Delegaţie de senatori americani la Moscova, înainte de summitul Trump-Putin de la Helsinki

Delegaţie de senatori americani la Moscova, înainte de summitul Trump-Putin de la Helsinki

O delegaţie de senatori republicani din SUA a încercat marţi la Moscova să refacă dialogul bilateral fără a evita subiectele sensibile în cursul unei rare vizite efectuate după mai mulţi ani fără schimburi interparlamentare între SUA şi Rusia, înaintea primului summit bilateral între preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Donald Trump, informează AFP.

"Recunoaştem că ar fi mai bine pentru lume dacă Rusia şi SUA cunoşteau mai puţine tensiuni, se înţelegeau puţin mai bine, lăsau poate la o parte unele diferenţe", a declarat senatorul Richard Shelby, primit împreună cu delegaţia americană de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov la Ministerul de Externe rus.

"Suntem concurenţi, dar nu este neapărat nevoie să fim adversari", a adăugat acest senator republican de Alabama, citat de televiziunea rusă.

Exprimându-se în limba engleză, Serghei Lavrov a declarat că speră că vizita senatorilor americani va "simboliza reluarea relaţiilor între parlamentele american şi rus".

"Cred că reluarea unui dialog va fi un eveniment foarte potrivit în perspectiva viitoarei întâlniri între cei doi preşedinţi" Donald Trump şi Vladimir Putin, a afirmat el.

Vladimir Putin şi Donald Trump se vor întâlni în 16 iulie, la Helsinki, pentru primul lor summit bilateral, urmărind să amelioreze relaţii foarte deteriorate între Moscova şi Washington, în special din cauza suspiciunilor de ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Cei doi preşedinţi nu s-au întâlnit până acum decât în cadrul unor reuniuni internaţionale, ultima oară în noiembrie în Vietnam.

Senatorii americani s-au întâlnit apoi cu reprezentanţi ai parlamentului rus, între care preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus), Konstantin Kosaciov, care i-a invitat să "deschidă o linie de comunicare".

"Acesta este debutul unui dialog, dar trebuie să fim atenţi când oamenii nu fac ceea ce spun", a declarat senatorul american John Neely Kennedy, invitând Rusia "să nu se amestece în alegerile americane din acest an".

"Cer Rusiei să plece din Ucraina", a adăugat el, la aproape patru ani după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea.

Preşedintele Vladimir Putin nu are în program primirea senatorilor americani, a precizat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Aceasta nu va afecta intensitatea contactelor cu oaspeţii noştri", a asigurat el, potrivit căruia Kremlinul este "convins că relaţiile interparlamentare sunt unul dintre factorii cei mai importanţi ai legăturilor bilaterale" ruso-americane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...