Destinul tragic al Doinei Badea, cântăreața moartă la cutremurul din '77, alături de toată familia VIDEO

Destinul tragic al Doinei Badea, cântăreața moartă la cutremurul din '77, alături de toată familia VIDEO

Risc Seismic

A murit la 4 martie 1977, la București, în urma cutremurului de 7,2 grade pe scara Richter, care a devastat România. Ea a fost recunoscută după verighetă. Doina Badea, interpreta de muzică ușoară, ar fi împlinit astăzi 84 de ani,

Timbrul cald, calităţile interpretative au fost doar câteva din atuurile care au impus-o pe Doina Badea ca una dintre cele mai populare şi îndrăgite soliste de muzică uşoară din România, rămânând interpreta de neuitat a numeroase piese.

Doina Badea a murit la doar 37 de ani FOTO Adevărul

Printre acestea se regăsesc: "Ploaia şi noi", "Vechiul pian", "Romanţa inimii", "De ce pari trist", "Cred în fericirea noastră", "La un pas de fericire", "Nu vreau să văd pe nimeni trist", "Se-ntorc vapoarele", ''Mai spune-mi că nu m-ai uitat'', ''Cântau privighetori'', ''Cred în fericirea noastră'', ''Mi-e dor de ochii tăi'', ''Deschide fereastra!'', ''Tu'', ''De unde ştii vioară, tu'', ''Vioara'', ''Păstrează-mă doar pentru tine'', ''Cum n-ai văzut'', ''Cânta un matelot''.

A colaborat cu cei mai buni compozitori ai acelei perioade - Temistocle Popa, Vasile Vasilache, Eli Roman, Vasile Veselovschi, Gherase Dendrino, George Grigoriu, Henri Mălineanu, Nicolae Kirculescu.Calităţile vocale i-au permis şi abordarea cu succes a muzicii populare - ''Lung e drumul Gorjului'', ''Mi-am pus busuioc în păr'', ''Hăulita''.

De asemenea, a cântat romanţe, inspirată de marea artistă Ioana Radu - ''De ţi-ar spune poarta ta'', ''Romanţa inimii'', ''În cârciumioara unde cântă un cobzar''.A efectuat turnee în străinătate, la Moscova, în Polonia, în Germania, în Franţa, în Israel.

„A fost o apariţie singulară”

Doina Badea a fost una dintre cele mai iubite voci ale muzicii uşoare româneşti din anii '60-'70, fiind numită Edith Piaf a României datorită timbrului său deosebit.

„Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat“, spunea despre Doina Badea muzicologul George Sbârcea.

Din păcate, o carieră strălucită a luat sfârșit brusc pe 4 martie 1977. Doina Badea a fost căsătorită cu Traian Zmeu, cu care a avut doi copii: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. Toți patru și-au pierdut viața în urma cutremurului din 1977. Ei locuiau în Blocul Continental , care s-a prăbuşit peste clădirea din faţă. Se pare că seismul a prins-o în lift, de unde nu a mai apucat să iasă. Trupul artiste i a fost recunoscut după verighetă.

Nume mari ale culturii au pierit atunci

Printre personalităţile care şi-au pierdut viaţa atunci s-au numărat Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti, care locuia în același imobil cu Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneţ, Anatol E. Baconsky, poet, teoretician literar, prozatorul Alexandru Ivasiuc, scriitorul Mihai Gafiţa.

Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducător al operei eminesciene în limba engleză, a murit la vârsta de doar 19 ani. Alte personalităţi ale vremii decedate în acea seară cumplită au fost: poeta Daniela Caurea, scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu şi Viorica Vizante, lingvistul şi istoricul literar Ioan Siadbei, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, cântăreaţa Filofteia Lăcătuşu.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?