Departamentul de Stat al SUA critică Guvernul PSD: Subminează statul de drept!

Departamentul de Stat al SUA critică Guvernul PSD: Subminează statul de drept!

După Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi Camera de Comerţ Româno-Americană, şi Departamentul de Stat american a criticat modificarea Codului Penal prin ordonanţă de urgenţă. 

„Statele Unite sunt adânc preocupate de măsurile recent luate de Guvernul României, care subminează statul de drept şi reduc responsabilitatea pentru infracţiunile financiare şi de corupţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de agenţia Associated Press. 

Mark Toner a spus România îşi riscă atât credibilitatea pe plan internaţional, cât şi atractivitatea pentru investitori.

Anterior, Ambasadele Statelor Unite, Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei și Olandei  au transmis, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale și au cerut abrogarea acesteia. 

Și Consiliul Europei a transmis că este îngrijorat de modul în care se desfăşoară lupta anticorupţie din România, după progresele înregistrate în ultimii ani.

De asemenea, președintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au declarat că sunt îngrijorați cu privire la „evoluțiile recente din România”. 

A doua zi de la această declarație comună a liderilor Comisiei Europene, situația din România a fost dezbătută în plenul Parlamentului European. Și acolo Frans Timmermans a lansat un apel la Executivul de la București să renunţe la modificările pe care le aduce Codului Penal. Oficialul european a atras atenția că decizia Guvernului Grindeanu pune în pericol fondurile europene acordate țării noastre. 

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german (Bundestag) a avertizat că dacă Guvernul Grindeanu nu retrage ordonanţa referitoare la modificarea Codului penal, România riscă să-şi piardă dreptul de vot în UE. Uniunea Europeană are prevăzută această sancţiune pentru cazul în care, într-o ţară membră, există ameninţări sistematice la adresa statului de drept.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 Date și amănunte care dau fiori...

4 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

5 Studiu britanic care dă de gândit: Persoanele care au avut COVID-19 pot avea imunitate cel puțin cinci luni, d…