
De ce rata interceptării dronelor rusești a scăzut la 50%. Cifrele care arată că Rusia este refractară păcii
Loviturile rusești cu drone împotriva Ucrainei au crescut cu peste 50% de când au început discuțiile de pace mediate de SUA la mijlocul lunii februarie, se arată într-o analiză The Telegraph, preluată de Euromaidan Press. Atacurile zilnice au crescut de la 101 la 154 în medie.
Această escaladare contrazice afirmațiile Rusiei că dorește pace, sugerând mai degrabă că Kremlinul exploatează incertitudinea diplomatică din jurul negocierilor pentru a-și promova obiectivele teritoriale și a slăbi hotărârea Ucrainei prin bombardamente necruțătoare.
„Rusia încearcă să sporească durerea pe care o provoacă Ucrainei pentru mări probabilitatea ca Kievul să facă concesii dureroase”, observă Daniel Byman, director la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.
Întâlnirea din 18 februarie de la Riad a marcat începutul discuțiilor de pace dintre SUA și Rusia, care au exclus Ucraina.
„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”, a declarat președintele american Donald Trump după întâlnire. De atunci, Kremlinul început să pună condiții, între care anexarea permanentă a mai multor regiuni ucrainene.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia încearcă să-și consolideze poziția de negociere: „Vor să-și îmbunătățească situația pe câmpul de luptă”. Trump a admis recent că este „foarte supărat” pe Putin după runde negocieri în care SUA au încercat să obțină un acord asupra unui armistițiu - fie el și limitat - dar Rusia a tărăgănat punerea lui în aplicare.
Potrivit unui grafic realizat de publicația britanică, în luna precedentă startului negocierilor Rusia a efectuat 3.148 de atacuri cu drone și rachete. În luna următoare, acestea au sărit la 4.776.
Vârfurile au coincis cu tensiunile dintre SUA și Ucraina. La 28 februarie, după ce Trump l-a criticat public pe Zelenski, Rusia a lansat 208 de drone asupra Ucrainei. La 7 martie, la momentul când SUA au suspendat partajarea informațiilor, Rusia a atacat cu 252 de drone.
„Este limpede că rușii încercau să exploateze pauza în partajarea informațiilor”, a apreciat Karolina Hird, analist la Institutul de Studii ale Războiului (ISW).
În plus, Rusia a început să folosească drone cu rază lungă de acțiune care penetrează mai eficient apărarea ucraineană.
„Pachetele de atac rusești devin din ce în ce mai mari și mai eficiente”, a notat Hird, considerând acest fapt „incongruent cu afirmațiile Rusiei că este pregătită pentru pace”.
Ucraina ajustează tacticile pe fondul escaladării atacurilor
Potrivit analizei lui Hird, rata de interceptare a Ucrainei a scăzut recent de la peste 60% vara trecută la sub 50%, după ce ucrainenii „au realizat că este necesar să fie mai conservatori în privința sistemelor lor de apărare”.
La rândul său, Ucraina și-a intensificat propria campanie de atacuri cu drone cu 16,7%, luând la țintă în principal infrastructura economică rusă.
„Peste jumătate din loviturile din ianuarie au vizat infrastructura de petrol, gaze și energie”, a subliniat Olha Polishchuk de la ACLED.
În ajunul discuțiilor de pace dintre secretarul de stat american Rubio și ministrul rus de externe Lavrov, Rusia a lansat 176 de drone, lovind ținte civile în Dolinska, regiunea Kirovohrad, precum și Odesa.
Experții observă că Rusia beneficiază de confuzia din jurul condițiilor de încetare a focului. „Avantajul diplomatic pentru Rusia aici este insuflarea de confuzie”, a observat Hird. „Rusia ar putea pretinde că este interesată de pace, iar Ucraina nu, dar informațiile sunt cât de potrivnice acestei afirmații”.
Rusia acuză Ucraina de intensificarea atacurilor asupra infrastructurii sale energetice
Ucraina a lansat atacuri asupra a 14 obiective energetice în ultimele 24 de ore, în pofida în pofida unui moratoriu negociat de SUA, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.
Ucraina „a multiplicat numărul de atacuri unilaterale cu drone și obuze de artilerie asupra infrastructurii energetice a regiunilor ruse”, se arată într-un comunicat publicat pe Telegram, care precizează că acestea au provocat pagube în regiunile Briansk, Belgorod, Smolensk, Lipetsk și Voronej, precum și în regiunile ucrainene Lugansk și Herson, pe care Rusia le controlează parțial.
În propria sa declarație pe Telegram, armata ucraineană a declarat că relatările sunt false și că forțele sale lovesc doar ținte militare.
Separat, sâmbătă, autoritățile din două regiuni ruse au raportat atacuri cu drone ucrainene asupra unor instalații industriale,
Guvernatorul regiunii Mordovia din Rusia, situată pe râul Volga, a declarat că dronele ucrainene au lovit o instalație industrială. Potrivit presei, este vorba despre o fabrică de fibre optice din capitala regiunii, Saransk.
Guvernatorul regiunii Samara, o altă provincie riverană Volgăi, a declarat că o fabrică din orașul Chapaevsk a fost atacată de drone ucrainene.
O sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean SBU a declarat pentru Reuters că ținta a fost o fabrică ce produce explozibili industriali și că atacul a provocat mai multe explozii și incendii.
Luna trecută, Rusia și Ucraina au acceptat o propunere a SUA privind un moratoriu de 30 de zile privind oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice.
Sursa: adevarul.ro