Dezvăluire CUTREMURĂTOARE despre SUPRAVEGHEREA românilor!

Dezvăluire CUTREMURĂTOARE despre SUPRAVEGHEREA românilor!

Risc Seismic

Cui a încredintat SRI realizarea controversatului sistem IT care va permite cautari avansate in baze de date de la ministere si institutii cheie din Romania: BAE Systems, gigantul britanic care ar fi furnizat unor tari arabe sisteme de supraveghere in masa, dezvăluie  HotNews.ro .

BAE Systems, gigantul britanic care ar fi furnizat represivelor tari arabe sisteme de supraveghere in masa, potrivit unei investigatii recente a BBC , se numara printre firmele desemnate castigatoare de SRI pentru realizarea controversatului sistem IT, SII Analytics, care va permite cautari avansate in baze de date de la ministere si institutii cheie din Romania, precum BNR si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Sistemul IT, care va costa peste 25,2 milioane euro conform datelor transmise de SRI catre HotNews.ro , va fi realizat de Siveco (lider al asocierii) si Nova Tech Integrated Solutions SRL (asociat) - firma detinuta in trecut de un interpus al lui Sebastian Ghita - avand ca subcontractanti pe Romsoft International si BAE Systems.

SIVECO: 'Toti partenerii nostri in cadrul acestui proiect provin din state apartinand aliantei NATO, in care se respecta cele mai inalte standarde democratice si etice'.

ANAP: Au fost respectate aspectele procedurale aferente procesului de atribuire a contractului/Nu avem in atributii verificarea a ceea ce priveste siguranta nationala

O investigatie realizata timp de un an de BBC Arabic impreuna cu un ziar danez a descoperit dovezi ca BAE Systems, gigantul britanic din domeniul apararii a vandut pe scara larga in Orientul Mijlociu tehnologie sofisticata de supraveghere, inclusiv catre multe guverne represive.

Compania a vandut inclusiv software de decriptare care ar putea fi folosita impotriva Regatului Unit si a aliatilor sai, scrie BBC.

Desi contractele sunt legale, sustinatorii drepturilor omului si expertii in securitate cibernetica au exprimat ingrijorari serioase ca aceste putenice instrumente ar putea fi folosite pentru a spiona milioane de oameni si a suprima orice incercare de revolta.

BAE Systems ar detine un sistem denumit Evident, care ar permite guvernelor sa supravegheze in masa, se arata in investigatia BBC, care prezinta si marturiile unui fost angajat legate de modul cum functioneaza acest sistem:

"Poti sa interceptezi orice trafic de pe internet. Daca vrei sa o faci in toata tara, poti acest lucru. Poti sa afli locul unde sunt oamenilor pe baza datelor de la telefoanele mobile. Poti sa urmaresti unde merg oamenii. Sunt destul de avansati si cu recunoasterea vocala. Sunt capabili sa si decripteze anumite chestii", potrivit sursei citate de BBC.

Ce servicii va furniza BAE Systems in cadrul sistemului gestionat de SRI? Nu este periculos pentru siguranta nationala sa se permita prezenta unei astfel de firme la realizarea unui sistem care va gestiona o cantitate uriasa de date esentiale de la ministerele si institutiile cheie din Romania?

Acestea sunt cateva din intrebarile pe care HotNews.ro le-a adresat miercuri, 21 iunie, catre Serviciul Roman de Informatii (SRI).

In acelasi timp, HotNews.ro a solicitat joi, 22 iunie, un punct de vedere pe acest subiect si Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.

Una dintre intrebarile adresate Comisiei pentru controlul parlamentar al SRI este daca Serviciul Roman de Informatii a transmis vreo informare privind posibile probleme legate de prezenta firmei BAE Systems la licitatia pentru sistemul SII Analytics.

SRI si Comisia pentru controlul parlamentar asupra SRI nu au oferit raspunsuri pana la publicarea acestui articol. Vom reveni cu precizarile celor doua autoritati imediat ce le vom primi.


Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria