Dezvăluiri de ultimă oră!/„Pâmânt în schimbul păcii”/Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

Dezvăluiri de ultimă oră!/„Pâmânt în schimbul păcii”/Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

La jumătatea lunii ianuarie, președintele american Joe Biden l-a însărcinat pe șeful CIA, William Burns, să afle dacă Ucraina și Rusia sunt pregătite să negocieze. Reacția Kievului și a Moscovei a influențat decizia de a furniza tancuri Ucrainei, a relatat ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung , citat de Meduza. Liderul de la Casă Albă ar fi fost dispus să-i ofere președintelui Vladimir Putin o cincime din Ucraina în schimbul păcii.

Regiunile Lugansk și Donețk formează DonbasulFoto: Vyacheslav Lopatin / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit a două surse guvernamentale germane de rang înalt, Burns a vizitat Kievul și Moscova în luna ianuarie și a sugerat celor două tabere să rezolve conflictul.

Șeful CIA a oferit Kievului „pace în schimbul pământului", iar Moscovei „pământ în schimbul păcii". Dimensiunea teritoriului la care făcea referire Burns ar fi fost de 20% din suprafața Ucrainei, ceea ce este comparabil cu Donbasul, au precizat sursele.

Ambele părți au respins propunerile. Ucraina a refuzat să își împartă teritoriile, în timp ce Rusia a declinat oferta deoarece crede că va câștiga războiul pe termen lung.

Potrivit surselor Neue Zurcher Zeitung, după ce misiunea lui Burns la Kiev și Moscova „a eșuat", Biden a decis să aprobe furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina. Această decizie, la rândul său, a deblocat aprovizionarea cu tancuri germane Leopard.

Un oficial anonim al CIA a declarat pentru Newsweek că informațiile publicate de Neue Zurcher Zeitung despre călătoria secretă a lui Burns în Rusia și despre propunerea pe care acesta a înaintat-o în numele Casei Albe sunt „complet false".

Sean Davett, purtător de cuvânt adjunct al Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat relatarea publicației elvețiene „nu este exactă".

Washington Post a relatat că Burns a vizitat în secret Kievul la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit acestuia, directorul CIA l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la așteptările sale privind „planurile militare ale Rusiei în următoarele săptămâni și luni".

În cadrul unui eveniment de politică externă desfăşurat la Universitatea Georgetown din Washington D.C., directorul CIA, William Burns, a estimat joi că următoarele şase luni vor fi „critice" pentru Ucraina, unde Moscova a obţinut progrese semnificative în ultimele săptămâni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa