
Descoperire uriașă în Marea Neagră. Turcia a găsit un zăcământ de gaz care poate acoperi consumul timp de 3 ani
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat descoperirea unui nou zăcământ de gaz natural în Marea Neagră, care ar putea acoperi consumul gospodăriilor turcești timp de trei ani și jumătate.
O navă de explorare turcă a identificat un zăcământ important de gaz natural în apele adânci ale Mării Negre. Potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan, este vorba despre rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi, cu o valoare economică de aproximativ 30 de miliarde de dolari.
„Am descoperit un zăcământ de 75 de miliarde de metri cubi de gaz. Această cantitate este suficientă pentru a acoperi nevoile gospodăriilor noastre timp de aproximativ 3,5 ani”, a declarat Erdogan sâmbătă, citat de agenția Agerpres .
Zăcământul a fost descoperit în puțul Goktepe-3, la o adâncime de 3.500 de metri, parte din câmpul gazeifer Sakarya, aflat în exploatare din 2023. Proiectul Sakarya a fost inițiat în 2020 și este considerat un pas strategic pentru reducerea dependenței energetice a Turciei.
„Valoarea economică a acestui zăcământ este de 30 de miliarde de dolari”, a subliniat președintele turc.
Puțul se află la aproximativ 180 de kilometri nord-vest de portul Filyos, din provincia Zonguldak, acolo unde ajunge gazoductul ce transportă gazul extras către uscat.
Producția actuală și planurile de extindere
În prezent, zăcămintele din Marea Neagră furnizează 9,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, însă Erdogan a precizat că producția va crește considerabil: „Se preconizează că producția se va dubla anul viitor și va fi cvadruplată în 2028.”
Turcia consumă anual între 50 și 60 de miliarde de metri cubi de gaz, adică aproape 150 de milioane de metri cubi pe zi. C ea mai mare parte a gazului este importată , în principal din Rusia, Azerbaidjan și Iran.
Majoritatea gospodăriilor sunt racordate la rețeaua publică de gaze, folosite atât pentru gătit, cât și pentru încălzire. De asemenea, 19% din energia electrică a Turciei este produsă pe bază de gaz, după cărbune (35%) și înaintea surselor hidro (21%), eoliene (10%) și solare (7,5%).
Sursa: adevarul.ro