De ce nu poate armata rusă să distrugă lansatoarele de rachete HIMARS

De ce nu poate armata rusă să distrugă lansatoarele de rachete HIMARS

Rusia caută scuze pentru neputința ei de a împiedica sistemele HIMARS să-i macine armata în Ucraina. Un blog militar rusesc susține că sistemele HIMARS au o caracteristică secretă ce împiedică armata lui Vladimir Putin să-l ia la țintă. Experți militari occidentali din domeniul apărării contrazic această teorie și evocă în schimb incompetența Rusiei, scrie Business Insider.

Lansatorul HIMARS FOTO Profimedia

Un articol publicat în luna septembrie pe blogul Avia abordează pe larg insuccesul artileriei ruse în a elimina sistemele HIMARS de fabricație americană folosite de ucraineni, care datorită acestor arme au reușit să lovească ținte vitale ale armatei lui Vladimir Putin, cum ar fi depozite de muniție, posturi de comandă și poduri.

În teorie, uriașul arsenal de obuziere și sisteme de rachete cu lansare multiplă al Rusiei ar trebui să poată distruge lansatoarele de rachete HIMARS prin detectarea acestora cu radare de contrabaterie. Însă americanii au proiectat HIMARS în așa fel încât rachetele sale își schimbă traiectoria și păcălesc radarele de contrabaterie, susține Avia.

„Acest lucru poate fi văzut din traiectoria de zbor a rachetei, care, de fapt, deviază cu sute de metri de la coordonatele stabilite de mijloacele de luptă ale contrabateriei, făcând astfel imposibilă lansarea unor lovituri precise”, adaugă autorul.

Oare rachetele HIMARS își modifică într-adevăr traiectoria după lansare?

Contactat de Business Insider, fabricantul sistemelor HIMARS, Lockheed Martin, a refuzat să comenteze. Departamentul american al Apărării a răspuns doar că „racheta atinge traiectoria balistică care i-a fost atribuită pentru lovirea țintei”.

Folosirea contrabateriei este dificilă chiar și în cele mai bune circumstanțe. Dar capacitățile slabe ale contrabateriei rusești agravează problema, notează Business Insider, care citează experți în domeniu.

De exemplu, radarul de contrabaterie rusesc de tip Zoopark-1 poate detecta rachete la o distanță de 9 până la 13 mile, dar rachetele HIMARS au o rază de acțiune de aproximativ 50 mile.

„Dacă nu ridică racheta din punctul de lansare pentru că nu se află în raza de acțiune, nu poate oferi o soluție de țintire”, explică Samuel Cranny-Evans, de la centrul de reflecție Royal United Services Institute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”