Devăluiri ȘOCANTE! Cum prosperă familia Dragnea prin ruinarea unor sate din Teleorman. Salariu minim, contracte prelungite de la lună la lună, condiții grele

Devăluiri ȘOCANTE! Cum prosperă familia Dragnea prin ruinarea unor sate din Teleorman. Salariu minim, contracte prelungite de la lună la lună, condiții grele

Devăluiri ȘOCANTE! Cum prosperă familia Dragnea prin ruinarea unor sate din Teleorman. Salariu minim, contracte prelungite de la lună la lună, condiții grele. „Combinatul este aproape pustiu, iar perspectivele comerciale sunt sumbre, în ciuda fondurilor europene intrate cu nemiluita în facilitățile de abatorizare”, scrie Dela0.ro , într-un articol în care pune în lumină modul în care familia Dragnea utilizează resursa materială și umană din câteva sate din Teleorman.

Însă, dezvăluie sursa citată, chiar dacă totul pare pustiu, complexul deținut de familia liderului PSD e totuși folositor la ceva: „toate anexele sale sunt gajate în contul unui credit bancar de patru milioane de lei”.

Dela0.ro  mai notează că afacerea din zonă a familiei Dragnea pare croită după toate regulile manualului de capitalism sălbatic. E un joc de sumă zero în care câțiva câștigă, în vreme ce toți ceilalți pierd.

Un joc în care, mai scriu jurnaliștii de la Dela0.ro , iese în evidență faptul că foști angajați ai Fermei Salcia „au fost exploatați sistematic, văduviți de organizare sindicală, plătiți cu salariul minim pe economie și încadrați pe baza unor contracte prelungite de la lună la lună, puși să muncească în condiții improprii, ba chiar periculoase pentru integritatea lor fizică, spre îmbogățirea lui Valentin Dragnea, proprietarul din acte al afacerii”.

Povestea lui Ionel Badea

În cartea de muncă a lui Ionel Badea din Salcia scrie că a început să lucreze la Romcip în anul 1992. Așa se chema ferma de porci atunci.

A făcut-o neîntrerupt vreme de vreo cincisprezece ani, apoi bărbatul s-a reorientat, prestând diferite alte munci – paznic, îngrijitor la o fermă de pui, muncitor necalificat în construcții etc. – și chiar plecând pentru o perioadă în străinătate.

În martie 2016, însă, Ionel Badea a revenit pe statele de plată ale Fermei Salcia, acum rebotezată, semnând un contract cu normă întreagă, pentru un post de îngrijitor animale, cu un salariu de 1379 lei brut.

Contractul inițial era doar pe o lună de zile, fiind prelungit cu încă o lună în aprilie 2016, apoi cu încă una în mai același an. Abia la a treia prelungire de contract s-a ales muncitorul cu o înțelegere mai lungă – pe un an de zile.

În februarie 2017, ridicarea ștachetei salariului minim obligă Ferma Sălcie să-i ofere o mărire de salariu și îngrijitorului Ionel Badea.

Așa că bărbatul se alege de-acum cu 1450 lei brut pe lună (1065 lei net).

În mai 2017, însă, la finalul perioadei contractuale, Badea este trimis în șomaj.

Reangajat din nou în noiembrie 2017, cu o remunerație lunară de 1450 lei brut, Badea primește tot o lună de siguranță a locului de muncă, apoi o prelungire pentru încă trei luni în decembrie 2017.

Din ianuarie 2018, îngrijitorul de porci beneficiază de o nouă creștere a nivelului salariului minim, iar veniturile sale lunare urcă la 1900 lei brut (1160 lei net).

În martie 2018, bărbatului îi este prelungită înțelegerea pe un an de zile.

Nu mai ajunge însă să încheie cu brio și acest al doilea contract semnat cu Ferma Salcia aflată sub stăpânirea fiului lui Liviu Dragnea.

În septembrie i se aduce la cunoștință că va fi disponibilizat prin desființarea postului și că are 20 de zile de preaviz.

Apoi, pe 20 octombrie 2018, contractul îi încetează. Ferma Salcia îl anunță în scris că poate contesta decizia la instanța competentă.

Ionel Badea nu cunoaște însă ițe procedurale și, la drept vorbind, oricum nu are capacitatea de a se lupta juridic cu firma – el, un prăpădit de îngrijitor încadrat cu salariul minim într-o societate care nici măcar organ sindical nu avea (deși ferma număra la un moment dat peste 200 de angajați).

Așa că Badea se duce să se roage, literalmente cu căciula în mână: mai țineți-mă, vă rog, 10 zile, fac orice, fac mai multe grajduri, intru la abator dacă e nevoie, dar să prind luna noiembrie angajat, altfel nu primesc șomaj!

Pentru a fi eligibil în cadrul sistemului de șomaj, un angajat trebuie să fi fost încadrat în muncă în anul anterior (strict calendaristic). Pentru Ionel Badea calculul e simplu: fusese reangajat în noiembrie 2017, deci ar fi avut nevoie să-l prindă și noiembrie 2018 în aceeași situație.

Ferma Salcia e fermă, însă: nu mai au nevoie de el chiar de acum, din octombrie, așa că n-au de ce să-l mai plătească o săptămână și jumătate în plus. La insistențele bărbatului, managementul degrabă apărător al intereselor patronale ale familiei Dragnea îi taie repede macaroana: Hai, dom’le, acum ce faci, te târguiești cu noi?!
 
Δ Metoda de lucru la Ferma Salcia este următoarea: angajaților li se încheie contracte temporare, prelungite de la o lună la alta. De-a lungul unui singur an ei pot fi astfel încadrați de mai multe ori, în funcție de perioadele de vârf de activitate ale firmei, care e interesată să-și acopere nevoile comerciale, dar mai puțin interesată de bunăstarea și siguranța socială a angajaților.
 
Umilit, Ionel Badea se întoarce în bătătura casei sale din satul Băneasa și începe să-și strângă, mai mult din disperare, hârtiile. Cel mai recent contract de muncă semnat cu Ferma Salcia. O evidență a contribuțiilor sale la șomaj. Adrese oficiale de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, în care sunt listați angajatorii săi din ultimul deceniu. Cartea de muncă. Alte și alte facsimile.

Pe toate, țăranul le ține între coperțile unui dosar cu șină pe care stă scris, cu litere de-o șchioapă, numele său.

Ionel Badea se mai uită din când în când pe hârtii, încercând să înțeleagă ce i s-a întâmplat. Și nu reușește. Gândurile i se amestecă cu muzica de petrecere și se pierd în trecerea zilelor și nopților, ca un fum subțire care se rarefiază în aer până la dispariție.

Porcarul pus să administreze tilozină: “Îmi curgeau mucii ca la bou”

Ionel Badea știe cum a fost ca angajat al familiei Dragnea la Ferma Salcia din Teleorman. Rău. Era mereu plătit cu salariul minim pe economie. În ultima lună când a lucrat ca îngrijitor de porci a luat acasă 1160 de lei (la un brut de 1900 RON).

În contractul de muncă al bărbatului scrie că „activitatea se desfășoară în condiții grele, vătămătoare sau periculoase, potrivit Legii 31/1991”. Prevederea legală invocată stipulează faptul că muncitorii încadrați în astfel de medii profesionale beneficiază de scurtarea zilei de muncă la mai puțin de 8 ore. Condiția e ca aceasta decizie să fie implementată, în fiecare caz în parte, prin negocieri între patronat și sindicat.

La nivelul Fermei Salcia a lui Valentin Dragnea n-a existat însă vreodată organizație sindicală. Prin urmare, pentru Ionel Badea n-a avut cine să negocieze. Ziua sa de muncă a rămas, întotdeauna, de minim 8 ore – ba uneori era chemat și peste program, în ture de noapte, când numărul porcilor intrați în fermă depășea norma obișnuită.

Și soția lui Ionel Badea a lucrat în ferma familiei Dragnea. La mățărie, descrie sugestiv situația soțul. Spune că nu în puține situații consoarta i-a venit acasă cu iritații între degetele de la mâini – și rece toată. Era ca un cub de gheață, povestește Badea.

Câștiga și soția tot minimul pe economie. Iar programul la mățărie era adesea mai intens. Întrebat dacă se depășea în mod obișnuit norma zilnică de 8 ore, Ionel Badea spune doar atât: oho…

Astăzi, soția lucrează în Capitală și câștigă 2200 de lei net în fiecare lună.

Ionel Badea își amintește că la Ferma Salcia era pus să dea cu prafuri, adică să administreze tratamente veterinare porcilor.

“Mă dispera, muream și înviam!”, relatează muncitorul. Îl revolta situația și atunci, dar nu avea pur și simplu mijloace să-și ceară dreptatea.Unul dintre medicamentele administrate porcilor de Ionel Badea este tilozina.

În majoritatea prospectelor produsului, la precauții de utilizare, se notează că în timpul preparării se poartă salopete, ochelari de protecție, mănuși impermeabile și o mască respiratorie. De asemenea, se previne împotriva manipulării produsului dacă persoana este alergică la ingredientele sale.

Ionel Badea habar nu are dacă e alergic sau nu la tilozină. Știe doar că nu era treaba lui să asigure vreun serviciu veterinar – și că n-a primit vreodată materiale igienico-sanitare sau instructaj de protecție din partea angajatorului său, ferma familiei Dragnea.

Continuarea articolului  AICI .




Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...