De ce crește Viorica Dăncilă în sondaje. E de citit, oameni buni, dracul n-a fost alungat, e în troacă și joacă!

De ce crește Viorica Dăncilă în sondaje. E de citit, oameni buni, dracul n-a fost alungat, e în troacă și joacă!

Pe 1 octombrie, un sondaj comandat de USR arăta că pe locul doi, în cursa prezidențială, se va clasa Viorica Dăncilă, cu 21,4%. Trei săptămâni mai târziu, tot un sondaj USR indica creșterea liderului PSD cu două puncte, la 23,4%.

Paradoxul este evident. Cum poate un premier agramat, care comite, în continuare, gafă după gafă, care nu este în stare să spună o frază cu cap și coadă, logică și de bun simț, să crească în sondaje? Cine sunt cei 2% în plus care s-au decis să o voteze pe Dăncilă după ce, în cele trei săptămâni scurse între sondajele citate, aleasa lor a blocat formarea noii Comisiei Europene prin candidații inacceptabili, moral și profesional, pe care i-a propus din partea României?, scrie jurnalistul Dan Turturică pe  Universul.net .

Voi răspunde imediat la aceste întrebări, dar nu înainte de a spune un lucru. Încă din primăvară, de când au început să circule zvonuri hazlii despre o eventuală candidatură la președinție a Vioricăi Dăncilă, am fost convins că dacă se va întâmpla are șanse foarte mari pentru a ajunge în runda finală.

Când această posibilitate a devenit certitudine și foarte mulți comentatori susțineau că Dăncilă va lua un scor cu o singură cifră și că este exclus să intre în turul doi, mi-am reafirmat convingerea că subestimarea ei și a PSD este o imensă eroare. Pe 23 iulie, într-o postare pe Facebook, am argumentat:

”Nu văd niciun lider PSD care să poată face o figură decentă în cursa pentru Cotroceni, dar dintre toate variantele posibile Viorica Dăncilă întruchipează cel mai bine criza prin care trece de multă vreme acest partid. Au ajuns o adunătură mafiotă a cărei singură variantă de supraviețuire a rămas să-și aleagă drept lider cea mai insipidă și mai mediocră figură, o formă fără fond al cărei singur merit este că nu stârnește atâta revoltă în electoratul anti-pesedist precum Firea, Teodorovici și alte figuri sinistre.

Cu toate acestea, repet ce am spus și acum câteva săptămâni când devenise certă candidatura ei. Are șanse foarte mari să intre în turul doi. Cine o subestimează și se va culca pe o ureche că Dăncilă e ca și bătută, s-ar putea să aibă o mare surpriză.

Rezultatul de la europarlamentare a fost posibil deoarece a existat o mobilizare extraordinară a electoratului anti-PSD. Cu Dăncilă candidat, o mobilizare comparabilă este puțin probabilă. Firea și Teodorovici ar fi fost mai capabili să se apropie de performanța lui Dragnea și să scoată lumea la vot împotriva lor cu mic cu mare. Iar dacă PSD adună măcar și cele 2 milioane de voturi pe care le-a luat la europarlamentare, minimul său istoric, procentul îi va fi suficient ca să-și asigure intrarea în runda finală.

Ideea că baronii partidului nu vor trage pentru Dăncilă este falsă. Grupul infracțional organizat care își spune PSD intră în sevraj dacă este decuplat de la banii statului. O ratare a locului doi le-ar garanta că își vor lua adio de la putere pentru multă vreme de acum încolo. Se vor agăța cu dinții de candidatura lui Dăncilă pentru că a rămas singura lor speranță!

(…) Dar are o șansă și pentru că în rândul pesediștilor, dar mai ales al pesedistelor, a reușit să stârnească compasiunea. Comportamentul abuziv al lui Dragnea, dar mai ales valul gigantic de dispreț cu care au copleșit-o oamenii de dreapta, i-au creat un profil de victimă cu care se identifică marea majoritatea a pesediștilor, adică toți cei care nu îndrăznesc să recunoască în fața străinilor că sunt pesediști. Toate glumele despre inadecvarea și mintea ei puțină au ajuns și la ei. Și le-au luat personal.

Susținerea mafiei locale pesediste, combinată cu compasiunea tuturor celor care nici azi nu înțeleg de ce râdem de coafura și dezacordurile ei, dar și cu faptul că prostia și țopismul nu enervează atât de mult precum ticăloșia și aroganța și nu vor scoate la fel de mulți oameni la vot împotriva ei, cum i s-a întâmplat lui Dragnea, îi dau mari șanse Vioricăi Dăncilă să intre în turul doi.

Evident, Dăncilă va fi ajutată din plin și de ceea ce se va întâmpla în taberele adversarilor (…) Dreapta va fi mai ocupată cu luptele fratricide decât cu monitorizarea guvernării sale catastrofale. Nu e prima oară când PSD ne golește buzunarele profitând de faptul că suntem mai preocupați de mize mărunte decât de marele jaf pe care îl pun în operă de trei ani încoace…”

Toate aceste argumente rămân valide și azi. Însă, creșterea consistentă în sondaje din ultimele trei săptămâni, timp în care nu doar că a reușit, ca un fel de Mr Bean încrucișat cu unchiul Fester al politicii internaționale, să blocheze formarea Comisiei Europene, dar a mai și pierdut guvernarea, are altă explicație. Frica!

Nu există partid în România și poate nici în Europa care să capitalizeze mai bine frica decât o face PSD. Partidul ăsta se hrănește, din 1990 încoace, numai cu frică. A început în zilele Revoluției cu frica de teroriști. Când s-au prins unii dintre noi că FSN ne-a furat Revoluția, au băgat groaza în cei mai săraci cu duhul că vin străinii și moșirii să le fure zdrențele și i-au asmuțit împotriva noastră. După care i-au înfricoșat pe mineri că pletoșii și bărboșii complotează în Piața Universității să îi lase fără locurile lor de muncă ”de vis.”

Au continuat cu frica de privatizări, de integrare în NATO și în UE, de Comisia Europeană, de MCV, de DNA, de Înalta Curte de Casație și Justiție, de modernizarea și eficientizarea aparatului de stat, de ”coloniști” și multe altele. Au atins perfecțiunea în a-i transforma în dușmani ai poporului pe toți cei care le-au pus în pericol statutul de stăpâni absoluți ai țării, care le-au răpit imunitatea și privilegiile și în a câștiga electoral de pe urma celor care îi amenințau pe ei.

Frica a fost pârghia prin care au răsturant ordinea firească a lucrurilor. Prin frică i-au dezarmat pe cei pe care i-au batjocorit cel mai mult, oamenii simpli, iar frica acestora au folosit-o ca scut electoral. Prin frică au reușit să îi țină deoparte pe cei mai dezavantajați de oamenii care ar fi putut să îi ajute cu adevărat.

Asta fac și acum. Asta se întâmplă de la trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului încoace. Creșterea în sondaje a Vioricăi Dăncilă este efectul injecțiilor cu frică pe care PSD le administrează direct în venele electoratului său tradițional, parcă blestemat să se întoarcă la nesfârșit la ei, în genunchi și să le cerșească să îi apere.

PNL va tăia salarii și pensii! PNL va anula voucherele de vacanță! PNL va anula majorările de salarii prevăzute în Legea salarizării! PNL va micșora salariul minim! PNL va anula majorarea salariilor din Învățământ! PNL va anula creșterea punctului de pensie! PNL va închide spitale! PNL va crește prețul la gaze și la curent! PNL va reorganiza agențiile de plăți în agricultură! PNL  va anula programul ”Tomate Românești!”

Vă dați seama! PNL va distruge până și roșiile noastre, românești! Unui om rațional, campania aceasta de otrăvire a spațiului public cu minciuni îi provoacă în cel mai rău caz un hohot de râs. Un om cât de cât informat știe deja că și dacă se va ajunge ca unele din creșterile promise să nu fie acordate (deși PNL neagă de cinci ori pe zi că va recurge la asta) va fi pentru că Dragnea, Dăncilă și Tăriceanu au plantat deliberat aceste bombe cu ceas în programul lor guvernare, ca să le explodeze în față succesorilor. Oamenii cât de cât informați știu de mult că nu sunt bani pentru ele și că guvernarea Dragnea – Tăriceanu a mințit cu bună știință pentru a-i putea acuza ulterior pe cei care vor veni la putere că nu vor binele românilor.

Doar că, repet, la asta se gândesc oamenii raționali și cât de cât informați. Pe când o mare parte din electoratul PSD nu are nevoie de argumente. El ”știe” deja. ”Știe” pentru că ”îi spune inima” cum stau lucrurile cu adevărat. ”Știe” pentru că frica este emoția dominantă, pe care nu o poate domina nici măcar dacă ar încerca. Iar temelia fricii este irațională.

Oricât de caraghios pare de la distanță, din poziția confortabilă a unui om lucid și informat, frica pe care a început să o sădească PSD, de două săptămâni încoace, îi face pe unii să vadă până și în Dăncilă o salvare. Pentru că este candidatul PSD. Iar PSD i-a salvat de multe de-a lungul timpului.

Acum, vorbim despre alegerile prezidențiale iar șansele ca PSD să câștige sunt zero. Dar peste puțin timp vom vorbi despre alegerile locale și cele parlamentare. Care vor avea loc în plină guvernare PNL, sau PNL-USR. Atunci o să ne reamintim ce mașinărie formidabilă de injectat frică este PSD. Chiar și cu un Mr Bean încrucișat cu unchiul Fester la cârmă!, conchide Dan Turturică pe  Universul.net .



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...