Deputatul Ungureanu (USR), plângere la DNA pentru modul în care a fost organizată licitaţia pentru vaccinul antigripal

Deputatul Ungureanu (USR), plângere la DNA pentru modul în care a fost organizată licitaţia pentru vaccinul antigripal

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, marţi, o plângere la DNA Bucureşti prin care solicită verificarea modului în care Ministerul Sănătăţii a făcut achiziţia de vaccin antigripal, arătând că a fost achiziţionat un alt produs decât cel solicitat şi a rămas descoperită grupa de vârstă cuprinsă între şase luni şi trei ani, iar prejudiciul ar ajunge la 11 milioane de euro.

"În anul 2019, Ministerul Sănătăţii a iniţiat o procedură de licitaţie pentru achiziţia de vaccin antigripal tetravalent prin acord cadru pentru o perioadă de 4 ani. Cantitatea de vaccin estimată a se achiziţiona a fost de minimum 50.000 de doze şi de maximum 8 milioane de doze. Ca urmare a referatului nr. 35528 din 14 martie 2019, Ministerul Sănătăţii a demarat procedura licitaţiei pentru acord cadru cu o valoare minimă de două milioane de lei şi maximă de aproape 10 milioane de euro. Caietul de sarcini pentru această procedură de licitaţie prevedea atribuirea către oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. De asemenea, caietul de sarcini şi clarificările ulterioare prevăd ca vaccinul care urmează să fie achiziţionat să poată să fie administrat populaţiei de la şase luni în sus", a declarat Emanuel Ungureanu, în faţa sediului DNA.

El susţine că şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile atât direcţiile responsabile, cât şi membrii comisiei de evaluare a ofertelor.

"Menţionez faptul că direcţiile de specialitate din cadrul ministerului Sănătăţii care au atribuţii în gestionarea procedeului de derulare a achiziţiei acestor vaccinuri sunt Direcţia Generală de Asistenţă Medicală, care în acest caz şi-a îndeplinit defectuos sarcinile, şi Direcţia de Achiziţii Publice. De asemenea, în mod defectuos şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu şi membrii comisiei de evaluare care au dispus achiziţia unui produs care nu este în consens cu caietul de sarcini, mai precis a fost achiziţionat un vaccin care se poate administra persoanelor peste trei ani, deşi caietul de sarcini şi clarificările ministerului solicitau ca acesta să poată fi administrat persoanelor de la şase luni în sus", a arătat Ungureanu.

Parlamentarul a cerut verificări pentru neglijenţă şi abuz în serviciu.

"Având în vedere cele sesizate, depun sesizare pentru posibile infracţiuni pentru neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu, săvârşite de către directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii şi de către membrii comisiei de evaluare pentru modul de întocmire a referatului de necesitate, a caietului de sarcini şi pentru o posibilă aplicare incorectă în cadrul procesul de calificare, a selecţiei şi/sau evaluare a criteriilor de clarificare şi selecţie a criteriilor de atribuire a factorilor de evaluare. Solicit să fie cerute ministerului Sănătăţii toate documentele de control realizate pe achiziţia vaccinului antigripal. De asemenea, solicit DNA să cerceteze modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală. Specific faptul că doamna Amalia Şerban a ocupat acest post prin concurs în timpul mandatului doamnei ministrul Sorina Pintea, în condiţiile în care fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a demis-o din funcţia de director tot din cauza proastei gestionări a achiziţiei vaccinurilor ROR", a mai spus deputatul.

Ungureanu consideră că paguba este de aproape 11 milioane de euro, deoarece a fost achiziţionat un alt produs decât cel solicitat în caietul de sarcini.

"Aici vorbim despre o fraudă care presupune prejudiciul calculat în urma achiziţionării unui vaccin între şase luni şi trei ani, pentru că, făcându-se achiziţia unui produs care nu acoperă această grupă de vârstă, practic toate sumele pe care le va cheltui Ministerul Sănătăţii pentru a achiziţiona acest vaccin de şase luni - trei ani se constituie în prejudiciu. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătăţii, cumpărând un alt produs decât cel stabilit în caietul de sarcini, practic a creat deja o pagubă care merge către 11 milioane de euro, adică toată cantitatea de vaccin antigripal contractată deja pentru un produs care nu există în caietul de sarcini. Deci s-a încălcat legea achiziţiilor publice cât se poate de grav şi mai mult decât atât vorbim despre peste 9.000 de copii din grupa de risc şase luni - trei ani, care acum nu au acest vaccin antigripal", a afirmat deputatul USR. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa