
Dieta bogată în alimente vegetale integrale și pește poate ține cancerul de colon la distanță
Cercetătorii îndeamnă populația să consume mai multe fibre și grăsimi sănătoase pentru a reduce riscul de cancer de colon. Potrivit acestora, o dietă bogată în legume și pește, poate contribui la protejarea împotriva cancerelor.
Studiile de la Universitatea Flinders arată că dietele bogate în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, limitând în același timp zahărul și alcoolul, pot reduce semnificativ riscul de cancer și pot îmbunătăți rezultatele, potrivit medicalnewstoday.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a înțelege mai bine modul în care modelele alimentare influențează dezvoltarea cancerului și pentru a extinde educația privind alimentația ca măsură preventivă.
Cercetarea de la Universitatea Flinders și Institutul de Cercetare Medicală din Australia, publicată în European Journal of Nutrition, se bazează pe dovezile existente descoperite de aceeași echipă, care arată că o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește, leguminoase și lactate poate contribui la protejarea împotriva cancerelor gastrointestinale.
Legături puternice între o dietă săracă și un risc mai mare de cancere digestive
Potrivit cercetătorilor, consumul mai multor grăsimi sănătoase și legume, reducând în același timp zahărul și alcoolul, poate reduce considerabil riscul de cancer colorectal și alte tipuri de cancer.
În schimb, modelele alimentare nesănătoase, caracterizate printr-un consum ridicat de carne roșie și carne procesată, fast-food, cereale rafinate, alcool și băuturi zaharoase, sunt puternic asociate cu un risc mai mare de cancere gastro-intestinale.
Autorul principal Yohannes Melaku explicat că „aceste constatări consolidează importanța unei diete echilibrate bogate în fibre și grăsimi sănătoase ca o potențială măsură preventivă împotriva cancerului colorectal”.
Potrivit publicației citate, cercetătorii subliniază rolul alimentelor bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele, în susținerea bacteriilor intestinale sănătoase.
Aceste bacterii pot contribui la reducerea inflamației, făcând din fibre și grăsimi sănătoase componente esențiale ale unei diete echilibrate.
De asemenea, cercetătorii notează că, deși există mai multe dovezi care arată că schimbările în alimentație pot ajuta la prevenirea sau întârzierea anumitor boli, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care alimentația afectează cancerul.
Odată cu creșterea gradului de conștientizare a cancerului colorectal, specialiștii subliniază cât de importantă este o alimentație bună pentru prevenirea bolii.
Aceștia recomandă obiceiurile alimentare sănătoase ca modalitate de a proteja sănătatea pe termen lung, mai ales că aceste boli digestive, precum cancerul intestinal, sunt din ce în ce mai frecvente la persoanele sub 50 de ani.
Constatările se aliniază orientărilor dietetice ale World Cancer Research Fund (WCRF) și ale American Institute for Cancer Research (AICR), care recomandă diete bogate în cereale integrale, legume, fructe și leguminoase, limitând în același timp carnea roșie și carnea procesată, băuturile zaharoase și alimentele procesate.
Cercetătorii mai spun că rezultatele lor susțin orientările dietetice actuale și arată beneficiile de protecție ale unor alegeri precum consumul mai multor fibre pentru a ajuta la prevenirea cancerelor digestive.
Ei subliniază că urmarea unei diete sănătoase este una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a îmbunătăți starea generală de sănătate și de a reduce riscul de boli, inclusiv cancerul.
Sursa: adevarul.ro