De unde vin multinaţionalele din România? Topul statelor ale căror firme au venit să facă bani în ţara noastră

De unde vin multinaţionalele din România? Topul statelor ale căror firme au venit să facă bani în ţara noastră

"În România, în anul 2012, au fost identificate 37.407 grupuri de întreprinderi, din care 5.689 de grupuri rezidente şi 31.718 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (102 controlate din interior, respectiv 31.616 controlate din străinătate)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Majoritatea grupurilor de întreprinderi rezidente sunt constituite din două sau trei întreprinderi.

Din 100 de holdinguri, doar 15 sunt româneşti

În anul 2012, 15% din grupurile de întreprinderi identificate în România erau rezidente, iar 90% dintre acestea aveau două sau trei întreprinderi.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în comerţ , industria prelucrătoare sau construcţii.

Totodată, cel mai mare procent de grupuri de întreprinderi au fost identificate în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (28%), industria prelucrătoare (14%) şi construcţii (11%).

Grupurile de întreprinderi rezidente activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucrătoare (11%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%) şi construcţii (10%).

Industria, preferata străinilor din Top 3

Raportat la ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucrătoare (8%), în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (4%) şi în secţiunea activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2%).

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în industria prelucrătoare (6%), în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1%) şi în distribuţia apei şi salubritate, gestiunea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Olanda, 3% se regăsesc în industria prelucrătoare , 1% în secţiunea informaţii şi comunicaţii şi 1% în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă îl îngroapă definitiv pe Geoană, care a mințit cu nesimțire despre cum a ajuns el la NATO!

2 VIDEO Imagini spectaculoase de pe frontul din Ucraina, cu un atac rar de manual la nivel de batalion, al rușilor, oprit de ucraineni

3 Polițistul local Bucur Cezar Mihail s-a declarat femeie

4 VIDEO Lovitură cruntă încasată de Rusia în Crimeea! / Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”

5 Un articol care dă fiori despre Siria, țara care a ajuns să supraviețuiască economic din fabricarea unui drog...