DEZVĂLUIRI făcute de serviciile secrete americane: Ce au făcut ruşii după tragedia din Ucraina

DEZVĂLUIRI făcute de serviciile secrete americane: Ce au făcut ruşii după tragedia din Ucraina

Serviciile de spionaj americane confirmă că Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, încercând să aducă echipamentele înapoi pe teritoriul rus după doborârea avionului de pasageri malaysian, incident soldat cu 298 de morţi, afirmă un oficial SUA. Secretarul de Stat american, John Kerry, a afirmat că sistemele de rachete utilizate pentru doborârea avionului erau din Rusia.

Sistemele de rachete utilizate pentru doborârea avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei erau din Rusia, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry.

"Este destul de clar că este vorba de un sistem de rachete transferat din Rusia şi oferit insurgenţilor separatişti din Ucraina", a declarat Kerry într-un interviu acordat CNN.

Kerry a subliniat că există "dovezi circumstanţiale extraordinare" care arată implicarea Rusiei şi a separatiştilor proruşi. "Statele Unite ştiu de unde a fost lansată racheta, există imagini luate prin satelit, ştim traiectoria. Ştim şi ora la care a fost lansată. Ştim cu certitudine că ucrainenii nu au sisteme de acest fel în acea zonă. Acest lucru arată clar responsabilitatea separatiştilor proruşi", a adăugat Kerry.

Secretarul de Stat american a denunţat o situaţie "grotescă" la locul prăbuşirii avionului malaysian. "Ceea ce se întâmplă este într-adevăr grotesc", a declarat Kerry la postul NBC.

"Este ceva ce intră în contradicţie cu tot ceea ce preşedintele Vladimir Putin şi Rusia au spus că vor face", a continuat şeful diplomaţiei americane.

"Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei", declară un oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane citat de ziarul The Washington Post.

"Credem că au încercat să readucă în Rusia cel puţin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciiile secrete americane aveau indicii de circa o săptămână că astfel de sisteme fuseseră aduse în Ucraina", a precizat oficialul american, care a preferat să rămână anonim.

Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaysian a fost doborât cu o rachetă de tip Buk SA-11, de fabricaţie rusească.

Administraţia de la Kiev afirmă că echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaysian era format din cetăţeni ruşi.

La rândul său, Rusia a cerut explicaţii Ucrainei în legătură cu sistemele de rachete de tip Buk pe care armata ucraineană le-ar avea în zona în care s-a prăbuşit avionul de pasageri malaysian.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri că "dovezile arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă ucraineană aflată sub controlul separatiştilor proruşi", sugerând că au fost utilizate sisteme militare de fabricaţie rusească.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de persoane. Nu există supravieţuitori.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?