Detoxificarea după Sărbători: 5 rețete de supe light, sănătoase și hrănitoare

Detoxificarea după Sărbători: 5 rețete de supe light, sănătoase și hrănitoare

După excesele alimentare din perioada Sărbătorilor, putem să ne detoxifiem natural organismul renunțând la câteva obiceiuri alimentare nesănătoase.

Supele sunt un preparat ușor, dar sănătos și gustos FOTOGRAFII Shutterstock

Sărbătorile de sfârşit de an au însemnat, pentru mulţi dintre noi mese îmbelșugate , pline cu preparate tradiţionale grele și calorice, care ne afectează digestia, silueta şi starea de sănătate per ansamblu.

Fie că începutul noului an înseamnă o perioadă de detoxificare, fie un stil de viață sănătos , adaptat nevoilor noastre, putem obține rapid și fără efort rezultate remarcabil, eliminând câteva alimebte și obiceiuri nocive și adăugând câteva preparate sănătoase, dar în același timp gustoase și nu foarte costisitoare.

Hidratarea este foarte importantă , iar apa ajută rinchii să elimine toxinele şi susține sănătatea tractului intestinal. Fibrele (trebuie să consumăm 25-35 de grame de fibre pe zi) ajută, de asemenea, digestia. Alimente bogate în fibre sunt avocado, mazăre, orez brun, linte, cartofi dulci, broccoli, fistic, banane. De asemenea, măcar pentru o perioadă este recomandat să eliminăm din dietă alcoolul, cofeina, zahărul, alimentele procesate și junk food-ul, carnea grasă de porc sau vită.

Din ingrediente simple și accesibile se pot prepara mâncăruri rapide, ușoare și delicioase. Iată 5 rețete de supe potrivite pentru detoxificarea de după Sărbători.

Supă cremă de dovlecei și broccoli

Supa crema Broccoli Foto shutterstock 1185207979 jpg

Ingrediente

500 dovlecei

2 linguri ulei de măsline

450 g broccoli congelat

1 ceapă

300 ml lapte integral

sare

piper

busuioc verde

crutoane

Cureți și speli legumele, tai ceapa mărunt și o călești în ulei câteva minute, la foc mic, până devine sticloasă. Adaugi buchetele de broccoli și dovleceii tăiați cuburi și le sotezi împreună cu ceapa încă 4-5 minute, amestecând ocazional. Torni 1,5 l de apă, potrivești gustul de sare și piper și fierbi sub capac până ce legumele s-au gătit. La final, pui laptele și pasezi supa cu un blender vertical până devine cremoasă și fină. O servești caldă, cu busuioc proaspăt și crutoane.

Supă de pește

Supa peste Foto shutterstock 203427001 (2) jpg

Ingrediente

500 g file pește (cod, crap etc.)

1 ceapă albă

1 morcov

2 cartofi

1 păstârnac

2 linguri ulei

sare

5-6 boabe de piper

pătrunjel proaspăt, pentru decor

lămâie, pentru servit

Cureți și speli toate legumele, te tai cuburi potrivite și le pui la călit în ulei. Presari puțină sare și le sotezi 5 minute, apoi torni 2 l de apă și le lași să fiarbă aproximatv 15 minute, după ce au dat în clocot.

Speli peștele și îl porționezi, îl adaugi în supă, condimentezi cu sare și piper boabe și mai fierbi 7-10 minute. Servești supa caldă, decorată cu pătrunjel verde și, dacă dorești, cu zeamă de lămâie.

Supă de roșii cu orez

Supa roșii cu orez shutterstock 1815704657 jpg

Ingrediente

800 ml piure de roșii (passata)

150 g orez brun

2-3 roșii

1 ceapă albă

2 căței de usturoi

1,5 l supă de legume sau apă

2 linguri ulei

1 linguriță zahăr

1 linguriță oregano uscat

1 linguriță busuioc uscat

sare

piper

pătrunjel, pentru decor

Speli orezul și îl fierbi în apă cu puțină sare, până ce e pe jumătate făcut. Îl lași la scurs într-o sită.

Încingi uleiul într-un vas și sotezi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, la foc mic. Torni piureul de roșii, apa sau supa, roșiile tăiate cuburi, ierburile aromatice și zahărul. Presari sare și piper, după gust, amesteci și lași să fiarbă 10 minute, la foc mediu. Pui orezul și continui fierberea până ce orezul s-a înmuiat. Servești supa caldă și o decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat.

Minestrone

Supă minestrone Foto shutterstock 763813261 jpg

Ingrediente

200 ml suc de roşii

100 g paste scurte

1,5 l supă de legume sau apă

1 tulpină ţelină

1 dovlecel mic

100 g mazăre congelată

1 ceapă

1 morcov

1 ardei gras, roșu

150 g fasole albă din conservă

2 linguri ulei de măsline

sare

piper

pătrunjel verde, pentru decor

Încingi uleiul într-o cratiță și sotezi ceapa mărunțită, adaugi morcovul feliat și tulpina de țelină tăiată cubulețe. Lași la călit 10 minute, amestecând ocazional. Torni sucul de roșii, apoi supa de legume sau apa. Potrivești gustul de sare și piper și lași să fiarbă încă 10 minute.

Adaugi mazărea și fasolea bine scursă de lichid, dovlecelul și ardeiul gras tăiați cubulețe și pastele.. Mai ții pe foc încă 15 minute. până ce legumele și pastele s-au înmuiat.

Presari pătrunjelul tăiat fin și stingi focul. Servești supa caldă.

Supă de orez cu legume și pui

Supa de pui cu orez Foto shutterstock 1219011151 jpg

Ingrediente

400 g piept de pui cu piele și os

150 g orez brun

1 ceapă

2 morcovi

1 ardei gras

2 linguri ulei de măsline

sare

piper

Speli pieptul de pui și îl fierbi în 2 l de apă cu puțină sare, îndepărtând spuma care se formează la suprafață. Când e gata, îl scoți și îl lași la răcit, apoi alegi carnea, pe care o mărunțești.

Sotezi ceapa tocată, la foc mic, cât să devină sticloasă. Adaugi morcovii, amesteci și mai ții pe foc încă 3-4 minute.

Răstorni legumele sotate în oala cu supă, adaugi orezul spălat, ardeiul tăiat cubulețe și asezonezi cu sare și piper, după gust. Lași să dea un clocot, apoi reduci focul și mai fierbi 20-25 de minute, până ce orezul s-a gătit.

În ultimele 5 minute, adaugi carnea de pui. Servești supa caldă și o decorezi după imaginație

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”