De ce nu pot merge românii în SUA fără viză. Experţi americani: În cazul României, extinderea programului de scutire de viză ar trebui să fie prioritară

De ce nu pot merge românii în SUA fără viză. Experţi americani: În cazul României, extinderea programului de scutire de viză ar trebui să fie prioritară

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români în scop turistic sau de afaceri este de 17,03% în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost 10,14%, iar condiţia pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

Conform datelor Departamentului de Stat, România înregistrează aceste rate ajustate de refuz pentru vizele destinate călătoriilor turistice şi de afaceri, după ce în unii ani precedenţi a avut rezultate mai bune. Concret, în 2020, rata de refuz pentru România a fost de 10.14%, în timp ce în 2019 procentul a fost de 9.11%. Tot sub 10% a fost şi în 2014, când a fost 9,8%. Totuşi, trebuie spus că aceleaşi date arată că, în 2006, acest procent era de 34,1% în cazul României. România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

Întrebat, marţi, despre ridicarea vizelor pentru SUA, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: „Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare şi destul de stricte. Momentan, România nu le îndeplineşte - rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize. MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat şi lucrează intens pe această speţă”.

Sociologul Alfred Bulai susţine că, cel mai probabil, Statele Unite şi-au majorat exigenţele la eliberarea vizelor. „E securitatea lor, e normal, ei fac regulile. Apoi, să nu uităm că în perioada pandemică aproape toate călătoriile au fost amânate. Nu ştiu neapărat dacă au aplicat mai mulţi români pentru vize SUA, dar acest lucru este posibil şi atunci este normal oarecum să crească şi rata de respingere. Cert este că, repet, vorbim de politica SUA, este o problemă de politică internă”, a precizat Alfred Bulai,

Ce spun experţii americani

Rate duble de respingere

Mai mult, „The Heritage Foundation” mai susţine că, în contextul în care România a avut o rată de respingere a vizelor de 10,14% în anul 2020, cetăţenii din mai multe ţări beneficiază de includerea în programul Visa Waiver cu toate că au rate de respingeri similare sau chiar mai mari. Experţii americani au subliniat faptul că „Congresul ar putea evalua criterii alternative de eligibilitate care iau în considerare alte obiective legate de securitate naţională, cum ar fi cheltuielile pentru apărare ale membrilor NATO, iar România îndeplinişte aceste condiţii”. În analiză se mai arată că „Congresul american poate acorda Departamentului Homeland Security, care supraveghează programul (Visa Waiver-n.red.), posibilitatea de a invita naţiunile să se alăture cu o rată de refuz de viză uşor crescută, cu condiţia ca acestea să aibă în acelaşi timp o rată mică de depăşiri ale şederilor. (...) În cazul României, extinderea programului de scutire de viză ar trebui să fie prioritară. România este un aliat valoros al SUA care investeşte în apărare şi care continuă să caute modalităţi de aprofundare a parteneriatului cu SUA”.

De altfel, conform datelor oficiale publicate de travel.state.gov, cetăţenii din mai multe ţări beneficiază de scutire de viză cu toate că ratele de respingere a acestora sunt destul de mari. Concret, la nivelul anului fiscal 2020, când România a avut o rată de respingere de 10.14%, alte ţări precum Republica Cehă (respingere 26,82%), Estonia (respingere 32,65%), Ungaria (respingere 32,65%) sau Lituania (respingere 21.96%) erau în programul Visa Waiver.

Referitor la acest aspect, sociologul Alfred Bulai susţine toată vina le revine exclusiv politicienilor. „Nu vorbesc neapărat de guvernul de acum, ci de politicieni, în general, care nu ştiu să negocieze condiţiile pentru România. Şi nu sunt americanii «cei răi», ci sunt negociatorii români mai puţin capabili, ca să zic aşa. Cu atitudini de yesmeni nu se poate spune că sunt negociatori, de fapt. Tocmai din acest motiv ţări care au cifre mai proaste stau mai bine ca noi”, a subliniat Alfred Bulai.

Cum intraţi în posesia unei vize americane

Pentru a intra în posesia unei vize turistice americane trebuie să achitaţi o taxă, să completaţi un formular electronic (DS-160) şi să faceţi o programare pentru interviu.

Prezentaţi-vă la Ambasada S.U.A. la data şi ora programate pentru interviul dumneavoastră de viză. Trebuie să aduceţi cu dumneavoastră o copie imprimată a scrisorii de programare, pagina dumneavoastră de confirmare DS-160, o fotografie făcută în ultimele şase luni, paşaportul actual şi toate paşapoartele vechi. Cererile care nu sunt însoţite de aceste elemente nu vor fi acceptate.

Cert este că documentele justificative reprezintă doar unul dintre numeroşii factori pe care ofiţerul consular îi ia în calcul în timpul interviului cu dumneavoastră. Ofiţerii consulari analizează fiecare cerere individual şi iau în considerare factori profesionali, sociali, culturali şi de altă natură în procesul de luare a deciziei. Ofiţerii consulari pot analiza intenţiile dumneavoastră, situaţia familială şi planurile şi perspectivele dumneavoastră pe termen lung în ţara dumneavoastră de reşedinţă. Fiecare caz este examinat individual şi beneficiază de toate considerentele prevăzute de lege.

Ca principii generale, trebuie să demonstraţi că vizita în SUA este una de scurtă durată, că aveţi banii necesari pentru a acoperi cheltuielile cât timp staţi în Statele Unite şi că aveţi o reşedinţă în ţară pe care nu intenţionaţi să o părăsiţi. Apoi, este luată în calcul orice legătură economică sau de familie care asigură părăsirea Statelor Unite după terminarea vizitei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...