Decesul lui George Floyd: Biden îl acuză pe Trump că este preocupat în primul rând de realegerea sa

Decesul lui George Floyd: Biden îl acuză pe Trump că este preocupat în primul rând de realegerea sa

Democratul american Joe Biden îl acuză pe preşedintele Donald Trump că este mai preocupat de realegerea sa decât de situaţia tensionată din SUA, marcată de violenţe după moartea lui George Floyd, un afroamerican care a decedat la 25 mai din cauza folosirii excesive a forţei de către un poliţist alb, transmit AFP şi EFE.

''Atunci când manifestanţi paşnici sunt evacuaţi, din ordinul preşedintelui, din faţa casei poporului, Casa Albă, utilizând gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, pentru a organiza o operaţiune de comunicare în faţa unei venerabile biserici, atunci suntem îndreptăţiţi să ne gândim că preşedintele este mai preocupat de putere decât de principii, că este mai interesat de servirea pasiunilor sale de bază decât de nevoile celor de care a încetat să se ocupe'', urmează să declare candidatul democrat la alegerile prezidenţiale într-un discurs pe care îl va rosti marţi la Philadelphia.

Moartea lui George Floyd (46 de ani), un bărbat afroamerican ucis la Minneapolis în urmă cu o săptămână de către un poliţist alb care i-a ţinut genunchiul pe gât aproape nouă minute, este un ''electroşoc pentru ţara noastră, pentru noi toţi'', susţine fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în discurs.

''Dar vă promit ceva. Nu voi manipula teama şi divizarea. Eu nu voi aţâţa jarul urii. Voi încerca să pansez rănile rasiale care au cangrenat mult timp această ţară şi nu le voi folosi pentru avantaje politice'', urmează să adauge Joe Biden (77 de ani).

El a denunţat deja, în mai multe rânduri, moartea lui George Floyd şi ''rasismul instituţional'' care în opinia sa erodează SUA. În acelaşi timp, Biden a făcut apel la calm şi a condamnat violenţele care au cuprins numeroase oraşe din SUA în ultima săptămână.

Într-o scurtă intervenţie, Donald Trump a anunţat luni seară desfăşurarea a ''mii de soldaţi înarmaţi masiv'' şi poliţişti la Washington.

În timp ce Trump se exprima în curtea Casei Albe, poliţia a lansat mai multe grenade lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în exteriorul reşedinţei. Obiectivul a fost de a elibera drumul către biserica Saint John, lăcaş emblematic din apropierea Casei Albe. Preşedintele american s-a deplasat acolo pe jos, alături de membri ai cabinetului său, pentru a se fotografia ţinând în mână o Biblie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...