Decorare Kovesi/Ambasadorul Franței: DNA depășește frontierele României, devenind un model de urmat la nivel european

Decorare Kovesi/Ambasadorul Franței: DNA depășește frontierele României, devenind un model de urmat la nivel european

Ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, i-a conferit marți procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, prilej cu care a subliniat că Direcția Națională Anticorupție se bucură de o mare popularitate și că renumele său depășește frontierele României, devenind un model de urmat la nivel european.

*Kovesi la primirea Ordinului Legiunii de Onoare: Nu este o zi pentru mine, ci o zi a DNA

*Kovesi: Statul de drept nu este un moft

Ambasadorul a evidențiat faptul că șefa DNA reprezintă un simbol al profesionalismului, al integrității și al datoriei, el prezentând și parcursul profesional și nu numai al acesteia.

"Tânără sportivă talentată, ați fost selecționată în echipa națională de junioare de baschet feminin a României, cu care ați câștigat titlul de vicecampioană europeană în 1989. Această perioadă sportivă intensă nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastră. (...) Aveați 33 de ani când președintele României, Traian Băsescu, v-a numit, în 2006, procuror general (...) Anul 2006, care precedă aderării efective a țării dumneavoastră la Uniunea Europeană, reprezintă debutul unei extraordinare provocări! De fapt, ați fost prima femeie care a ocupat postul de procuror general al României și, totodată, cea mai tânără", a spus Francois Saint-Paul.

El a afirmat că rezultatele DNA sunt cu adevărat impresionante, lucru confirmat și de un raport al UE, care plasează acest Parchet printre primele cinci instituții anticorupție din Europa.

"Astăzi putem să apreciem lungul drum parcurs și transformarea puternică și durabilă a unui sistem care vă datorează multe, deoarece datorită dumneavoastră și numeroșilor dumneavoastră colegi devotați cauzei, DNA se bucură de o mare popularitate. De altfel, renumele său depășește astăzi frontierele țării dumneavoastră, devenind un model de urmat la nivel european", a spus ambasadorul.

El a arătat că această distincție a fost oferită pentru devotamentul în lupta împotriva corupției, pentru simțul datoriei cetățenești îndeplinite pentru a contribui la construcția societății române, dar și pentru "extraordinarul curaj" în această luptă.

"Da, grație determinării dumneavoastră neclintite, imaginea justiției în România se schimbă de la o zi la alta. Doresc să vă asigur stimată doamnă, de întreaga susținere pe care Franța o acordă dintotdeauna misiunii dumneavoastră, fie că este vorba de punerea la dispoziție a experților pentru a ajuta la crearea unei agenții destinate recuperării eficiente a prejudiciilor cauzate statului, în valoare de 431 de milioane de euro, fie că este vorba despre formarea procurorilor în Franța în domeniul luptei anticorupție sau al investigațiilor financiare", a mai susținut Francois Saint-Paul.

Franța a mai decorat-o pe Kovesi, în 18 mai 2011, cu Ordinul Național al Meritului, în grad de ofițer. Republica Franceză decernează aceste două prestigioase decorații celor care o servesc, precum și personalităților străine pentru realizările lor în serviciul binelui comun care trebuie date ca exemplu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale