De fapt, România nu cumpără Iron Dome

De fapt, România nu cumpără Iron Dome

Începând de ieri dimineață întreaga presă vuiește anunțând că România cumpără celebrul sistem israelian Iron Dome, țara noastră fiind anunțată ca „primul stat european care cumpără Iron Dome”. Lucrurile stau însă diferit.

Pe scurt nu e vorba de Iron Dome, ci de sistemul Spyder, produs tot de compania israeliană Rafael. Încă din această dimineață DefenseRomania a publicat o analiză în care menționa această nuanță și explica diferențele dintre sistemul Iron Dome și Spyder, ambele făcând parte din apărarea antiaeriană a Israelului.

În contextul în care „bulgărele” așa-zisei achiziții de Iron Dome s-a rostogolit atât de mult, DefenseRomania a considerat că e necesar să reia un material care să explice că nu, România nu cumpără Iron Dome.

Mai ales că informația cu privire la achiziția de Iron Dome a fost preluată și de presa internațională, direct din presa română.

Deși Iron Dome și SPYDER sunt ambele sisteme de apărare aeriană dezvoltate de Rafael Advanced Defense Systems din Israel, ele au scopuri și capacități diferite, dar desigur și unele asemănări.

Iron Dome este specializat în interceptarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune, a obuzelor de artilerie și a mortierelor (RAM - Rockets, Artillery, Mortars). SPYDER, pe de altă parte, este un sistem de apărare aeriană conceput în principal pentru a contracara aeronave, elicoptere, drone, rachete de croazieră și muniții ghidate de precizie. Recent, a fost îmbunătățit cu capacități anti-rachete balistice tactice (TBM).

Iar Iron Dome nu se referă neapărat la un singur sistem, ci o familie compusă din baterii antiaeriene cu radar, comanda și interceptori. Face parte din arhitectura de apărare în mai multe straturi (David’s Sling, Arrow)

Așadar, vorbim de sisteme diferite. Pentru detalii tehnice și diferențe aprofundate, puteți accesa analiza DefenseRomania deja citată. 

Și nu, România nici nu e prima țară europeană care va deține astfel de sisteme

2. Sistem de ... (spyder_mr_37814900.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană SPYDER. Photo source: Rafael

O altă informație eronată publicată masiv în presă azi a fost că România va fi primul stat european care va achiziționa aceste sisteme. Dacă achiziția de Spyder va fi finalizată, România va fi a doua țară din Europa care va opera Spyder, și nu prima. Cehia e primul stat european care a achiziționat astfel de sisteme.

Pe 27 septembrie 2021 Cehia a semnat contractul cu Rafael pentru aceste sisteme. Primele componente ale noului sistem de apărare aeriană Spyder, pe care Armata cehă l-a cumpărat, au ajuns în Cehia anul trecut în luna iulie .

Contractul prevede furnizarea a patru baterii. Noul sistem va înlocui sistemul antiaerian sovietic și va costa Cehia 13,7 miliarde de coroane (aprox. 590 de milioane de euro). Livrarea va finalizată în 2027.

În ceea ce privește România, mai trebuie subliniat că deși Rafael cu sistemul Spyder e singura companie care a rămas în licitația de SHORAD/VSHORAD, contractul nu este semnat. Urmează o perioadă în care MApN și compania israeliană vor negocia aspectele finale, inclusiv calendarul de livrare. Celebrul caz al Naval Group care a fost desemnată câștigătoare în licitația corvetelor e elocvent; negocierile s-au împotmolit și după ani procedura a fost în cele din urmă anulată. Desigur, situațiile sunt diferite. În cel mai optimist scenariu contractul pentru sisteme Spyder ar putea fi semnat în toamna aceasta.

Abia atunci România ar deveni oficial (viitor) operator al sistemelor Spyder, și nu Iron Dome. A doua țară din Europa, și nu prima.

Întregul program de achiziție a sistemelor SHORAD/VSHORAD (rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune), prin licitație publică, se ridică la aproximativ 4.2 miliarde de euro.

Sistemele SHORAD/VSHORAD vor completa apărarea antiaeriană stratificată a României și vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk. Ele vor completa sistemele Patriot, cu rază lungă de acțiune. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți, e președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă! Unde a zburat șeful statului

2 Fiica șoferului lui Marius Voineag, procurorul șef al DNA, a fost angajată la Curtea de Conturi deși nu are studii superioare

3 VIDEO Trump, contrat dur de Melania după o discuție la telefon cu Vladimir Putin

4 Surpriza lui Bolojan pentru angajații de la Palatul Victoria: vor fi testați, o treime dintre ei urmând să fie concediați

5 ChatGPT l-a lăsat perplex pe filosoful Gabriel Liiceanu. „M-am speriat teribil”