De ce simţim fiori atunci când ascultăm o anumită melodie

De ce simţim fiori atunci când ascultăm o anumită melodie

O echipă de cercetători condusă de profesorul Amani El-Alayli, de la Eastern Washington University, a încercat să afle de ce oamenii pot experimenta senzaţia de piele de găină atunci când ascultă o anumită melodie, senzaţie numită de specialişti "orgasmul pielii".

De ce simţim fiori atunci când ascultăm o anumită melodie (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

De-a lungul ultimelor cinci decenii, au fost formulate mai multe ipoteze referitoare la modul în care muzica poate afecta starea emoţională. Una dintre aceste teorii se referă la faptul că există pasaje muzicale care includ armonii neaşteptate sau schimbări bruşte de volum ce pot declanşa fiori.

Acest lucru se întâmplă deoarece ascultătorul este suprins în mod plăcut, potrivit Descoperă.

Au existat, de asemenea, cercetători care au încercat să explice de ce atunci când ascultăm o anumită melodie simţim că ni se face pielea "ca de găină". În acest sens, specialiştii susţineau că, în trecut, strămoşii noştri aveau sub piele un strat endotermic care reţinea căldura. În momentul în care indivizii erau expuşi unor schimbări bruşte de temperatură, părul de pe mâini şi de pe picioare se ridica şi se lăsa în jos, producând eliberarea căldurii din stratul respectiv de piele.

După ce au început să folosească hainele, oamenii au avut nevoie mai puţin de acel strat endotermic. Cu toate acestea, se pare că structura fiziologică a sistemului a rămas în mare parte intactă intactă, însă acum experimentăm cel mai adesea senzaţia de "piele de găină" atunci când organismul nostru reacţionează la stimuli emoţionali, cum sunt, de exemplu, momentele în care ascultăm o anumită melodie sau privim un tablou care ne place foarte mult.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Eastern Washington University au prezis că, dacă o persoană poate acorda foarte multă atenţie unei melodii, atunci ea ar putea simţi mai uşor fiori pe şira spinării. Mai mult decât atât, specialiştii au suspectat că posibilitatea ca cineva să simtă fiori se află în strânsă legătură cu personalitatea respectivei persoane.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii americani au realizat un experiment, în cadrul căruia participanţilor le-a fost măsurată rezistenţa electrică a schimbărilor produse la nivelul pielii, în timp ce ascultau piese precum Concertul nr. 1 pentru pian a lui Chopin, ,,Making Love Out of Nothing At All" a celor de la Air Supply sau ,,Oogway Ascends" a lui Hans Zimmer. Fiecare dintre aceste compoziţii conţinea cel puţin un moment palpitant, cunoscut pentru faptul că provoacă fiori celor care îl ascultă. Pe parcurs ce participanţii au ascultat melodiile, specialiştii le-au cerut să apese un buton de fiecare dată când simţeau fiori.

Prin compararea rezultatelor obţinute în timpul experimentului cu cele ale unui test de personalitate la care au luat parte participanţii, s-a ajuns la concluzia că indivizii care simt mai des fiori în timp ce ascultă anumite melodii sunt mult mai deschişi la experienţe noi. Aceste persoane au o imaginaţie foarte bogată, apreciază frumuseţea şi natura şi încearcă, pe cât posibil, să se implice în activităţi inedite.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale