Dieta mediteraneană ar putea contribui la prevenirea depresiei (studiu)

Dieta mediteraneană ar putea contribui la prevenirea depresiei (studiu)

Dieta mediteraneană, bazată de fructe, legume proaspete, nuci şi peşte, ar putea contribui la scăderea cu o treime a riscului de apariţie a depresiei, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Psychiatry, informează PA.

În schimb, o dietă bogată în grăsimi saturate, glucide şi alimente procesate este asociată cu o creştere a riscului de depresie.

Coordonatorul studiului, Camille Lassale, cercetătoare la departamentul de epidemiologie şi sănătate publică din cadrul University College London (UCL), a declarat: "Sunt dovezi convingătoare ce arată că există o relaţie între calitatea dietei şi sănătatea mintală. Această relaţie merge dincolo de efectele dietei asupra mărimii corporale şi de alte aspecte ale sănătăţii, care, la rândul lor, pot să afecteze starea de dispoziţie".

"Am agregat rezultatele furnizate de un număr mare de studii şi am remarcat că există un tipar clar, potrivit căruia respectarea unei diete mai sănătoase, bogată în plante şi antiinflamatoare poate să contribuie la prevenirea depresiei", a adăugat cercetătoarea britanică.

Savanţii londonezi au analizat datele provenind de la 41 de studii, inclusiv de la patru cercetări care au analizat legătura dintre dieta mediteraneană tradiţională şi sănătatea mintală în rândul unui grup de 36.556 de adulţi.

Persoanele care au adoptat o dietă care se asemăna cel mai mult cu cea mediteraneană au prezentat un risc cu 33% mai mic de a dezvolta depresie în următorii 8-12 ani, în comparaţie cu voluntarii ale căror diete semănau cel mai puţin cu dieta mediteraneană.

Cinci dintre studii au analizat impactul avut de o dietă cu alimente inflamatorii asupra sănătăţii mintale în cazul a 32.098 de adulţi din lumea întreagă.

O dietă scăzută în grăsimi saturate, glucide şi alimente procesate a fost asociată cu o reducere cu 24% a riscului de apariţie a depresiei în următorii 5-12 ani.

"O dietă pro-inflamatoare poate să inducă o inflamaţie sistemică, iar asta poate să crească în mod direct riscul de depresie. Totodată, apar tot mai multe dovezi ce arată că relaţia dintre intestine şi creier joacă un rol cheie în sănătatea mintală şi că această axă este modulată de bacteriile gastrointestinale, ce pot fi modificate prin dietele noastre", a explicat coordonatoarea acestei meta-analize.

Rezultatele noului studiu echivalează cu faptul că "acum există argumente puternice" în sprijinul teoriei potrivit căreia dieta ar trebui să fie considerată o parte a tratamentului folosit în cazul bolilor ce afectează sănătatea mintală, a adăugat coautoarea studiului, Tasnime Akbaraly. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa