De ce mănâncă americanii curcan de Ziua Recunoștinței și ce se întâmplă cu păsările grațiate de președinții SUA

De ce mănâncă americanii curcan de Ziua Recunoștinței și ce se întâmplă cu păsările grațiate de președinții SUA

În SUA, Ziua Recunoștinței este o sărbătoare aproape la fel de importantă precum Crăciunul, iar masa tradițională e de neconceput fără friptura de curcan.

Friptura de curcan, elementul central al mesei de Ziua Recunoștinței FOTO Shutterstock

Deși mulți americani au redus anul acesta cheltuielile pentru cina de Thanksgiving Day, din cauza inflației și a prețurilor tot mai mari, majoritatea vor sărbători această zi specială. Celebrată în ultima zi de joi din luna noiembrie, este o sărbătoare în familie, care îi adună pe toți cei dragi acasă, în jurul unei mese bogate.

Această zi îşi are rădăcinile în primii ani ai colonizării, la începutul secolului al XVII-lea, când pelerinii europeni recent sosiţi pe continentul american i-au mulţumit lui Dumnezeu pentru abundenţa recoltelor.

Cum s-a ajuns, însă, la formula de azi a mesei de Ziua Recunoștinței: friptură de curcan, cu sos de merișoare, piure de cartofi sau cartofi dulci și plăcintă cu dovleac?

Curcanul nu a fost întotdeauna vedeta mesei de sărbătoare, iar istoricii au arătat că pelerinii obişnuiau să mănânce mai degrabă vânat, potrivit clickpentrufemei.ro . Curcanul este o pasăre nativă de pe continentul nord-american. Pelerinii veniţi din Europa trăiau din roadele pământului pe care îl cultivau, din ceea ce vânau şi ce culegeau din păduri. Aşa că această pasăre făcea parte din meniul lor, dar nu atât de des pe cât se crede.

Merişoarele cresc şi ele în America de Nord, se coc toamna, sunt ieftine, la fel şi cartofii sau cartofii dulci, astfel că au fost adoptate în meniul de Thanksgiving Day.

Plăcinta cu dovleac, mere sau nuci pecan, desertul preferat la această masă, este şi ea un preparat tradiţional, făcut de europenii care au emigrat în America. Iar tradiţia s-a păstrat până în ziua de azi.

Primul curcan grațiat de un președinte

În 1863, preşedintele Abraham Lincoln a proclamat Ziua Recunoştinţei sărbătoare naţională, dar aceasta a început să fie sărbătorită pe scară largă abia din 1900. Tot Lincoln a fost, se pare, cel care a graţiat primul curcan la Casa Albă.

Tradiția a fost continuată de alți șefi ai statului american, iar cea mai recentă grațiere vine din partea lui Joe Biden. Acesta a grațiat ieri nu unul, ci doi curcani, pe nume Chocolate și Chip, continuând, astfel, tradiția de la Casa Albă.

Păsările au fost crescute de președintele Federației Naționale a Curcanilor, în Carolina de Nord, și au revenit la fermă după vizita în capitală.

De altfel, curcanii grațiați de alți președinți ai SUA, de-a lungul vremii, au ajuns la diverse ferme unde au trăit până la sfârșitul vieții, însă nu chiar atât de mult, căci durata medie de viață a acestor păsări este de 3-5 ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /