De azi, România are un nou președinte/Nicușor Dan își preia mandatul. Orele, evenimentele și unde le puteți vedea

De azi, România are un nou președinte/Nicușor Dan își preia mandatul. Orele, evenimentele și unde le puteți vedea

Preşedintele ales Nicuşor Dan depune luni, de la ora 12.00, jurământul în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie,urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului. Este ultimul pas pentru ca noul preşedinte ales, Nicuşor Dan, să îşi înceapă mandatul de preşedinte al României, după câştigarea alegerilor prezidenţiale, în turul doi de scrutin, pe 18 mai, în competiţia cu liderul AUR George Simion, transmite News.ro.

După depunerea jurământului în Parlament, de la 13:30, are loc ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcţia de preşedinte al României a lui Nicuşor Dan, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni.

Ulterior, va avea loc şi ceremonia de predare-primire a mandatului de preşedinte al României, în urma căreia Ilie Bolojan, preşedintele interimar, îşi încheie mandatul şi va reveni în Senat.

Potrivit Constituţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată de Curtea Constituţionallă depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.

”Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, prevede Constituţia.

Ce au spus în discursurile de învestitură foștii președinți ai României

Toți foștii președinți au susținut discursuri cu ocazia învestirii, în care au încercat să schițeze o parte din proiectele pe care voiau să le pună în practică.

1. Ion Iliescu a pus accent pe stabilitate și o tranziție pașnică de la comunism. De asemenea, a vorbit despre o reformă economică graduală punând accentul pe evitarea terapiei de șoc. În mandatul din 2000, Iliescu a abordat tema integrării în NATO și UE, deși cu reticențe inițiale față de capitalismul occidental.

2. Emil Constantinescu a pus accent în mandatul său pe lupta împotriva corupției, una din promisiuni fiind aceea de a „curăța” sistemul politic. Constantinescu a fost adeptul unei reforme economice accelerată , prin privatizări și atragerea de investiții străine. De asemenea, a fost pro-integrarea României în Occident: aderarea la NATO și pregătiri pentru UE.

3. Traian Băsescu a fost cel mai direct în criticile la adresa sistemului.În primul mandat a pledat pentru o Justiție independentă și pentru combaterea corupției în sistem. De asemenea, s-a declarat adept al promovării antreprenoriatului, susținând în același timp alianța cu Occidentul. În criza din 2009 a luat măsuri de austeritate aspru criticate de populație.

4. Klaus Iohannis. A câștigat cu sloganul „România lucrului bine făcut”, iar în al doilea mandat prin proiectul lui de suflet „România educată”. „Nimic nu produce o schimbare mai benefică în fibra profundă a unei națiuni decât formarea tinerilor pentru a deveni cetățeni implicați și activi, care, prin propriile lor realizări și succese, clădesc o țară mai bună pentru noi toți. Dacă dorim să anticipăm viitorul țării, un indiciu îl putem găsi în modul în care se realizează educația tinerilor”. Realitatea este că România are cea mai mare rată de abandon școlar din UE.

De asemenea, în discursul de învestitură, Iohannis își dorea spitale și școli curate și bine dotate, cu medici și dascăli corect răsplătiți pentru munca lor, pe criterii de performanță, infrastructură modernă. În timpul mandatului său a avut de gestionat situația creată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Cine va participa la ședința în care Nicușor Dan își va depune jurământul

Pe lângă parlamentari, la ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului vor participa și o serie de alți oficiali ai statului român, conform Legii privind ceremoniile oficiale, 215/2016, printre care:

  • premierul în funcție (Cătălin Predoiu);
  • foștii șefi de stat, în ordinea cronologică a primului mandat;
  • președintele CCR (Marian Enache);
  • președinta ICCJ (Corina Corbu);
  • europarlamentarii români;
  • miniștrii;
  • consilieri prezidențiali;
  • președintele Academiei Române (Ioan Aurel Pop);
  • șeful Statului Major General (Gheorghiță Vlad).

Jurământul pe care îl va depune Nicușor Dan

Jurământul pe care trebuie să îl rostească președintele ales în timpul ședinței este prevăzut în Constituția României, la Articolul 82, Alineatul 2:

  • „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Odată ce depune jurământul, Nicușor Dan devine oficial președintele României.

Ce va face Nicușor Dan după depunerea jurământului

După depunerea jurământului, Nicușor Dan va pleca la Cotroceni, acolo unde va fi așteptat de Ilie Bolojan, conform calendarului învestirii.

La Palatul Cotroceni, pe Platoul Marinescu, va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului. După acest moment, cei doi vor intra în Palatul Cotroceni pentru o discuție tête-à-tête.

După discuția cu Nicușor Dan, care va fi la acel moment președintele în exercițiu al României, Ilie Bolojan va părăsi Palatul Cotroceni.

Prima misiune importantă a președintelui Nicușor Dan: numirea unui premier

După preluarea atribuțiilor de președinte, Nicușor Dan trebuie să numească un premier care să reușească să obțină o majoritate în Parlament. Prima opțiune a lui Dan pentru funcția de premier este Ilie Bolojan, după cum a declarat în repetate rânduri, inclusiv joi.


Cine este Nicuşor Dan – oferta luI Emil Constantinescu, lupta pentru salvarea patrimoniului, proteste alături de George Simion, demisia din partidul pe care l-a creat şi victoria de la Primăria Capitalei

Nicuşor Dan (55 de ani) este matematician de profesie. În liceu, a făcut parte din lotul naţional de matematică al României, reuşind să câştige medalia de aur la Olimpiada Internaţională în anii 1987 şi 1988. În ciuda acestui succes, Nicuşor Dan a fost acuzat în campania electorală ba că nu a luat Bacalaureatul, ba că a luat note foarte mici. În replică, Nicuşor Dan a publicat diploma sa de Bacalaureat, examen pe care l-a promovat cu media 9,87. După terminarea liceului, a absolvit Facultatea de Matematică în cadrul Universităţii din Bucureşti, iar din 1992 şi-a continuat studiile în Franţa, unde a obţinut doctoratul la prestigioasa universitate Sorbona. S-a întors în România spre finalul anilor 90, unde preşedintele Emil Constantinescu i-a propus funcţia de secretar de stat pentru diaspora. Nicuşor Dan a refuzat. ”Credeam că pot să fac şi meseria mea – eram încă foarte pasionat de meseria mea de matematician, cercetător la institut – şi că pot să fac lucruri din afara politicului activând în zona civicului. A fost o socoteală greşită!”, a admis, peste ani, Nicuşor Dan.

Pasionat de meseria sa, a înfiinţat, pe model francez, Şcoala Normală Superioară Bucureşti, o instituţie de învăţământ pentru studenţii de elită în ştiinţe exacte. În paralel, s-a implicat în mişcările civice care luptau pentru salvarea patrimoniului din Capitală. Spre exemplu, a încercat să împiedice demolarea Halei Matache, pusă la pământ, noaptea, de primarul Sorin Oprescu. Imaginile vremii arată că, la unul dintre proteste, Nicuşor Dan a intrat în conflict cu jandarmii, împreună cu alt tânăr, la acea vreme necunoscut. Numele său: George Simion. ”Noi ne ştim de vreo 20 de ani, de când protestam pentru lucruri de urbanism din Bucureşti”, a rememorat Nicuşor Dan, într-un interviu pentru Prima TV. Ulterior, drumurile lor s-au despărţit, iar apoi cei doi s-au aflat în competiţie pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

În 2008, Nicuşor Dan a fondat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, un ONG dedicat urbanismului şi patrimoniului. ”Am câştigat sute de procese împotriva mafiei imobiliare şi a instituţiilor nefuncţionale ale statului”, a precizat Nicuşor Dan pe site-ul de campanie.

În 2012, a făcut pasul din zona civică spre scena politică. A candidat la Primăria Capitalei ca independent, unde s-a clasat pe locul al treilea, cu 9%. Alegerile au fost câştigate detaşat de Sorin Oprescu (56%), susţinut la acea vreme de USL, alianţa formată din PSD şi PNL. Pe locul secund s-a clasat Silviu Prigoană (16%), candidatul PDL. În 2015, Nicuşor Dan a lansat partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), iar un an mai târziu a candidat din nou pentru Primăria Capitalei. Deşi a obţinut peste 30%, Nicuşor Dan a fost învins de Gabriela Firea (42%), în condiţiile în care voturile dreptei au fost divizate. PNL l-a aruncat în luptă pe Cătălin Predoiu, care a înregistrat doar 11%, dar suficient cât să-l încurce pe Nicuşor Dan. La vot politic, USB a reuşit să obţină 25% în Capitală, devenind al doilea partid după PSD. Astăzi, Cătălin Predoiu e premier interimar şi lider, tot interimar, al PNL, partid care l-a susţinut pe Nicuşor Dan în lupta pentru Cotroceni.

În noaptea alegerilor locale din 2016, Nicuşor Dan a anunţat că partidul se extinde la nivel naţional: Uniunea Salvaţi Bucureştiul s-a transformat în Uniunea Salvaţi România (USR). La alegerile parlamentare din toamna anului 2016, USR a intrat în Parlament cu un scor de 9%, Nicuşor Dan fiind preşedintele partidului şi deputat de Bucureşti. Însă jumătate de an mai târziu, Nicuşor Dan a demisionat din fruntea USR. Motivul: majoritatea membrilor USR au votat intern ca partidul să se poziţioneze împotriva referendumului pentru familia tradiţională, declanşat de Coaliţia pentru familie. De cealaltă parte, Nicuşor Dan a cerut ca partidul să nu adopte o poziţie tranşantă, ci să rămână deschis pentru ambele tabere: conservatori şi progresişti. La acea vreme, printre liderii USR care au intrat în conflict cu Nicuşor Dan s-au numărat Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Ionuţ Moşteanu şi Clotilde Armand. Azi, toţi sunt de partea sa. Peste anii, Nicuşor Dan a admis că a participat la referendum şi a votat pentru familia tradiţională. În ciuda faptului că şi-a asumat public o conduită conservatoare, Nicuşor Dan a fost acuzat de rivalii politici că nu şi-a botezat copiii. ”Suntem creştini-ortodocşi, ne-am botezat copiii, noi suntem botezaţi. Acesta este adevărul, restul e minciună”, a răspuns primarul general, alături de partenera sa de viaţă.

La alegerile locale din 2020, Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura pentru Primăria Capitalei ca independent. Însă liderul PNL de la acea vreme, Ludovic Orban, a decis ca liberalii să nu-şi pună candidat propriu şi să-l susţină pe Nicuşor Dan. Pentru a nu diviza dreapta, USR l-a sprijinit tot pe Nicuşor Dan, deşi, iniţial, anunţase că Vlad Voiculescu va fi candidatul partidului. În final, Nicuşor Dan a învins-o pe Gabriela Firea şi a ajuns primarul Capitalei, funcţie pe care a câştigat-o din nou la alegerile locale din vara anului trecut, tot ca independent. În cei patru ani şi jumătate de mandat, Nicuşor Dan s-a axat pe schimbarea conductelor de apă caldă, unele vechi din anii 60. Munca din subteran a provocat costuri electorale la suprafaţă. Săptămâni la rând, cartiere întregi din Capitală au rămas fără apă caldă şi căldură. Dincolo de problema datoriilor şi a sistemului energetic, care e bilanţul său ca primar general? ”O îmbunătăţire a transportului public cu primele tramvaie noi după Revoluţie şi modernizarea linilor de tramvai, care este în curs. Şi faptul că bucureştenii folosesc transportul public 40% mai mult. Şi foarte, foarte important, o frână pusă pe dezvoltarea imobiliară nocivă din Bucureşti”, a spus Nicuşor Dan, într-un interviu pentru News.ro . Întrebat dacă e de părere că dezvoltatorii imobiliari şi-ar dori să nu mai rămână primar, Nicuşor Dan a răspuns: ”Cred că îşi doresc, dar îşi fac un calcul greşit”. Odată ajuns la Cotroceni, Nicuşor Dan a promis că le va cere procurorilor să se ocupe de marea corupţie, în special din zona imobiliară.

Nicuşor Dan va deveni luni al cincilea preşedinte al României, la cinci luni de la anunţarea candidaturii la cea mai înaltă funcţie în stat.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Moment istoric cu ziua în care președintele României a vorbit în poloneză în capitala Poloniei!

2 BREAKING Un avion misterios, contractat des de Departamentul pentru Justiție al Statelor Unite, a aterizat sâmbătă la București

3 Preot rus / Fetele noastre se căsătoresc cu musulmani din cauză că bărbații noștri sunt „legume cu tricolor”

4 ALERTĂ JD Vance a prezentat noua doctrină externă a administrației Trump!

5 Cine este tânărul SPP-ist care s-a făcut remarcat în preajma lui Nicușor Dan. A făcut furori pe internet