De citit!/„Un adevărat mister”

De citit!/„Un adevărat mister”

Serviciile ucrainene de informații au reușit să intercepteze constant comunicațiile forțelor rusești care au invadat Ucraina bazându-se atât pe neglijența acestora în utilizarea unor canale nesecurizate, cât și pe ajutorul oferit de spionajul țărilor aliate. Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât Rusia este considerată una dintre cele mai avansate țări din lume când vine vorba de spionaj, incluzând aici comunicații militare secrete, de înaltă tehnologie, scrie G4Media.ro .

Comunicații (ne)securizate

Pentru președintele rus Vladimir Putin, un fost ofițer KGB, comunicațiile securizate ale armatei ruse au reprezentat mereu un motiv de interes și un domeniu în care a investit sume importante. Cu toate acestea, reputația Rusiei a primit o lovitură majoră datorită modului în care armata a gestionat comunicațiile în Ucraina, a relatat NPR .

Experții au afirmat că, atunci când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, mulți se așteptau ca Moscova să elimine rețelele de comunicații ucrainene. Dar sistemele ucrainene, atât pentru civili, cât și cele militare, continuă să funcționeze la mai bine de două luni de la începutul ofensivei trupelor lui Putin. Între timp, Ucraina a interceptat în mod regulat comunicațiile militare ale rușilor.

  • De exemplu, serviciile de informații militare ale Ucrainei au difuzat recent pe rețelele de socializare un clip audio, despre care au susținut că surprind doi militari ruși vorbind despre uciderea prizonierilor de război ucraineni.

„Păstrează-i pe cei mai înalți în grad dintre ei, iar restul să plece pentru totdeauna. Lasă-i să dispară pentru totdeauna, la naiba, ca să nu-i mai vadă nimeni, niciodată, nici măcar rudele,” spune în limba rusă una dintre vocile din înregistrare. (NPR a precizat că nu poate confirma autenticitatea și nu există nicio indicație că rușii și-au pus în aplicare declarațiile amenințătoare).

  • Pe 1 aprilie, mai multe publicații au relatat despre comunicații audio interceptate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) în care se vorbește despre trei tanchiști ruși care ar fi violat o fată de 16 ani.
  • La 12 martie, SSU a anunțat că a interceptat convorbiri telefonice care ar dovedi faptul că soldaţii ruşi de lângă Harkov au primit ordin să împuşte civili, inclusiv copii, conform cotidianului The Kyiv Independent. ( detalii aici )

Acestea și multe alte exemple îi fac pe experți să afirme că fluxul audio continuu prezentat de guvernul și armata ucraineană indică capacitatea susținută a Ucrainei de a intercepta comunicațiile militare rusești.

Deși divulgările publice sunt limitate, analiștii militari spun că ucrainenii interceptează cu siguranță apeluri suplimentare care oferă informații importante pe câmpul de luptă, dar care nu sunt împărtășite în mod public.

Cum sunt făcute interceptările

Specialiștii afirmă că interceptarea convorbirilor militarilor ruși se întâmplă probabil în mai multe moduri.

* Neglijența crasă. Experții cred că explicația cea mai la îndemână este aceea că unii dintre militarii ruși au fost pur și simplu neglijenți în comunicațiile lor. Rușii și-au adus propriile telefoane mobile în Ucraina. Când ucrainenii și-au dat seama de acest lucru, ei au blocat numerele de telefon rusești din rețeaua ucraineană – așa că telefoanele rusești au încetat să funcționeze.

* Comunicații nesecurizate. Trupele rusești se bazează deseori pe dispozitive de comunicare nesecurizate, inclusiv smartphone-uri și stații radio push-to-talk, ușor de interceptat de către serviciile de spionaj.

* Folosirea telefoanelor ucrainienilor. După ce aparatele lor celulare au fost blocate de la accesarea rețelelor mobile din Ucraina, trupele ruse au început să confiște telefoane mobile de la civili ucraineni, potrivit Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina. „Facem apel la ucrainenii cărora le-au fost luate telefoanele mobile de către reprezentanții trupelor inamice și le cerem să informeze operatorul cât mai curând posibil,” a precizat agenția ucraineană într-un comunicat.

Civilii ucraineni s-au conformat, iar acest lucru a permis guvernului ucrainean să știe ce telefoane au fost furate de ruși. Aparatele au devenit efectiv dispozitive de ascultare pentru ucraineni, care au interceptat convorbirile dintre soldați.

Dmitri Alperovitch, un expert în domeniul cibernetic care conduce Silverado Policy Accelerator, spune că aceasta este doar o modalitate prin care ucrainenii folosesc comunicațiile rusești. Rezultatul general, a precizat expertul, a fost un avantaj imens pentru ucraineni în domeniul informațiilor.

„Apelurile telefonice interceptate sunt de neprețuit pentru a înțelege ceea ce gândesc rușii, starea moralului lor”, a adăugat Alperovitch. „A existat de exemplu o convorbire interceptată în care un ofițer rus spunea că jumătate dintre trupele lui au degerături la picioare, că nu au sobe fierbinți pentru a-și încălzi mâncarea. Dorm în tranșee”.

Răspunsul rușilor

Experți s-au declarat intrigați de mai multe lucruri când vine vorba de comunicațiile rușilor. În primul rând, specialiștii sunt surprinși de faptul că, deși ucrainienii au interceptat convorbirile rușilor încă de la începutul războiului, aceștia din urmă nu par să reușească să împiedice acest lucru. Faptul este considerat „un adevărat mister” mai ales că Rusia are o istorie lungă de informații și comunicații militare puternice.

Specialiștii afirmă că rușii au un sistem radio modern și sigur pentru armată. În plus, serviciile ruse de informații sunt extrem de active în Ucraina de ani de zile. Cu toate acestea, Rusia a irosit până acum aceste avantaje, potrivit analiștilor militari.

În al doilea rând, analiștii spun că, în mod inexplicabil, Rusia a folosit în multe cazuri comunicații radio obișnuite, necriptate, care au fost ușor de interceptat de spionajul ucrainean și de alte servicii de informații. De exemplu, serviciul de informații externe al Germaniei, BND, a susținut la începutul lunii aprilie că a interceptat comunicații radio în care soldații ruși au recunoscut că au ucis civili la Bucea.

În două conversații separate, soldații ruși au descris modul în care interoghează soldați și civili și apoi îi împușcă, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de informații care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Traficul radio interceptat de BND sugerează că membrii Grupului Wagner, unitatea militară privată cu legături strânse cu președintele Putin și aliații săi, au jucat un rol în atacurile asupra civililor. O altă persoană informată cu privire la acest dosar a declarat că implicarea aparține fie Grupului Wagner, fie unui alt contractor privat.

De asemenea, experții vorbesc de faptul că nu este clar de ce Rusia nu a distrus pur și simplu rețelele de comunicații ucrainene. În opinia acestora, Rusia se aștepta la o preluare rapidă și ușoară a Ucrainei, iar diverse relatări sugerau că Moscova ar fi dorit să mențină sistemul telefonic, căile ferate, rețeaua electrică și alte infrastructuri ucrainiene la locul lor, astfel încât acestea să poată fi folosite de forțele ruse.

De asemenea, cu siguranță că Rusia folosește și comunicațiile ucrainene și ar dori să continue aceste operațiuni.

Oricare ar fi însă motivele reale, sistemele de telefonie și internet ale Ucrainei funcționează în prezent în majoritatea locurilor, spre deosebire de ceea ce era prezis înainte de război – și anume că ele vor reprezenta una din țintele inițiale ale bombardamentelor rușilor.

Ajutorul aliat

Un rol cheie în interceptările realizate de serviciile de informații din Ucraina îl joacă și partenerii lor occidentali. Ucrainenii primesc ajutor semnificativ din partea Statelor Unite și a altor țări NATO, potrivit oficialilor americani.

