DEVASTATOR! Corina Crețu spune ADEVĂRUL despre Guvernul Dragnea/Dăncilă! E dezastru!

DEVASTATOR! Corina Crețu spune ADEVĂRUL despre Guvernul Dragnea/Dăncilă! E dezastru!

DEVASTATOR! Corina Crețu spune ADEVĂRUL despre Guvernul Dragnea/Dăncilă! E dezastru! Corina Crețu: Ieșirea României din UE ar fi o catastrofă naţională şi vom fi cu toţii responsabili pentru viitorul copiilor noştri. Din 9,2 miliarde de euro fonduri europene pentru infrastructură s-au efectuat plăţi pentru doar 1,3 miliarde de euro.

Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională, a declarat, miercuri seara, la un post TV, că România se află într-o situație dezastruoasă. Imaginea pe care o are România, după ce Parlamentul European a votat o rezoluție împotriva Bucureștiului, iar Comisia Europeană a adoptat un MCV dezastruos, cu 20 de puncte critice, nu este deloc una bună, a spus Crețu.

„Mesajul meu este acela că România trebuie să continue drumul său european. (…) Nu trebuie să ne jucăm cu viitorul nostru. (…) Este surprinzător ca o ţară care a cunoscut atâtea beneficii din partea Uniunii Europene (…) să dai cu piciorul tuturor acestor oportunităţi. Nu cred că îşi doreşte cineva acest lucru şi îmi pare rău că a venit, nu ştiu, din neant, această posibilitate ca România să iasă vreodată din Uniunea Europeană. Deci asta, după părerea mea, ar fi o catastrofă naţională şi vom fi cu toţii responsabili pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri”, a declarat Corina Creţu miercuri, la România TV, potrivit Agerpres.

"Noi, la Comisia Europeană, nu dorim răul României. S-a creat impresia că singura preocupare e legată de justiție. Aș vrea ca partidele să privească cu înțelepciune și să nu pună în cheie complotistă că cineva ne vrea răul. E un rezultat a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. E greu de luptat cu o imagine deja creată. Avem o absorbție care nu e mare și avem probleme cu absorbția fondurilor", a spus Corina Crețu.

Crețu a făcut dezvăluiri despre dezastrul în care se află România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și despre cum Bucureștiul ascunde cifrele adevărate și inventează proiecte care nu ajung niciodată la Bruxelles.

„Este trist să am un conflict cu propriul guvern. Nu am ce să îmi reproșez. Vreau o colaborare bună cu Guvernul României, să fie una cinstită. Nu să vorbim un lucru înăutru și să ieșim cu altceva. Am avut o relație bună cu toate guvernele și am colaborat cu toate guvernele, nu înțeleg de unde aceste discuții. 9,2 miliarde de euro are România pentru infrastructură mare, iar pe lucrări s-au cheltuit doar 1,3 miliarde de euro. Ni se spun că sunt 200 de contractări! Care sunt acele contractări? Nu au venit la Comisia Europeană.

Să schimbi proiectele pe infrastructură în funcție de ministru e prea mult! Să spui că Centura Bucureștiului e la Comisie?! Nu e la Comisie! Să spui că magistrala de metrou M6 s-a aprobat, când nu s-a aprobat?! Vreau să dau un mesaj pentru Guvern, haideți să reluăm discuțiile cu cifrele pe masă. Haideți să vedem de ce investițiile prin fonduri nerambursabile nu ar fi mai bune decât cele prin parteneriat-privat. O țară trebuie să-și epuizeze aceste resurse care vin gratuit și apoi să meargă cu altele sau să meargă în paralel cu parteneriatele public-private. Nu avem de ce să ne insultăm pe aceste lucruri.”

„Nu avem proiecte în analiză. Nu știu de ce nu se depun aceste proiecte. La Simeria avem cel mai mare proiect din Europa, de peste un miliard de euro. De ce să facem parteneriat public privat, când avem bani care nu se returnează niciodată?! Sunt la dispoziția autorităților române, cu toate insultele pe care le-am primit. Nu știu, poate sunt niște calcule politice. Nu îmi dau seama. Am fost foarte afectată. Am fost numită trădătoare de țară și așa mai departe. Pe mine mă interesează ca aceste proiecte să se realizeze. Vreau să ne așezăm la masă și să discutăm exact.

Nimeni nu fură din banii alocați României. Dacă vor să facă lucrările cu companii românești, nu îi oprește nimeni.”, a spus Corina Crețu la România TV.

Corina Cretu crede ca Romania trebuie sa invete din lectiile MCV. Ce spune despre relatia cu Iohannis si o eventuala demisie din PSD
 
Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a vorbit miercuri seara despre rezolutia din PE si raportul MCV. Ea crede ca Romania trebuie sa invete din aceste lectii, iar partidele din tara noastra nu trebuie sa puna in cheie complotista faptul ca cineva ne vrea raul.

