De ce Pentagonul nu reușește să astupe breșa de securitate, iar documente secrete încă circulă pe rețelele sociale

De ce Pentagonul nu reușește să astupe breșa de securitate, iar documente secrete încă circulă pe rețelele sociale

Twitter și platforma de socializare Discord au diverse politici care le-ar fi putut determina să elimine documentele Pentagonului, despre care oficialii administrației Biden spun că au dezvăluit informații cheie despre operațiunile de colectare a informațiilor americane.

Foto Shutterstock

Dar zonele gri din acele reguli și aplicarea neuniformă a acestora fac neclar cum, sau chiar dacă, directorii acestor companii ar decide să le elimine.

Începând de sâmbătă, Twitter a continuat să găzduiască tweet-uri cu documentele Pentagonului , dintre care unele erau disponibile cel puțin de miercuri. Nu există niciun indiciu că Elon Musk , care a cumpărat Twitter în urmă cu aproape șase luni, va lua vreo măsură împotriva tweet-urilor cu documentele clasificate.

Cu două zile mai devreme, Musk părea să răspundă sarcastic la un tweet despre materialele scurse. „Da, puteți șterge complet lucruri de pe Internet – asta funcționează perfect și nu atrage deloc atenția asupra a ceea ce încercați să ascundeți”, a scris el .

Pe Discord, o platformă de mesagerie populară printre jucătorii de jocuri video, este posibil ca documentele Pentagonului să fi circulat încă din martie. Întrucât grupurile de chat Discord – cunoscute sub numele de servere – nu sunt gestionate direct de companie, cum ar fi un feed Facebook sau Twitter , distribuirea documentelor Pentagonului ar fi fost greu de observat.

Musk nu a răspuns la o solicitare a The New York Times de a comenta situația, sâmbătă, iar Discord a refuzat să comenteze. Nu se știe dacă companiilor, ambele cu sediul în Statele Unite, li s-a cerut să elimine materialele Pentagonului.

Regulile Twitter

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

În trecut, era posibil ca Twitter să le elimine conform regulilor care interzic publicarea și distribuirea materialelor piratate, au declarat doi foști directori pentru The New York Times. Conform acestei politici, Twitter ar elimina tweet-urile cu „materiale piratate reale sau sintetizate” sau ar plasa etichete de avertizare pe acestea. Este posibil ca unele dintre materialele Pentagonului care circulă pe rețelele de socializare să fi fost manipulate.

Regulile au permis excepții pentru materialele agențiilor de presă. Iar dezbaterile din interiorul companiilor de social media despre ce să permită online au fost adesea similare cu discuțiile pe care media tradițională le au despre dacă materialul scurs sau piratat este de suficient interes public pentru a justifica publicarea.

Sâmbătă nu a fost clar dacă materialele Pentagonului a piratate sau scurse intenționat – imaginile care circulă păreau a fi fotografii ale documentelor. Documentele s-ar putea încadra într-o zonă gri care, cel puțin în trecut, ar fi condus la discuții între ofițerii de conformitate din interiorul companiei cu privire la calificarea pentru o eliminare.

Twitter și-a folosit politica privind materialele piratate pentru a bloca circulația unui articol din octombrie 2020 de la New York Post care spunea că FBI a confiscat un computer care se presupune că i-a aparținut fiului președintelui Biden, Hunter Biden. Șefii Twitter, inclusiv directorul executiv de atunci Jack Dorsey, au numit mai târziu decizia o greșeală.

Foștii directori, care au vorbit cu The Times sub condiția anonimatului, de teama răzbunării din partea lui Musk, au spus că Twitter a primit adesea rapoarte despre potențiale încălcări ale politicilor sale de la organizațiile guvernamentale americane.

Dar de la achiziționarea companiei în octombrie, Musk a micșorat grupurile responsabile pentru moderare și mai mult de 75% din cei 7.500 de angajați ai Twitter au fost concediați sau au părăsit compania. Ella Irwin, șefa Twitter pentru încredere și siguranță, nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Twitter a eliminat sau a împiedicat circulația conținutului la ordinul unor guverne precum India și la cheremul lui Elon Musk.

Săptămâna trecută, Twitter a început, de asemenea, să reglementeze circulația și implicarea link-urilor către Substack, platforma de buletine informative, după ce start-up-ul a dezvăluit un serviciu asemănător Twitter. Vineri, mulți utilizatori Substack au descoperit că tweet-urile care aveau linkuri către paginile lor Substack nu pot fi apreciate sau distribuite.

Problemele Discord

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Discord a crescut în popularitate în timpul pandemiei, depășind categoria jocurilor video. Până la sfârșitul anului 2021, platforma avea peste 150 de milioane de utilizatori activi în fiecare lună.

Discord oferă așa-numitele servere care sunt în esență camere de chat, unde oamenii pot discuta despre hobby-urile lor și pot trimite mesaje între ei sau pot participa la apeluri audio. Unele servere sunt publice și conțin mii de persoane, în timp ce altele - cum ar fi serverele create doar pentru un grup de prieteni - sunt private.

Acest aranjament a permis Discord să prospere, dar a dus și la probleme în ceea ce privește conținutul dăunător. Asigurarea că utilizatorii Discord respectă politicile platformei și se abțin de la a posta materiale neadecvate sau discutabile a fost lăsată în mare parte la latitudinea persoanelor care creează serverele, dintre care unii înlocuiesc membrii comunităților de server pentru a ajuta la aplicarea regulilor.

Natura privată a unora dintre aceste grupuri înseamnă că pot scăpa cu ușurință de depistare sau moderare.

În 2017, naționaliștii albi au organizat mitingul „Unite the Right ” în Charlottesville, Virginia, pe serverele Discord de extremă dreapta. Directorii companiei știau că naționaliștii albi foloseau platforma, dar nu i-au îndepărtat decât după miting .

Discord a spus că de atunci și-a întărit echipa de moderare a conținutului, iar directorul executiv al companiei, Jason Citron, a declarat într-un interviu din 2021 că 15% dintre angajații săi lucrează în echipele de încredere și siguranță.

În cel mai recent raport de transparență , care acoperă ultimele trei luni ale anului 2022, Discord a declarat că a dezactivat peste 150.000 de conturi pentru încălcări ale politicii, care variau de la „hărțuire” la „conținut de exploatare și nesolicitat”. Numărul de conturi pe care le-a dezactivat e în scădere cu 17% față de cele trei luni de dinainte, a spus compania.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...