Despăgubirea pe care Bulgaria o are de plătit ultimului rege al ţării, Simeon al II-lea. Decizia CEDO

Despăgubirea pe care Bulgaria o are de plătit ultimului rege al ţării, Simeon al II-lea. Decizia CEDO

Ultimul rege al Bulgariei, Simeon al II-lea, are de primit de la stat o sumă uriașă de bani, drept despăgubire. Hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului a venit în contextul în care el și sora sa, Maria-Luiza Borisova, au fost împiedicaţi să exploateze comercial terenuri forestiere.

Regele Simeon al II-lea al Bulgariei FOTO Arhivă

Despăgubiri de 1,6 milioane de euro

Bulgaria „trebuie să le plătească reclamanţilor o sumă totală de 1.635.875 euro drept compensaţii materiale”, a indicat instanţa europeană, într-un comunicat, transmis marți și citat de AFP.

CEDO condamnase deja statul bulgar în acest dosar în septembrie 2021. Cei şapte judecători ai CEDO au considerat atunci în unanimitate că Bulgaria le-a încălcat celor doi reclamanţi dreptul la protejarea proprietăţii şi cel la un proces echitabil, în special din cauza unui moratoriu care i-a împiedicat să-şi exploateze comercial terenurile forestiere.

Proprietăţile Coroanei bulgare au fost toate transferate statului în anul 1947, dar în anul 1998 acest transfer a fost considerat contrar dreptului proprietăţii, astfel că fostul rege şi sora sa au cerut restituirea vechilor bunuri ale casei regale. Majoritatea acestora au fost restituite, dar un moratoriu din anul 2009, încă în vigoare, a fost impus asupra transferului sau exploatării comerciale a bunurilor restituite, mai ales a terenurilor forestiere.

Simeon al II-lea a fost rege doar câţiva ani pe vremea când era copil. Născut în 1937, el a acces la tron în anul 1943, după decesul tatălui său, iar în 1946 a părăsit ţara după proclamarea Republicii Bulgaria de către regimul comunist.

Revenit din exil în anul 1996, fără să fi renunţat vreodată la cetăţenia bulgară, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha este singurul fost rege european care a devenit prim-ministru al ţării sale. Liberal centrist, el a condus guvernul de la Sofia în perioada 2001-2005.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…