Departamentul de Stat al SUA cere Ungariei să suspende legea care amenință funcționarea CEU

Departamentul de Stat al SUA cere Ungariei să suspende legea care amenință funcționarea CEU

Departamentul de Stat al SUA a cerut Ungariei să suspende punerea în aplicare a amendamentelor la legea învățământului superior, despre care Washingtonul afirmă că amenință funcționarea în continuare la Budapesta a Universității Central-Europene (CEU), finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros, transmit Reuters și MTI.

''Cerem guvernului Ungariei să suspende implementarea legii'', a declarat marți seară Mark C. Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, conform transcrierii unui briefing de presă.

''Dorim să vedem o revizuire și o discuție pentru a răspunde oricăror preocupări prin dialog cu universitatea însăși și cu alte instituții afectate'', a menționat Toner.

Toner a descris CEU ca pe o ''instituție academică de frunte'' și ''un canal important pentru schimburile intelectuale și culturale între Ungaria și Statele Unite''. ''Și, sincer, (CEU) se află în centrul gândirii libere și cercetării. Legea, credem noi, poate amenința în mod similar activitățile altor universități americane cu programe în Ungaria, așa încât problema merge dincolo de Universitatea Central-Europeană'', a mai arătat purtătorul de cuvânt.

Președintele ungar Janos Ader a promulgat luni, în pofida protestelor de stradă și a condamnărilor pe plan internațional, legea care stabilește noi cerințe pentru universitățile străine și care ar putea duce la închiderea CEU.

Actul normativ prevede nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent în țările de origine ale respectivelor instituții. Premierul Viktor Orban susține că CEU a încălcat legea prin acordarea de diplome, acuzație respinsă de instituție și pe care criticii prim-ministrului o consideră parte a măsurilor mai largi ale Budapestei împotriva organizațiilor neguvernamentale având legături cu Soros.

Adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, Hoyt Yee , a declarat la începutul săptămânii, la Budapesta, că ''SUA sunt preocupate în legătură cu legea'' în cauză, iar Comisia Europeană a anunțat că subiectul va fi dezbătut miercuri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…