"Din pacate, nu e o saptamana usoara pentru Romania. In primul rand, PE a adoptat aceasta rezolutie privind statul de drept in Romania si in aceeasi zi a venit si raportul MCV din partea CE.

Eu cred ca Romania trebuie sa invete din aceste lectii. Nu cred ca cineva isi doreste raul Romaniei. Reusita fiecarei tari e reusita Europei in general.

Pe de alta parte, s-a politizat foarte mult, s-a creat impresia ca singura preocupare e pentru Justitie. Eu nu sunt comisar pe Justitie. Dl Timmermans a facut o conferinta de presa si a spus ca evolutiile pozitive din 2017 sunt puse sub semnul intrebarii si ca au fost adaugate inca 8 recomandari, fata de 2017.

As vrea ca partidele politice din Romania sa priveasca cu intelepciune si sa nu puna in cheie complotista faptul ca cineva ne vrea raul. Eu cred ca trebuie sa intelegem ca viitorul copiilor nostri depinde de ceea ce facem in viata de zi cu zi", a afirmat Corina Cretu, la Romania TV.

Relatia cu Iohannis

Cat despre relatia pe care o are cu presedintele Klaus Iohannis, Cretu a spus ca este una de respect, o relatie pe care o are si fata de premierul Viorica Dancila.

"Eu respect pe toata lumea, pe prim-ministrul propus de Parlament, pe presedinte. Am o relatie in sensul ca am participat la doua-trei evenimente. Lucram cu domnul Leonard Orban (consilier prezidential pe departamentul Afaceri Europene - n.red.) si cu oameni din Guvernul Romaniei. Nu se poate numi o relatie speciala. Din punctul meu de vedere, este o relatie institutionala, de respect", a explicat Corina Cretu.

Comisarul european a precizat ca in orice tara se duce solicita sa se vada cu presedintele statului respectiv si ca atunci cand se intalneste cu Klaus Iohannis nu trebuie sa apara un razboi pentru ca seful statului roman e in disputa cu PSD.

"Din acest punct de vedere, nu fac rabat in nicio tara. Solicit sa ma vad cu presedintele tarii. Daca ma intalnesc cu presedintele Romaniei, nu trebuie sa fie un razboi pentru ca e in disputa cu partidul de la putere. Nu e problema mea ca si comisar european. Eu lucrez cu ministrii. Noi avem nevoie de relatii institutionale, de lucruri pe hartie", a completat Cretu.

Demisia din PSD

Intrebata despre o posibila demisie din PSD, Cretu a spus ca nu se gandeste decat la a-si duce la bun sfarsit mandatul de comisar european.

"Am crescut in PSD. 30 de ani din viata mea am muncit cu mii de colegi si colege pentru castigarea alegerilor din '90 incoace si acestor colegi si colege vreau sa le spun foarte clar ca eu sunt un om de stanga, atasat valorilor sociale. Mi se pare trist faptul ca nu exista argumente prin care sa fiu atacata", a afirmat Corina Cretu.

Intrebata despre o eventuala demisie din PSD, comisarul european pentru politica regionala a raspuns: "Nu, nu ma gandesc la ora actuala decat la a-mi indeplini mandatul".

Aceasta a adaugat ca cea mai tensionata relatie pe care o are in prezent este cu Guvernul, precizand ca este un lucru trist, insa nu are ce sa isi reproseze in acest sens.

"Din pacate, cea mai tensionata relatie pe care o am acum este cu propriul Guvern. Este trist, dar pe de alta parte nu am ce sa-mi reprosez. Am spus care sunt riscurile de pierduri si ca trebuie accelerata implementarea proiectelor pe teren pentru aceasta perioada, ca trebuie sa ne batem pentru un buget mai nou.

Prima initiativa pe care am avut-o ca si comisar european a fost acel task-force pentru o mai buna implementare. Am preluat mandatul de comisar european cu 48% pentru perioada 2007-2013", a explicat Corina Cretu.

Pe de alta parte, aceasta a transmis un mesaj pentru Guvern, punctand ca vrea sa reia discutiile "cu cifrele pe masa".

Justitia din Romania, in atentia UE

Amintim ca ieri a fost o marti neagra pentru Romania, dupa ce Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covarsitoare o rezolutie care condamna evolutiile recente din tara noastra in ceea ce priveste atacul la statul de drept, iar Comisia Europeana a dat publicitatii cel mai dur raport MCV pe Justitie de cand a fost impus acest mecanism de supraveghere, la aderarea noastra din 2007.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia