Descoperire uimitoare a telescopului James Webb: posibile semne de viață pe o exoplanetă

Descoperire uimitoare a telescopului James Webb: posibile semne de viață pe o exoplanetă

Cercetătorii de la NASA au dat de veste că pe o exoplanetă gigantică, aflată la 120 de ani lumină distanță, ar exista o posibilă lume oceanică extrem de rară, unde s-ar putea descoperi forme de viață, relatează The Guardian.

Descoperirea a fost făcută de telescopul James Webb. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Această descoperire fascinantă a fost făcută chiar de telescopul James Webb, aflat la 120 de ani lumină de Pământ, în constelația Leu, pornind de la studii anterioare ale regiunii realizate cu ajutorul predecesorilor săi, Hubble și Kepler .

Oamenii de știință au acordat exoplanetei numele K2-18 b. Având o masă de aproximativ nouă ori mai mare decât cea a Pământului, aceasta este, potrivit NASA, „o exoplanetă de tipul Hycean, una care ar putea avea o atmosferă bogată în hidrogen și o suprafață acoperită de ape".

Abundența de metan și dioxid de carbon și lipsa amoniacului sprijină ipoteza conform căreia ar putea exista o lume oceanică sub o atmosferă bogată în hidrogen pe K2-18 b”, a anunțat agenția spațială.

Totuși, a genția a dat de înțeles că în atmosfera acestei planete ar putea fi descoperită o moleculă numită DMS (sulfură de dimetil), care pe Terra este generată exclusiv de organismele vii.

Cea mai mare parte a DMS din atmosfera terestră este emisă de fitoplanctonul din mediile marine", se arată în comunicatul de presă al NASA.

Cu toate acestea, nu a fost încă confirmată prezența moleculei și sunt necesare alte cercetări.

Viitoarele observații ale telescopului Webb ar trebui să confirme dacă DMS este într-adevăr prezent în atmosfera lui K2-18 b la niveluri semnificative", a spus Nikku Madhusudhan, astronom la Universitatea din Cambridge și autorul principal al cercetării NASA.

Nu este pentru prima dată când agenția spațială americană dă peste indicii privind prezența apei pe alte planete. Anterior, vapori de apă au fost descoperiți pe o altă exoplanetă, HAT-P-11b, de mărimea lui Neptun, aflată în constelația Lebăda, la o distanță de 120 de ani lumină.

Însă oamenii de știință sunt încântați de descoperire, chiar dacă atrag atenția asupra faptului că acest lucru nu înseamnă neapărat că planeta ar putea găzdui vietăți.

Orbitând în jurul stelei K2-18, exoplaneta se află, conform NASA, într-o zona locuibilă. Se presupune că planetele de tip Hycean ar trebui să fie acoperite de apă, însă există posibilitatea ca în cazul lui K2-18 b oceanul să fie mult prea fierbinte pentru a fi un mediu potrivit pentru dezvoltarea vieții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat