De ce e bine să mâncăm vinete. Beneficiile uimitoare ale gustoasei legume care curăță toxinele din corp

De ce e bine să mâncăm vinete. Beneficiile uimitoare ale gustoasei legume care curăță toxinele din corp

Consumul crescut de legume este asociat cu o sănătate mai bună și cu un risc redus de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, bolile cardiovasculare sau obezitatea. Datorită conținutului de antioxidanți, vinetele ajută la reducerea riscului de boli cardiace.

Vinetele sunt pline de vitamine și nutrienți FOTO Shutterstock

Studiile efectuate pe animale au descoperit că vinetele pot îmbunătăți functia inimii și pot reduce nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor, desi mai sunt necesare cercetări. Fibrele, potasiul, vitamina C, vitamina B-6 și antioxidanții din vinete susțin sănătatea inimii.

Cercetarile sugereaza că un consum mare de alimente care conțin anumite flavonoide, inclusiv antocianine, ajută la reducerea markerilor inflamatori care cresc riscul de boli de inimă. Vinetele conțin fibre, iar acest lucru poate avea beneficii privind nivelul colesterolului. Acidul clorogenic, un antioxidant primar din vinete, poate scădea nivelul de colesterol„rău” și poate reduce riscul de boală hepatică non-alcoolică.

Vinetele sunt bogate în vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, potasiu și mangan. Ele pot fi preparate în diferite moduri, cum ar fi la grătar, prin coacere, prin prăjire sau sote, relatează doc.ro .

Sunt de obicei mov, dar unele soiuri pot avea și alte culori, cum ar fi soiurile albe, verzi sau în dungi. Au un conținut scăzut de calorii și sunt o sursă bună de fibre alimentare, vitamine și minerale. Ele conţin de asemenea şi antioxidanți, inclusiv antociani, care contribuie la culoarea lor violet intens.

Totodată, vinetele au un conținut scăzut de calorii și sunt bogate în fibre alimentare, ceea ce le face un aliat de nădejde în promovarea unei digestii sănătoase și scăderea în greutate.

Puține calorii, multe fibre

1. Sunt detoxifiante. Vânăta conţine foarte multă apă, de aceea ajută la detoxifierea organismului, fiind considerată un aliment diuretic. Este recomandat consumul regulat de vinete, atât pe grătar (rondele prăjite), cât şi în salate fără maioneză.

2. Reglează glicemia. Vinetele sunt cele mai recomandate diabeticilor, deoarece conţin doar 4 grame de zăhar la o cantitate de 100 de grame. În plus, sunt bogate în carbohidraţi solubili şi fibre care ţin sub control diabetul zaharat de tip 2. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.

3. Țin de foame. Vinetele conţin puţine calorii, însă sunt bogate în fibre. Acest lucru înseamnă că starea de saţietate este indusă rapid şi persistă, ceea ce ajută la pierderea kilogramelor în plus şi la reglarea tranzitului gastrointestinal.

4. Previn inflamaţiile şi bolile cronice. Vinetele conţin cantităţi importante de antocianine, un tip de antioxidanţi care protejează organismul împotriva cancerului, îmbătrânirii premature, inflamaţiilor şi bolilor neurologice.

5. Energizează organismul. Vinetele furnizează o bună parte din constituenţii complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxină (vitamina B6), tiamină (vitamina B1) şi niacina (vitamina B3). Organismul are nevoie de aceşti nutrienţi din surse externe, pentru metabolizarea eficientă a grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat