Detalii din ancheta parașutei lui Băsescu

Detalii din ancheta parașutei lui Băsescu

Elena Udrea se află în acest moment în custodia poliției din Bulgaria, țară pe teritoriul căreia fostul ministru a fost prins joi, zi în care a instanța a decis că trebuie să meargă pentru șase ani la închisoare.

Elena UdreaFoto: AGERPRES

Ora 13.55 Elena Udrea se află pe drum spre instanță, au declarat surse judiciare pentru G4Media. Decizia aparține autorităților bulgare și este una de ultim moment. Inițial, procurorii obținuseră o prelungire a ordonanței de arestare pentru 72 de ore, dar cel mai probabil actele întocmite de autoritățile bulgare au fost finalizate mai rapid, înainte de termenul prevăzut în ordonanță.

Ora 12.39: Potrivit procedurilor din Bulgaria, Elena Udrea trebuie sa fie apărată de un avocat. În cazul in care nu își permite un avocat ales, atunci i se va repartiza unul din oficiu.

Ora 12.38: Potrivit surselor G4Media.ro, condițiile de detentie din Bulgaria sunt mai proaste decât în Romania

Potrivit unor surse judiciare, toată procedura se derulează de Parchetul Tribunalului București și de Interpol. Parchetul a transmis joi, în jurul orei 18:00 către Interpol mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea. De la acel moment, este un termen de 72 de ore în care instanța din Bulgaria trebuie să ia o decizie.

Judecătorii bulgari pot decide să încuviințeze mandatul de arestare pe numele Elenei Udrea, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi adusă în țară.

Dacă instanta din Bulgaria admite predarea persoanei condamnate, Politia Romana în colaborare cu autoritățile bulgare stabilesc o data pentru predarea persoanei condamnate, aceasta fiind preluata sub escorta de către o echipa românească.

De asemenea, instanța poate să o pună în libertate, în cazul în care consideră că există vicii de procedură, de exemplu, au precizat sursele citate.

Procuratura din Blagoevgrad este cea care se ocupă de formalități.

Elena Udrea, condamnată definitiv de instanța supremă, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute trebuie să execute pedeapsa, a decis joi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, Udrea trebuie să meargă la închisoare după 7 ani de procese, timp în care a profitat de o decizie a Curții Constituționale pentru a tergiversa dosarul. Ea a plecat însă din România înainte de pronunțarea deciziei instanței, fiind prinsă după câteva ore, în Bulgaria.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia