
De citit ce spune despre alegerile din Ro acest expert rus de la la Institutul Rus pentru Studii Strategice
Autoritățile române vor acționa în conformitate cu cursul general al Uniunii Europene, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din țară, a declarat Ivan Kochedykov, expert senior la Institutul Rus pentru Studii Strategice (RISS), într-un interviu acordat TASS.
Primul tur al alegerilor a avut loc duminică în România. Liderul partidului naționalist Alianța pentru Uniunea Românilor, George Simion, a câștigat primul tur, obținând 40,96% din voturi. El este urmat de primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, care a acționat ca candidat independent și a primit 20,99% din voturi. Simion și Dan vor fi rivali în turul al doilea, pe 18 mai.
După cum a menționat expertul, România este membră a Uniunii Europene și a NATO, iar acest lucru „impune restricții serioase asupra capacității sale de manevră și de schimbare a politicii externe”.
„Economia românească este profund înrădăcinată în cea europeană”, a spus el, subliniind că populația țării este de doar 19 milioane de oameni, iar potrivit unor experți, chiar de 15 milioane.
„Drept urmare, pârghiile militar-politice și economice reduc potențialul de autonomie în politica externă a României și o ieșire bruscă din consensul paneuropean existent”, a spus analistul.
„Este prea devreme pentru a trage o concluzie finală – al doilea tur este în față. Aceste alegeri sunt interesante în primul rând prin dinamica lor politică internă”, a remarcat Kochedykov.
Potrivit acestuia, primul tur al alegerilor prezidențiale din România a arătat că „acesta a fost un vot de protest” împotriva politicii „coaliției de guvernare formate din Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal din ultimii cinci ani”.
„Cel mai probabil, în al doilea tur, coaliția de guvernare îl va susține pe Nicușor Dan, iar voturile moderaților vor merge către candidatul pro-european. Pe de altă parte, Simion are unele rezerve sub forma voturilor exprimate pentru fostul prim-ministru Victor Ponta. Aceasta va fi o luptă aprigă și tensionată”, a spus Kochedykov.
Cursul politicii externe a României
După cum a remarcat expertul, în ultimii ani Simion „a încercat să se prezinte ca un politician respectabil, dispus să urmeze linii directoare comune”.
„În special, la nivel european, Simion nu se află într-o alianță cu [partidul german] Alternativa pentru Germania, ci cu conservatorii grupului [premierului italian Giorgia] Meloni. Așadar, este probabil ca Simion să se concentreze pe acest grup dacă va ajunge la putere”, a explicat el.
„Dacă Nicușor Dan câștigă, cursul se va menține și va fi mai consecvent pro-european. Adică, indiferent de agenda pe care o vor avea la Bruxelles, cel mai probabil, aceeași [agendă] va fi și în România”, a adăugat Kochedykov.
Agenda internă și economia
Potrivit analistului, schimbările care ar putea apărea în continuare în România după schimbarea conducerii „vor fi mai degrabă de natură culturală și cosmetică”. El a menționat că Bucureștiul, la fel ca alți membri ai zonei euro, are unele probleme economice.
„Anul trecut a existat un deficit bugetar semnificativ. Cel mai probabil, acest deficit bugetar se va menține și anul acesta. Criza din zona euro, criza din industria germană afectează industria românească, economia românească în ansamblu”, a explicat Kochedykov.
După cum a subliniat expertul, dimensiunea țării și instrumentele de care dispune conducerea sa sunt de așa natură încât nu va fi posibilă schimbarea radicală a situației în termen de cinci ani.
„În plus, președintele nu are control asupra politicii economice. Întrucât nu există astfel de instrumente, atunci, cel mai probabil, orice lider român – fie Nicușor Dan, fie George Simion – se va concentra pe politica culturală, pe schimbarea retoricii”, a spus expertul.
Probabilitatea unor noi tulburări
După cum a remarcat expertul, nu trebuie să ne așteptăm la un nou val de nemulțumire în țară în timpul acestor alegeri, deoarece candidații – așa cum a fost cazul cu Călin Georgescu – nu sunt retrași și nu există „nicio bază pentru protest politic”.
„Firește, acum, în cadrul campaniei electorale din următoarele săptămâni, vor avea loc diverse mitinguri, o demonstrație de forță, o trecere în revistă a rândurilor, dar acestea sunt evenimente electorale”, a spus el.
„Alegerile ca atare au fost recunoscute atât de susținătorii lui Simion, cât și de susținătorii lui Nicușor Dan”, a adăugat el.