Detalii din ancheta DNA: Unul dintre azilele groazei, lăsat sa funcționeze de inspectorii AJPIS Ilfov, deși era plin cu ploșnițe

Detalii din ancheta DNA: Unul dintre azilele groazei, lăsat sa funcționeze de inspectorii AJPIS Ilfov, deși era plin cu ploșnițe

Ancheta DNA a relevat faptul că azilul din Afumați, Ilfov, care a fost verificat de cei doi inspectori AJPIS aflați acum în arest la domiciliu , a fost lăsat să funcționeze, în ciuda faptului că nu îndeplinea condițiile necesare. Dincolo de faptul că nu era personal suficient, centrul era infestat cu ploșnițe.

Ancheta DNA

Conform probatoriului administrat de DNA, problemele de igienă ale centrului erau vechi, iar cei doi inspectori care și-au dat girul nu le-au „văzut”.

Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități avea licență de funcționare provizorie pe un an, care era valabilă până la 11 iulie 2023. Conform legii, înainte cu trei luni de data expirării licenței, serviciul social trebuia efectueze vizita de evaluare în teren, pentru a constata dacă centrul îndeplinește toate normele pentru a obține licența de funcționare. Dacă se constată că sunt respectate standardele minime, precum și conformitatea datelor prezentate în documentele justificative cu realitatea din teren, se eliberează licența de funcționare. Dacă nu sunt îndeplinite condițiile legale de funcționare, se aplică sancțiuni contravenționale, se retrage licența de funcționare provizorie și se operează radierea serviciului social respectiv din Registrul electronic unic al serviciilor sociale.

Punctajul maxim, control fictiv

Numai că cei doi inspectori au încălcat o serie de norme, la întocmirea documentelor. Au închis ochii la mizeria care domnea în centru, la ploșnițele care erau prezente în tot centrul, la lipsa de personal sau numărul prea mare de beneficiari. Iar pentru asta, în raportul pe care l-au întocmit, nu au inclus fotografii din interiorul centrului, așa cum cere legislația în domeniu, iar în fișa lor au acordat punctaj maxim. „A fost completată fișa de evaluare prin care inspectorii au acordat punctaj maxim îndeplinirii fiecărui standard, rezultând un punctaj final de 82 puncte. Ca urmare, inspectorii au constatat îndeplinirea integrală a standardelor minime de calitate, astfel încât au formulat propunere de acordare a licenței de funcționare”, arată DNA.

Însă acest punctaj acordat de către cei doi inspectori este contrazis de un raport încheiat de Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului, care a descoperit cu totul altceva acolo.

Centrul, plin de ploșnițe

Este de menționat faptul că probatoriul administrat în prezenta cauză confirmă constatările comisarilor ANPC referitoare la prezența insectelor vii în spațiile de cazare sau folosirea unor ustensile neigienizate, din convorbirile telefonice purtate de (.....) (care se ocupă de gestionarea activităților în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „(.....)”), cu angajați ai centrului, rezultând că în perioada premergătoare vizitei de evaluare dar și ulterior acesteia, prezența insectelor vii în spațiile de cazare și mizeria reprezenta o constantă a centrului: .....)”, arată ancheta DNA.

Problema igienei, una veche

Raportul de monitorizare al CRJ a arătat același lucru, chiar mai detaliat.

Aspecte similar celor constatate de comisarii ANPC rezultă și din Raportul de monitorizare întocmit de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ) în urma vizitei din 01.11.2022. Cu această ocazie, reprezentanții CRJ au putut observa condițiile de viață ale rezidenților și au putut discuta cu o parte dintre aceștia, consemnând următoarele: (...) Toate camerele erau contaminate cu ploșnițe, iar după gradul de infestare, s-ar putea trage concluzia că problema este una veche și nerezolvată până la acel moment. Existența acestei contaminări ne-a fost confirmată și de dna. asistent medical, dar și de conducătorul centrului care s-a justificat folosindu-se de lipsa fondurilor, respectiv că DGASPC Ilfov, cu care centrul are un contract de furnizare servicii sociale, nu a mai achitat facturile de aproximativ 6 luni.”

Administratorul, „ajutat” să ascundă problemele

Dincolo de asta, cei doi inspectori i-au anunțat din timp pe administratorii centrului și le-au dat indicații cum să „ascundă” mizeria.

Probatoriul administrat în cauză a stabilit că diferențele majore între aspectele constatate și deciziile luate de cele două autorități ale statului, cu ocazia vizitelor efectuate la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „(.....)”, se datorează faptului că inculpații (...) și-au îndeplinit atribuțiile conferite de lege cu încălcarea prevederilor din legislația primară”, mai arată anchetatorii.

Cei doi inspectori i-au sugerat administratorului să-i mute pe beneficiarii care sunt peste numărul maxim și care nu sunt încadrați în grad de handicap, pe perioada cât durează vizita lor. De asemenea, i-au dat posibilitatea de a masca lipsa de igienă.

Această conduită pune în evidență caracterul formal al vizitei de evaluare în teren și intenția inspectorilor Năstase Andrei Cornel și Ronțescu Florina de a constata îndeplinirea integrală a standardelor minime de calitate deși, în realitate, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „(.....)”, faptul că acest serviciu social nu doar că nu le îndeplinea, dar presta servicii care pot pune în pericol viața, sănătatea, securitatea sau interesele economice ale consumatorilor”, mai arată ancheta.

Vineri, cei doi funcționari de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov care au fost reținuți pentru 24 de ore și prezențați în fața instanței au ajuns în arest la domiciliu, după ce Tribunalul București a respins propunerea DNA de arestare preventivă a celor doi.

Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu sunt cercetaţi de DNA într-un dosar legat de "azilele groazei", ei fiind acuzaţi de abuz în serviciu, după ce ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi a standardelor minime de calitate obligatorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat