Detalii privind Brexitul, dezvăluite în documente publicate de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a publicat, cu doar 10 zile înainte de alegerile generale din Marea Britanie, două documente care vor afecta în următorii ani fiecare persoană care trăiește în Regatul Unit, informează marți The Guardian.

Documentele reprezintă cele mai detaliate poziții oferite până acum de negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, referitoare la viitoarele discuții privind 'divorțul' UE de Marea Britanie. În două documente politice, blocul comunitar își prezintă poziția asupra proiectului de lege privind Brexitul și drepturile cetățenilor.

Nici premierul Theresa May, nici liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, nu s-au referit în mod direct la acest aspect în timpul primului lor duel televizat de luni seara. Liderii ambelor partide au declarat că vor încheia un acord bun pentru țară, fără a face referire la aspecte asupra cărora UE și-a prezentat deja poziția. Lipsa lor de reacție față de aceste documente poate fi explicată parțial prin faptul că textele au fost publicate fără mare zarvă, în momentul în care țara încă se afla în stare de șoc după atacul terorist de la Manchester. În plus, documentele UE nu conțin elemente surpriză.

Documentul de 10 pagini privind proiectul de lege prezintă în detaliu toate organismele UE cu interese în acest proces — 40 de agenții, opt proiecte comune privind noile tehnologii și o paletă de fonduri convenită de toate țările, de la ajutorul pentru refugiații din Turcia la sprijinirea păcii în Columbia. Niciun detaliu nu este lăsat la voia întâmplării. Marea Britanie este chiar pe punctul de a finanța profesorii de la școlile europene de elită care educă copiii funcționarilor publici ai UE.

În ceea ce privește drepturile cetățenilor, UE precizează în detaliu protecția pe care dorește să o ofere pentru aproape 5 milioane de persoane — 3,5 milioane de cetățeni ai UE din Marea Britanie și 1,2 milioane de britanici aflați în Europa. Totodată, documentul subliniază că Curtea Europeană de Justiție (CEJ) trebuie să aibă competență deplină pentru a se pronunța asupra disputelor privind drepturile cetățenilor, în timp ce Comisia Europeană ar trebui să aibă puteri depline pentru a monitoriza dacă Marea Britanie respectă înțelegerea.

Diplomați din cele 27 de state membre rămase ale UE vor dezbate documentele marți și joi fără Marea Britanie și ar putea să le aducă modificări. Alte documente privind aspecte politice sunt așteptate în zilele următoare, inclusiv unul referitor la CEJ.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima