De ce să mănânci midii. 13 beneficii pentru sănătate de care trebuie să ții cont

De ce să mănânci midii. 13 beneficii pentru sănătate de care trebuie să ții cont

Experții descriu adesea midiile ca fiind un „depozit” de substanțe nutritive și sugerează includerea lor în dietă pentru o multitudine de beneficii pentru sănătate. Cu toate că sunt foarte hrănitoare, trebuie consumate cu moderație pentru evitarea unor efecte negative.

Midiile sunt o sursă bună de proteină FOTO Shutterstock

Deși există aproximativ 17 varietăți comestibile de midii, cercetarea științifică se face pe midiile verzi, sau „midii cu buze verzi”, pentru a înțelege cum pot aduce beneficii pentru sănătatea umană.

Midiile sunt moluște cu cochilie care se dezvoltă atât în apă dulce, cât și în apă sărate. Cochilia lor are o nuanță albastră, verde, maro sau gri, în timp ce interiorul este argintiu. În general, midiile de apă dulce nu sunt folosite în scopuri culinare, deoarece în interiorul cochiliei se formează o perlă albă. Midiile cu buze albastre și verzi sunt cele mai comune și comestibile varietăți. Midiile trăiesc de obicei într-un singur loc și mănâncă plancton, filtrând astfel apa. Midiile crescute în ferme cresc pe frânghii atârnate în ocean și sunt mai clare decât cele sălbatice, deoarece nu stau pe fundul apei.

Beneficiile pentru sănătate ale midiilor

Midiile se hrănesc cu plancton și, uneori, anumite bacterii și toxine se pot acumula pe țesuturi, ceea ce le face potențial periculoase pentru a fi consumate. Deși majoritatea contaminanților din ele sunt distruși în timpul gătitului , unii pot rămâne.

Sunt foarte bogate în substanțe nutritive care sunt esențiale pentru organism.

1. Îmbunătățesc sănătatea inimii

Midiile sunt foarte bogate în nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi acizii grași Omega-3, precum DHA și EPA, care sunt cunoscuți pentru că reglează funcțiile cardiace. Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), tipul de grăsimi sănătoase găsite în midii poate fi util pentru a asigura funcții cardiace sănătoase. Acești acizi grași nesaturați regularizează bătăile inimii, reduc nivelul de trigliceride din organism și protejează împotriva bolilor cardiace, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral, scrie Pinkvilla .

2. Scad riscul de apariție a artritei

Un studiu asupra locuitorilor din regiunile de coastă din Noua Zeelandă evidențiază faptul că persoanele care includ adesea midii se confruntă cu o incidență mai mică a artritei. Compușii antiinflamatori din midiile scad foarte mult inflamația din țesuturi și mușchi, ameliorând astfel simptomele osteoartritei și ale artritei reumatoide.

3. Ajută la ameliorarea durerilor articulare

Midiile conțin o concentrație ridicată de fier, betaină și glicozaminoglicani, dintre care unele sunt cunoscute pentru ameliorarea durerii și rigidității articulare. Dacă suferiți de dureri sau rigiditate articulară, includerea midiilor verzi în dietă poate ajuta la reducerea durerii și rigidității articulare. Acest lucru nu numai că va calma mușchii, dar îmbunătățește calitatea vieții, făcând ca activitățile zilnice să fie ușoare și fără durere.

4. Întărește dinții

Midiile conțin o cantitate apreciabilă de calciu care îmbunătățește rezistența dinților și a oaselor. Se spune că mineralele sănătoase din midii oferă sprijinul atât de necesar gingiilor și țesuturilor din jurul dinților. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai aprofundate pentru a susține aceste afirmații.

5. Stimulează imunitatea

Unul dintre cele mai bune beneficii pentru sănătate ale midiilor este faptul că consumul lor regulat poate îmbunătăți capacitatea organismului tău de a lupta împotriva unei serii de infecții, gripă, alergii și boli. De asemenea, poate accelera procesul de vindecare a rănilor prin accelerarea producției de anticorpi.

6. Favorizează sănătatea sistemului nervos

Compușii activi din midii cu buze verzi stimulează mușchii, țesuturile, organele și celulele din creier pentru a facilita îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

7. Poate ajuta la îmbunătățirea fertilității

Midiile constituie un aliment apreciabil pentru bărbații și femeile care suferă de probleme de fertilitate. Se spune că midiile îmbunătățesc vâscozitatea dopului de mucus cervical la femei și calitatea materialului seminal la bărbați.

