Despre mașini scumpe și cine face bani cu adevărat în România

Despre mașini scumpe și cine face bani cu adevărat în România

Reportaje-Live : DESPRE MASINI SCUMPE SI CINE FACE BANI CU ADEVARAT IN RO.

Pe strada circula din ce in ce mai multe masini de lux. SUV-urile de ultima generatie au ajuns ceva banal in peisajul mioritic. Ma intreba pe messenger un vechi cititor "De unde naiba fac unii atatia bani mai Reportaje ca uite eu muncesc de dimineata pana seara, am 14 angajati si nu imi permit un SUV de 70k?"

Scriam zilele trecute ca Romania este un Eldorado al serviciilor. Cu toate acestea conform unui studiu Coface doar 0.8% din companiile romanesti ajung sa aiba o cifra de afaceri peste 1 milion de euro si sa devina stabile financiar. Mda, este o lume dura in care au loc doar cei mai puternici.

Ca raspundem la intrebarea de unde atatea SUV-uri de lux, este bine sa intelegem ecosistemul informal de putere financiara din Romania. In primul rand Romania este total diferita de tarile din vest care au (inca) o patura de IMM solida cu aport important in economie. Ce veti citi mai jos probabil ca nu v-a spus nimeni pana acum asa ca cine are urechi de auzit sa auda.

CELE 4 AXE

AXA 1: MULTINATIONALELE

Sunt principala forta economica a Romaniei generand cel mai mare procent din PIB. In jurul lor pe orizontala dau de lucru la cateva zeci de mii de firme romanesti, firme care le ofera servicii externalizate. In general sunt firme captive, dependente de o multinationala ex: producatori de mobila care produc doar pt Ikea, producatori de piese auto mici, diferite firme care angajeaza, renoveaza, construiesc pt multinationale etc. Aceste firme sunt de fapt delegari de management, externalizari din partea multinationalei, avand autonomie foarte scazuta si dependente 80-90-100% de multinationala. In general sunt firme in care se munceste pe branci. Din aceasta zona apar cu greu cateva SUV-uri, in general luate in leasing.

AXA 2. FONDURI UE.

Sunt multi bani care vin de la UE si sunt firme care si-au construit intreaga activitate si modelul de business bazat pe accesarea fondurilor. Aceste firme traiesc doar din fonduri europene sarind dintr-un program in altul. Si poate fac bine pentru ca se pot face bani relativ usor. Unele firme chiar folosesc istet banii si muncesc serios, multe doar s-au abonat la fonduri devenind galeti cu multe gauri in care UE pompeaza bani aiurea. De aici vin destul de multe SUV-uri de lux unele muncite, multe ciupite.

AXA 3. AXA POCAITILOR.

Probabil putini dintre voi au auzit despre forta financiara a "pocaitilor", un grup foarte discret. Grupul oamenilor de afaceri penticostali, baptisti, evanghelisti. Daca analizati top 300 veti vedea ca foarte multi din top sunt "pocaiti". De fapt nu are legatura numai cu banii. Acest grup penticostalo-baptisto-evanghelist, e foarte implicat si in politica, au primari (unii celebrii gen Bolojan sau Falca), au oameni in parlament si si-au impus oameni pe listele PE sub mai multe partide inclusiv PSD. Au bani si vreo 1.5-2 milioane de voturi disciplinate. Sursa banilor lor sunt banii negrii sau din evaziune din SUA. Doar nu credeati ca religiile sunt altceva, nu? In fine e alta discutie dar ecosistemul "pocaitilor" invarte foarte multi bani in RO si genereaza multe SUV. Nu mai scriu aici despre BOR si despre bisericile maghiare (alte fabrici de bani) pentru ca nu mi-am propus sa fac analiza mafiei religioase.

AXA 4. AXA PENALA-CONTRACTE CU STATUL.

Probabil ca o stiti si voi foarte bine. Sunt mii de firme (poate zeci de mii) ale verilor, nepotilor, matuselor Tamare etc abonate la contractele cu statul. Sunt firme de apartament cu cifre de afaceri ametitoare si 3 angajati. Bani usori, tunuri, contracte umflate de 10 ori, PNDL, furt. Un prieten are o firma care vinde produse de lux. Peste 40% din clienti sunt burtosi conectati la afaceri cu statul, disperati sa proiecteze statut. O mare parte din masinile de lux de pe strada sunt ale lor.

De fapt, toate cele 4 axe de mai sus sunt ecosisteme economice slab competitive, cu riscuri mari. Din pacate economia Romaniei este dominata de cele 4 axe. Sunt foarte putine firme 100% romanesti, cu un nivel de performanta financiara bun in afara acestor axe. Si nu ma intelegeti gresit, nu conteaza cum se fac banii dar daca vreti sa cuceriti lumea trebuie sa iesiti din cerc. Mai ales cei din axa 1. Restul...va fi foarte greu.

Nu am trecut aici bugetarii si pensionarii de lux, medicii si micii intreprinzatori pentru ca dupa parerea mea ei nu fac cu adevarat bani ci doar traiesc bine (unii dintre ei).

As mai scrie dar suna telefoanele ca la nebuni aici. E activitate intensa pe axa 5:))


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria