arătat aici.

În schimb, despre proba de 100 de metri liber, cea preferată a lui Popovici, s-a vorbit puțin spre deloc. David deține recordul mondial aici, cu timpul de 46 de secunde, 86 de sutimi. Și, totuși, la Fukuoka, nici măcar nu s-a apropiat de primele locuri. Iată rezultatele sale:

*Serii - locul 6: 47 de secunde și 90 de sutimi

*Semifinale – locul 5: 47 de secunde și 66 de sutimi

*Finala – locul 6: 47 de secunde și 83 de sutimi

Prima observație: timpii de mai sus sunt foarte departe de recordul mondial deținut de David. Sigur, vorbim despre o diferență de o secundă aici, dar, la acest nivel, de fapt, sutimile de secundă despart locul 1 de locul 7, de pildă. O secundă, la cursa de 100 de metri, înseamnă enorm!

Iar dacă David a pierdut aproape o secundă, între Europenele de la Roma (august 2022), în care a stabilit recordul mondial și Mondialele de la Fukuoka, în care s-a clasat pe 6, atunci înseamnă că ceva n-a funcționat. Fie în pregătire, fie în ziua curselor din Japonia. Iar primii care știu acest lucru sunt Popovici și antrenorul său, Adrian Rădulescu.

Rivalii lui Popovici au progresat

A doua observație: la precedenta ediție a Mondialelor, la Budapesta (iunie 2022), David a cucerit aurul la 100 de metri liber cu timpul de 47 de secunde, 58 de sutimi. Și dacă ar fi repetat același rezultat, joi, în finala de la Fukuoka, românul n-ar fi terminat decât pe... 6! Adică, pe locul pe care, oricum, s-a clasat, însă cu timpul de 47 de secunde, 83 de sutimi.

Iată ierarhia finală de la Fukuoka:

Clasament100 jpg

Ce înseamnă acest amănunt? Că rivalii lui David, în această probă, au progresat, că Popovici are acum o concurență mult mai dură. Concret, la Fukuoka, au fost patru finaliști în proba de 100 de metri liber, care fuseseră și în finala de la Budapesta 2022. Doi dintre ei și-au îmbunătățit timpii în finala din Japonia. În schimb, au scăzut la acest capitol David Popovici și ungurul Nándor Németh, după cum se poate vedea mai jos:

*David Popovici - 47.58 (finala CM 2022) - 47.83 (finala CM 2023)

*Maxime Grousset - 47.64 (finala CM 2022) - 47.42 (finala CM 2023)

*Pan Zhanle - 47.79 (finala CM 2022) - 47.43 (finala CM 2023)

*Nándor Németh - 48.13 (finala CM 2022) - 48.17 (finala CM 2023)

Și, când punem pe lângă acest regres înregistrat de David și faptul că în finala de la Fukuoka a participat Kyle Chalmers (Australia), un mare favorit care a lipsit de la proba de 100 de metri liber la Mondialele din 2022, avem încă o explicație pentru faptul că acum, în Japonia, Popovici s-a clasat pe 6 din 8.

Kyle Chalmers, imediat după ce a cucerit aurul în proba de 100 de metri liber, la Fukuoka

Kyle Chalmers, imediat după ce a cucerit aurul în proba de 100 de metri liber, la Fukuoka

Ciclul olimpic înseamnă să crești gradual

Desigur, succesul e un puzzle format din foarte multe „piese“. În ziua cursei, o grămadă de detalii pot face diferența între o clasare pe podium și un loc 8, de pildă. Faptul că David Popovici a concurat acum în Asia pe alt fus orar, că apa din bazin a avut o temperatură mai scăzută comparativ cu ce era el obișnuit – a remarcat el acest lucru – că și-a dedicat o parte din timp examenului de Bacalaureat înaintea Mondialului, toate acestea sunt niște amănunte care poate că au contribuit la rezultatele lui David, la Fukuoka.

Mai trebuie precizat însă și altceva. În lumea sportului, există „ciclul olimpic“. Vorbim despre cei patru ani care despart o ediție a Jocurilor de următoarea (acum, diferența s-a redus la doar trei ani din cauza pandemiei care a mutat Jocurile de la Tokyo în 2021, în loc de 2020). În acest „ciclu olimpic“, indiferent de disciplină, sportivii își propun să crească gradual. Astfel încât să atingă vârful de formă la Jocurile Olimpice.

În cazul lui Popovici, Mondialele de acum arată că el a atins forma maximă, anul trecut. Dovadă și faptul că a „confiscat“ medaliile de aur, cucerind nu mai puțin de 11, în diferite întreceri internaționale, la seniori și la juniori.

În 2023 însă, Popovici a scăzut, pe când rivalii săi, probabil făcându-și strategia în acest fel, și-au îmbunătățit randamentele. Nu e o tragedie, însă, cu siguranță, la anul, concurența va fi și mai dură, la Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde vor veni niște sportivi în cea mai bună formă din carierele lor. Acolo e important să ajungă și David în forma sa optimă tocmai pentru a avea șanse la podium.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?