Deși are pensie 6000 de euro, „judecătoarea lui Georgescu” a dat în judecată Curtea Supremă pentru 1000 de lei....

Deși are pensie 6000 de euro, „judecătoarea lui Georgescu” a dat în judecată Curtea Supremă pentru 1000 de lei....

Judecătoare a Tribunalului Botoșani până în anul 2022, când s-a pensionat, Lăcrămioara Axinte a dat în judecată Înalta Curte de Casație și Justiție și a cerut recalcularea pensiei, plus dobândă penalizatoare. Miza: 1.000 de lei, bani de care judecătoarea Lăcrămioara Axinte consideră că a fost prejudiciată atunci când i s-a calculat pensia. Potrivit datelor din dosarul consultat de HotNews, judecătoarea Lăcrămioara Axinte beneficiază de o pensie de serviciu care reprezintă 80% din suma 36.507 de lei.

  • Fosta judecătoare și vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte a devenit cunoscută în spațiul public după ce i-a instruit pe români, pe un site deumit „Turul 2 înapoi”, cum să conteste la instanțele din țară hotărârea prin care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din 2024.
  • Începând din 5 aprilie, pe contul său de Tik Tok, unde este urmărită de 46.000 de persoane, ea le-a explicat românilor „care este strategia”. Câteva zile mai târziu, începând cu 8 aprilie, pe adresele curților de apel din România s-au înregistrat peste 130 de cereri privind anularea hotărârii CCR. Una dintre acestea a fost admisă de un judecător de la Curtea de Apel Ploiești, care a desființat decizia Curții Constituționale, de anulare a alegerilor.

Lăcrămioara Axinte a fost numită în funcția de judecător în 24 aprilie 2003, prin decret semnat de președintele Ion Iliescu. Klaus Iohannis a semnat eliberarea sa din funcție, prin pensionare, în 21 iulie 2022.

Nemulțumită de modul în care i s-a calculat pensia, fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte a dat în judecată Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) încă din luna mai a anului trecut, însă litigiul nu s-a soluționat până în prezent.

În acțiunea înregistrată pe rolul Curții de Apel Suceava, ea a avut trei solicitări distincte: anularea adeverinței pentru revizuirea pensiei de serviciu eliberată de ICCJ în martie 2024, obligarea ICCJ de a emite o nouă adeverință, respectiv obligarea ICCJ la plata dobânzii penalizatoare până când „va primi pensia corect”.

Judecătoarea Lăcrămioarea Axinte a arătat, in motivarea acțiunii, că la data de 3 iunie 2022 îndeplinea funcția de vicepreședintă aTribunalului Botoșani și a depus la Casa de Pensii o cerere de pensionare, însă eliberarea efectivă din activitate a avut loc după mai bine de o lună.

Cuantumul pensiei a fost calculat raportat la venitul brut al ultimei luni de activitate, anterior depunerii cererii la Casa de Pensii. După comunicarea deciziei privind pensia de serviciu, judecătoarea Lăcrămioara Axinte a formulat cerere de eliberare din funcție.

Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători a aprobat cererea de pensionare pe 7 iulie 2022, dată la care Lăcrămioara Axinte încă ocupa funcția de vicepreședinte al Tribunalului Botoșani.

Decretul privind eliberarea din funcția de judecător a fost semnat de către președintele Klaus Iohannis pe 21 iulie 2022, la șapte zile după ce judecătoarei Axinte îi expirase mandatul de vicepreședinte.

Miza recalculării: 1.000 de lei

Cum între data înaintării solicitării la Casa de Pensii și data eliberării din funcție veniturile salariale ale judecătoarei au fost mai mari, Lăcrămioara Axinte a solicitat revizuirea pensiei, invocând legea care prevedea că pensia de serviciu este de 80% „din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.

„La data de 15.12.2023, sub nr. 2848, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o adeverinţă pentru revizuirea pensiei sale de serviciu, potrivit Ordinului ICCJ nr. 3159/I/26.10.2023, în care a fost trecută o indemnizaţie de încadrare brută şi sporurile din ultima lună de activitate de 36.507 lei, deşi îndemnizaţia brută cu sporurile aferente funcţiei de vicepreşedinte în acest Ordin al ÎCCJ este de 37.650 lei”, a arătat judecătoarea Lăcrămioara Axinte în acțiunea depusă la Curtea de Apel Suceava.

Diferența dintre cele două sume o reprezintă cele 7 zile între exprirarea mandatului de vicepreședinte și semnarea decretului de către președintele țării.

Judecătoarea Axinte spune că întârzierea eliberării sale din funcţie, după expirarea mandatului, nu-i este imputabilă, fiind determinată exclusiv de traseul birocratic al cererii sale, iar venitul indicat de Curtea Supremă în adeverința de revizuire a pensiei nu a fost cel aferent funcției de vicepreședinte, ci de judecător.

„Modul de calcul al pensiei este un element definitiv dobândit şi consolidat, iar prestaţiile viitoare sunt realizate pe baza criteriilor avute în vedere la momentul emiterii deciziei. De altfel, persoana, în măsura în care optează pentru pensionare, o face în considerarea condiţiilor existente şi stabilite prin lege la acel moment. Ca atare, drepturile legal câştigate anterior din actul pensionării nu pot fi afectate, astfel că o nouă actualizare a pensiei de serviciu nu poate fi aplicată cu efecte retroactive unei situaţie juridice definitiv consolidate astfel cum rezultă din actul pensionării”, a argumentat judecătoarea Axinte în acțiunea depusă în instanță.

În întâmpinarea depusă la Curtea de Apel Suceava, instanța supremă a solicitat respingerea acțiunii, motivând că pensia de serviciu se calculează raportat la cuantumul sumelor încasate în ultima lună înaintea semnării decretului prezidențial de eliberare din funcție.

Apreciind că adeverința emisă fostului magistrat pentru stabilirea drepturilor la pensiile de serviciu nu poate fi asimilată unui act administrativ cu caracter individual, Curtea de Apel Suceava și-a declinat competența și a trimis dosarul la Tribunalul Botoșani la un complet specializat în litigii de muncă şi asigurări sociale.

Considerând că sunt necesare noi precizări din partea judecătoare Lăcrămioara Axinte, marți, instanța din Botoșani a amânat judecata pentru 26 iunie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Trump, mișcare surpriză pentru România și alte țări din Est...

2 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

3 ALERTĂ Ultimul mare sondaj înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 de duminică

4 George Friedman / Cum se termină războaiele

5 Cum l-au convins Macron și Starmer pe Trump să-și schimbe retorica față de Putin. Reacția lui Trump după întâlnirea de la Vatican