8. Protejează împotriva anemiei

Midiile verzi conțin cantități apreciabile de fier. Dacă aveți peste 50 de ani, un aport de aproximativ 90 de grame de midii poate acoperi 100 % din necesarul zilnic de fier. În plus, organismul are nevoie de mult fier pentru a produce globule roșii și proteine purtătoare de oxigen - hemoglobină și mioglobină. De asemenea, atunci când nu există suficient fier în organism, este mai probabil să aveți dificultăți de respirație și o lipsă de energie.

9. Favorizează funcționarea sănătoasă ale celulelor

Proteinele alcătuiesc elementele constitutive ale corpului și sunt cruciale pentru menținerea structurii celulare și a funcțiilor acestora. O ceașcă de midii fierte conține aproape 18 grame de proteine, ceea ce îndeplinește aproximativ 30% din aportul zilnic de proteine. Adăugarea de midii fierte în supe sau salate poate ajuta la favorizarea funcțiilor celulare din organism pentru o sănătate generală.

10. Îmbunătățește starea de spirit și concentrarea

Vitaminele B sunt un grup de nutrienți solubili în apă care sunt vitale pentru cogniție și funcțiile creierului. O deficiență de vitamina B poate duce la o lipsă de concentrare și la declin cognitiv. În mod surprinzător, o porție de 100 de grame de midii conține 340% din necesarul zilnic de vitamina B12. Includerea midiilor în dietă poate reduce riscul de a suferi de pierderi de memorie, lipsă de concentrare și ceață cerebrală și poate îmbunătăți starea de spirit și concentrarea.

11. Ajută la pierderea în greutate

Pierderea câtorva kilograme este unul din obiectivele de top pentru foarte multe persoane. În timp ce multe tipuri de carne pot îngrășa, schimbarea lor cu midii poate ajuta la pierderea greutate. Midiile de apă dulce conțin aceleași cantități de proteine ca și carnea roșie, dar este mai puțin calorică și mai puțin grasă. Dacă vă place să vă înfruptați din alimente care conțin carne, alegerea unor tipuri de carne bogate în proteine, cum ar fi midiile, în locul cărnurilor care îngrașă, vă poate ajuta să obțineți senzația de sațietate, menținându-vă în același timp greutatea corporală sub control.

12. Ameliorează simptomele astmului

Unul dintre cele mai uimitoare beneficii ale midiilor este că ajută la ameliorarea simptomelor de astm. Midiile sunt bogate în compuși antiinflamatori naturali și pot fi utile în gestionarea astmului.

13. Îmbunătățește sănătatea pielii

Midiile sunt pline de zinc și de acizi grași Omega-3, ambii compuși antiinflamatori naturali. O deficiență de zinc și Omega-3 poate duce la probleme comune ale pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul. Încorporarea midiilor în dietă poate ajuta la scăderea riscului acestor afecțiuni. Consumul câtorva porții de midii poate îmbunătăți elasticitatea pielii, încetinind astfel ritmul de îmbătrânire a pielii.

De asemenea, midiile cu buze verzi conțin mucopolizaharide, care se găsesc și în pielea, părul și unghiile umane. Consumul regulat de midii poate fi benefic pentru păr, unghii și piele în mai multe moduri.

Atenție, când consumați midii!

Deși midiile reprezintă o alegere alimentară sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu exclude necesitatea de a lua măsuri speciale de precauție înainte de a le include în dietă. Midiile sunt animale marine care filtrează apa și se hrănesc cu plancton, fiind mai predispuse să se infecteze cu anumite bacterii. Astfel, trebuie să vă asigurați că folosiți midii vii în scopuri culinare, deoarece midiile moarte se deteriorează mai repede.

În plus, toxinele și algele se pot acumula în interiorul cochiliilor, ceea ce, la rândul lor, le face nepotrivite pentru consumul uman.

Pentru a evita otrăvirea indusă de scoici și alte potențiale riscuri pentru sănătate, trebuie să vă asigurați că lăsați midiile să stea într-un bol cu apă proaspătă timp de aproximativ 15 minute. Acest lucru va îndepărta nisipul și alți contaminanți din midii. După aceea, spălați midiile sub jet de apă și îndepărtați urmele de resturi rămase. Aveți grijă să le uscați înainte de a le folosi pentru gătit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”