Deranj la Moscova: Armenia va găzdui un exercițiu militar comun cu SUA

Deranj la Moscova: Armenia va găzdui un exercițiu militar comun cu SUA

Armenia a anunţat miercuri că va găzdui un exerciţiu militar comun cu Statele Unite în perioada 11-20 septembrie, o decizie de natură să irite Rusia, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres .

Soldați armeni în Nagorno-Karabah FOTO EPA-EFE

Potrivit Ministerului armean al Apărării, scopul exerciţiului, intitulat „Eagle Partner 2023”, vizează pregătirea forţelor sale militare pentru participare la misiuni internaţionale de menţinere a păcii.

Erevanul nu a precizat câţi militari armeni şi americani vor fi implicaţi în manevrele „Eagle Partner 2023”.

Rusia, care deţine o bază militară în Armenia, se consideră o putere preeminentă în regiunea Caucazului de Sud, care a făcut parte din Uniunea Sovietică până la destrămarea sa, în decembrie 1991.

Într-un interviu publicat la sfârșitul săptămânii trecute în presa italiană, premierul armean Nikol Paşinian a declarat că Rusia a eşuat în a proteja Armenia de agresiunea continuă din partea Azerbaidjanului. Pașinian a sugerat că războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei o face incapabilă să răspundă tuturor nevoilor de securitate ale ţării sale.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat dezacordul cu afirmaţiile lui Paşinian.

„Rusia este absolut parte integrantă în această regiune. Rusia joacă un rol consistent, foarte important în stabilizarea situaţiei din regiune (...) şi vom continua să jucăm acest rol”, a susținut Peskov, deși Rusia a livrat arme Azerbaidjanului în timp ce se prezenta drept un garant al intereselor statului armean.

Apoi, pe fondul reizbucnirii ostilităților dintre azeri și armeni, Rusia nu a făcut decât să profite de această situație instabilă pentru a-și spori prezența militară în Caucazul de Sud cu o așa-zisă forță de menținere a păcii.

Nikol Pașinian și-a exprimat nemulțumirile față de Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni organizate în noiembrie anul trecut sub egida Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un fel de mini-NATO aflat sub influența Rusiei. Premierul armean nu a semnat declarația emisă la finalul summitului și a luat distanță de liderul de la Kremlin la poza oficială de grup, după care Erevanul a refuzat să găzduiască exercițiile militare ale OTSC prevăzute anterior pentru 2023.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...