De la Ravenna la Vatican, Italia îl celebrează pe Dante, al său ''poet suprem''

De la Ravenna la Vatican, Italia îl celebrează pe Dante, al său ''poet suprem''

Italia a lansat joi o serie de evenimente, printre care se numără lecturi, expoziţii sau reeditări, ce marchează împlinirea a 700 de ani de la moartea lui Dante, autorul florentin al ''Divinei Comedii'' considerat ''părintele limbii italiene'', căruia chiar şi papa i-a dedicat cu această ocazie o lungă scrisoare apostolică, relatează AFP.

Principalele titluri din presa italiană au editat suplimente culturale în onoarea acestui monument naţional care a intrat cu secole în urmă în panteonul artiştilor nemuritori unde se odihnesc Michelangelo, Leonardo da Vinci şi Marcello Mastroianni.

Născut la Florenţa în 1265 şi decedat la Ravenna în 1321, Dante Alighieri a contribuit la naşterea limbii italiene optând pentru dialectul toscan în locul limbii latine pentru scrierea capodoperei sale, "Divina comedie", o călătorie imaginară pe care Dante o realizează alături de ghidul său, Virgiliu, prin infern, purgatoriu şi paradis.

Foto: (c) MAX CAVALLARI / EPA


Succesul său i-a determinat pe alţi autori din Evul Mediu, precum Petrarca şi Boccaccio, să scrie de asemenea în dialect, punând bazele limbii italiene moderne.

În pofida pandemiei de COVID-19, care a curmat peste 105.000 de vieţi în Italia şi a forţat muzeele şi teatrele să se închidă, o multitudine de evenimente sunt planificate în peninsulă pentru celebrarea "poetului suprem".

Majoritatea evenimentelor organizate joi sunt difuzate pe site-ul vivadante.it .

Foto: (c) MAX CAVALLARI / EPA


La Ravenna, primarul Michele De Pascale urmează să prezideze ceremonia oferirii uleiului de către oraşul Florenţa, al cărui locuitor a fost Dante înainte de a fi exilat, pentru menţinerea "flăcării eterne" aprinse în faţa mormântului scriitorului.

Edilul a găzduit de asemenea miercuri, în prezenţa ambasadorului francez Christian Masset, prezentarea unei lucrări excepţionale, dezvăluită pentru prima data în ultimii 160 de ani în oraşul adriatic datorită unui împrumut de la Muzeul Luvru - "Madonna in Trono con Bambino", o sculptură care proteja sicriul lui Dante, notează AFP.

"Profetul speranţei"

La Roma, Roberto Benigni, actor şi regizor ("La vita e bella") urmează să citească joi seara al XXV-lea cântec din "Paradis" la Palatul Quirinale din Roma, în prezenţa preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella, eveniment transmis în direct de canalul public de televiziune Rai 1.

Pentru preşedintele Mattarella, Dante rămâne la fel de relevant, la şapte secole după moartea sa, "pentru că el vorbeşte despre noi". Preşedintele italian a dat ca exemplu în acest sens "redescoperirea sa de către romantici" sau "adevăratul cult creat în jurul lui în timpul Risorgimento", mişcarea de unificare a Italiei, încheiată în 1860.

"Identitatea unei naţiuni depinde de identitatea culturală, al cărei instrument principal este limba", a subliniat şeful statului.

Foto: (c) GIANLUIGI BASILIETTI / EPA


În Florenţa şi Ravenna vor fi citite fără întrerupere mii de versuri din cele trei părţi (cânturi) din "Divina comedie", "Infernul", "Purgatoriul" şi "Paradisul".

Anul lui Dante reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru editori şi media de a publica antologii, eseuri, ori albume de artă, notează AFP.

Cotidianul La Repubblica, care a vândut deja primele două opusuri, îl lansează pe al treilea, vineri, sub formă de supliment. Ziarul şi-a imaginat şi un dialog cu poetul "asupra lumii afectate de pandemie şi de păcatele noastre care, la 700 de ani de la moartea sa, nu s-au schimbat atât de mult: lenea şi lăcomia".

Chiar şi papa Francisc a adus un omagiu omului de litere şi politician al cărui demers, în secolul al XIV-lea, într-un context de război deschis între facţiunile rivale din Florenţa, l-a înstrăinat de papa Bonifaciu al III-lea, căruia i-a dorit ca puterile să-i fie limitate la chestiuni spirituale.

Foto: (c) www.britannica.com


Exilat, condamnat la moarte, spoliat, aruncat în solitudine şi nostalgie, Dante este un "pelerin gânditor", a cărui "viaţă este o paradigmă a condiţiei umane", după cum a scris suveranul pontif.

Distrugerea din oraşul natal dă naştere însă "vocaţiei sale şi misiunii sale" de creator "pentru care el se transformă în profet al speranţei", a scris liderul de la Vatican.

Foto: (c) www.vaticannews.va


Dacă papa Francisc aminteşte că Dante a fost un proscris, condamnat în special pentru corupţie, alţii intenţionează să profite de ocazie pentru a-l reabilita, notează AFP.

Avocatul specializat în drept penal Alessandro Traversi, a invitat şi alţi avocaţi şi magistraţi să reexamineze procesul lui Dante Alighieri, cu prilejul unei conferinţe programate la data de 21 mai. Contele Sperello di Serego Alighieri, un astronom descendent în linie directă al lui Dante, precum şi un urmaş al lui Cante dei Gabriell, judecătorul care l-a alungat din oraşul florentin, au fost de asemenea invitaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...