Oligarhul rus Evgheni Prigojin, liderul Grupului de mercenari Wagner, care este considerat armata privată a lui Vladimir Putin, are o influență politică la Kremnlin la fel de mare ca cea a ministrului de externe, Serghei Lavrov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu, a declarat un important disident rus și fost deținut politic, Mihail Hodorkovski, în fața unui grup parlamentar britanic, relatează The Guardian .

Evgheni Prigojin (dreapta) este supranumit bucătarul lui PutinFoto: Vedomosti / WillWest News / Profimedia

Mihail Hodorkovski a declarat în fața comisiei pentru afaceri externe că Evgheni Prigojin, un om de afaceri care a recunoscut într-un sfârșit, după foarte multe speculații, în septembrie 2022, că a fondat grupul Wagner, are la fel de mult acces la Putin ca și oficialii guvernamentali oficiali.

Disidentul rus susține că „bucătarul lui Putin” se află în spatele numirii recente a generalului Serghei Surovikin în fruntea operațiunii militare din Ucraina și că a lucrat cu acesta în Ucraina.

Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut în ultimele luni, deoarece a putut argumenta că a fost o alternativă la o mobilizare mai amplă, a declarat Hodorkovski.

Cu toate acestea, el a adăugat că Grupul Wagner, cu doar aproximativ 7.000 de forțe, nu va fi vinovat dacă operațiunile militare din Ucraina vor eșua, deoarece forțele rusești sunt de 150.000-200.000 de oameni.

Cine va plăti pentru eșecul din Ucraina

Cei doi care își vor asuma vina vor fi Yury Kovalchuk, bacherul lui Putin, și ministru rus al apărării, Serghei Shoigu, oamenii despre care se crede că l-au presat cel mai des pe Putin să lanseze invazia și care au prezis că Kievul ar putea fi cucerit în trei zile.

Hodorkovski l-a acuzat pe Putin că a folosit mercenarii grupului Wagner, care recrutează adesea oameni din închisori, deoarece acest lucru i-a permis să mintă, să nege responsabilitatea și să pună în aplicare o politică externă ilegală.

Reînceperea recrutării trupelor ar fi o decizie politică foarte periculoasă pentru Putin, a declarat Hodorkovski, adăugând că rezistența la mobilizare l-a forțat să pună capăt prematur procesului.

Lovitură pentru industria de apărare

El a afirmat că 700.000 de persoane au părăsit Rusia după mobilizare și a spus că acest lucru reprezintă "o lovitură serioasă pentru industria de apărare a lui Putin și pentru economia Rusiei".

Printre rușii care au părăsit țara se numără mulți IT-iști și ingineri necesari pentru producerea armelor de înaltă precizie.