Majoritatea acestei asistențe rămâne secretă, dar unele acțiuni sunt ușor vizibile pe rețelele de socializare. „Dacă vă uitați acum la radarele aeriene, aproape constant, veți vedea avioane ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite care zboară lângă granița cu Ucraina, colectând informații,” a declarat Dmitri Alperovitch.

Avioanele americane nu intră în spațiul aerian ucrainean, ci se află în apropiere, deasupra Poloniei, României și în alte părți din regiune. „Sunt sigur că colectează comunicații radio și alte forme de informații pe care apoi le transmit ucrainenilor, informații care sunt neprețuite în desfășurarea luptelor,” a spus Alperovitch.

De exemplu, NBC News a relatat că după ce Rusia a început invadarea Ucrainei, SUA au oferit forțelor ucrainene informații detaliate despre când și unde trebuiau să lovească rachetele și bombele rusești, ceea ce a determinat Ucraina să-și mute dispozitivele de apărarea aeriană și aeronavele. Potrivit unor foști și actuali oficiali americani, acest schimb de informații aproape în timp real – multe dintre ele colectate din traficul audio al rușilor – a făcut posibil ca Ucraina să doboare un avion de transport al Rusiei care transporta sute de trupe în primele zile ale războiului, lucru care a ajutat la respingerea unui atac rusesc asupra unui aeroport cheie de lângă Kiev.

Referindu-se la schimbul de informații dintre ucrainieni și aliații occidentali, experții au afirmat că el nu este nou. Rusia a lansat un atac cibernetic major în Ucraina în 2015, distrugând părți din rețeaua electrică a țării vecine, iar apoi Moscova a intervenit electronic în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Aceste acțiuni rusești au determinat Statele Unite și Ucraina să colaboreze pentru a contracara acțiunile cibernetice rusești.

Directorul National Security Agency (NSA) , generalul Paul Nakasone, a recunoscut acest lucru în timpul unei audieri în fața Comisiei de Informații a Senatului desfășurată pe 10 martie, când a vorbit despre cooperarea SUA cu Ucraina, la doar câteva săptămâni după începerea războiului. „Informațiile pe care le împărtășim sunt exacte. Sunt relevante și se poate acționa pe baza lor,” a spus Nakasone.

Directorul Central Intelligence Agency (CIA), William Burns, a oferit o evaluare similară într-un discurs public la începutul acestei luni. „Ne-am angajat în egală măsură să împărtășim rapid și eficient informații cu partenerii noștri ucraineni pe tot parcursul luptelor și cu câteva luni înainte,” a spus Burns.

De exemplu, CIA dedică resurse semnificative pentru culegerea de informații cu scopul de a-l proteja pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care rușii vor să-l omoare. Agenția se consultă cu ucrainenii cu privire la „cum ar fi cel mai bine să-l mute, asigurându-se că el nu se află în același loc cu întregul său lanț de comandă, lucruri de genul acesta,” a spus un oficial american pentru NBC News.

„Aș spune că locul în care ne aflăm – legat de schimbul de informații – este revoluționar în ceea ce privește ceea ce am reușit să facem,” a declarat și generalul locotenentul Scott Berrier, directorul Defense Intelligence Agency (DIA).

William Burns a declarat luna trecută Congresului că, atunci când s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, în ianuarie, „i-am împărtășit informațiile pe care le aveam la acea vreme despre unele dintre cele mai grafice și mai îngrijorătoare detalii ale planificării rusești legate de Kiev și de atunci am continuat să facem asta în fiecare zi.”

Acest lucru i-a făcut pe experți să susțină că acțiunile cibernetice lansate de Moscova împotriva SUA și Ucrainei în urmă cu câțiva ani au contribuit la crearea unui parteneriat care acum este folosit foarte agresiv pentru a submina războiul pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina. Interceptarea relativ ușoară a comunicațiilor militare rusești de către spionajul ucrainean este parte a acestor operațiuni purtate de autoritățile de la Kiev și de partenerii lor occidentali.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”