Deputatul socialist Vladimir Ţurcan, noul preşedinte al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

Deputatul socialist Vladimir Ţurcan, noul preşedinte al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

Deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost ales, luni, noul preşedinte al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de către ceilalţi membri ai Curţii, prin vot secret, informează radio Europa Liberă.

Vladimir Ţurcan, la fel ca Domnica Manole, a fost numit judecător la Curtea Constituţională din partea parlamentului de la Chişinău. Înnoirea componenţei Curţii a devenit necesară după ce vechea echipă a demisionat, acuzată de nouă putere că ar fi făcut jocurile politice ale vechiului regim, mai ales în perioada din luna iunie când la Chişinău funcţionau structuri de putere paralele, potrivit postului de radio citat.

'Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiştilor în fruntea Curţii Constituţionale este un lucru grav, care ştirbeşte şi mai mult încrederea în unica instituţie de jurisdicţie constituţională din ţară. Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine şi-a dat votul. În situaţia în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acţionăm în consecinţă. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârşească cu preluarea controlului asupra unei instituţii-cheie de către o altă forţă politică, indiferent care ar fi aceasta', a reacţionat premierul Maia Sandu, citată de antena din Republica Moldova a postului de radio Deutsche Welle (DW).

Conform Legii privind Curtea Constituţională, votul în baza căruia este ales presedintele Curţii este secret, iar afişarea opţiunii de vot de către judecători ar conduce la revocarea mandatului acestora, notează DW.

Socialistul Ţurcan a fost ambasador la Moscova în perioada guvernării comuniste (2002-2005), iar din 2014 până în prezent - deputat din partea Partidului Socialiştilor.

Alegerea sa la conducerea Curţii Constituţionale intervine după ce mai multe personaje din anturajul preşedintelui moldovean Igor Dodon au preluat, în ultimele două luni, funcţii importante la Chişinău, notează DW, menţionându-i în acest sens pe Zinaida Greceanîi, liderul de jure al Partidului Socialist, care a devenit preşedinte al parlamentului, şi pe consilierul său, Ruslan Flocea, director al Centrului Naţional Anticorupţie.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…