De ce e mai ușor de folosit vaccinul Oxford-AstraZeneca decât altele aflate acum în teste. Explicația unui medic

De ce e mai ușor de folosit vaccinul Oxford-AstraZeneca decât altele aflate acum în teste. Explicația unui medic

Anunț de interes major despre vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania AstraZeneca împreună cu universitatea Oxford. Vaccinul ar putea să devină disponibil pentru utilizare la sfârşitul lunii decembrie, a anunțat directorul executiv al producătorului farmaceutic. Compania este acum în aşteptarea aprobărilor emise de autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor,  scrie Digi24.

Vaccinul dezvoltat de această companie a intrat în faza a 3-a a studiilor clinice în luna septembrie, însă au fost stopate temporar din cauza îngrijorărilor legate de starea de sănătate a unui voluntar din Marea Britanie. Ulterior, acestea au fost reluate. AstraZeneca este considerată unul dintre cei mai promiţători candidaţi de pe plan mondial în ceea ce privește găsirea unui tratament eficient anti-COVID-19.

Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și membru al grupului de vaccinologie al Societății Naționale al Medicilor de Familie, spune că acest vaccin va fi mai ușor de administrat decât altele aflate acum în dezvoltare.

„Mai multe vaccinuri sunt în faza 3, într-o fază avansată de testare. Acesta este testat pe 30.000 de subiecți și despre care știm deja câteva lucruri. Face parte dintr-o serie de vaccinuri care sunt deja rezervate și în cazul în care vor fi aprobate”, a spus Alexiu la Digi24.

„Ele vor ajunge și în România, am fost anunțați prin comunicat de acest lucru. Este unul dintre vaccinurile care ne vor da ceva mai puține bătăi de cap cu privire la transport și la administrare, pentru că este un vaccin care se comportă aproximativ la fel cu cele pe care le folosim astăzi. Pentru celelalte vaccinuri care erau în discuție se punea problema unor condiții speciale de transport și administrare”, a adăugat ea.

„Vaccinul de la Astra Zeneca, făcut împreună cu specialiștii de la Oxford, este un vaccin pe bază de adenovirus. Asta înseamnă că folosește un virus atenuat, cumva adormit, ca să introducă în organism acel semnal care să stimuleze organismul să producă anticorpi și care să reacționeze la întâlnirea cu coronavirusul. Discutăm de o administrare cu două doze, cel puțin așa se știe în acest moment, două doze la interval de o lună.

Dacă va fi dat drumul și acest lucru se va putea întâmpla, vom beneficia și noi și cei din UE, dar trebuie făcute câteva lucruri pentru asta. Trebuie să stabilim o bună colaborare între toți actorii care sunt implicați în acest lucru, o foarte bună organizare a vaccinării, o comunicare către populație și stabilirea grupelor de risc. Asta este un deziderat important, având în vedere că nu vom primi doze pentru toată populația”, a mai spus Alexiu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…