Delictele motivate de ură s-au înmulțit cu 20% anul trecut în SUA, alimentate de campania electorală (raport)

Delictele motivate de ură s-au înmulțit cu 20% anul trecut în SUA, alimentate de campania electorală (raport)

Delictele motivate de ură în nouă zone metropolitane din SUA s-au înmulțit cu peste 20% anul trecut, creștere alimentată de discuțiile tensionate din timpul campaniei electorale și de dorința mai mare a victimelor de a vorbi, a declarat luni un important cercetător al fenomenului, potrivit Reuters.

Delictele motivate de diferite prejudecăți par să se înmulțit în unele orașe după alegerea lui Donald Trump ca președinte la 8 noiembrie, un trend care s-a prelungit în acest an printr-un val de amenințări cu bombă și acte de profanare la sinagogi și cimitire evreiești, potrivit cercetătorului Brian Levin din California.

Casa Albă nu a putut fi contactată până la apariția articolului pentru a comenta cercetarea, precizează Reuters.

Brian Levin a colectat date ca director al Centrului pentru studiul urii și extremismului la California State University, San Bernardino, unde este profesor de drept penal. Noile date, colectate de la departamente de poliție, au inversat direcția din multe orașe în ultimii ani, unde se înregistra o scădere a numărului delictelor motivate de ură.

Dintre orașele americane analizate, New York-ul a raportat cel mai mare număr de delicte motivate de ură — 380, o creștere de 24% față de 2015, în timp ce la Washington s-a înregistrat cea mai mare creștere procentuală, de 62%, fiind consemnate 107 incidente.

În total au existat 1.037 de incidente, o creștere de 23,3% față de anul precedent în cele nouă zone cercetate: New York; Washington; Chicago; Philadelphia; Montgomery County — Maryland; Columbus — Ohio; Seattle; Long Beach, California; și Cincinnati.

În ultimele săptămâni, Trump a denunțat mai ferm incidentele anti-semite și alte incidente motivate rasial, în special în debutul discursului său din Congres de la 28 februarie. Trump a spus de asemenea că a fost personal afectat, de când fiica sa Ivanka s-a convertit la iudaism și el are nepoți evrei.

După recentele amenințări cu bombă de săptămâna trecută, administrația Trump le-a denunțat "în cei mai duri termeni", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, promițând să caute mijloace pentru a le opri.

Numai în orașul New York au fost raportate 55 de fapte antisemite între 1 ianuarie și 5 martie, o creștere de 189% față de cele 19 incidente similare din aceeași perioadă din 2016, relevă datele citate.

"Am putea asista la începutul unui trend în care incidentele antisemite vor crește în fiecare an. În ultimul deceniu observasem un declin al incidentelor antisemite", a spus Levin.

Faptele motivate de ură împotriva musulmanilor și a persoanelor LGBT au constituit cea mai mare parte din creșterea delictelor motivate de ură raportate.

Experții spun că multe infracțiuni motivate de ură nu sunt raportate și atrag atenția asupra riscurilor de a trage concluzii din astfel de date inevitabil parțiale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”