Diferend privind cultura de coca între Bolivia și Uniunea Europeană

Diferend privind cultura de coca între Bolivia și Uniunea Europeană

Președintele bolivian Evo Morales a criticat sâmbătă reconsiderarea de către Uniunea Europeană a cooperării în domeniul antidrog, după ce Bolivia a decis să dubleze suprafața cultivată legal cu coca, arbustul din care se extrage cocaina, transmite AFP.

Președintele Boliviei, Evo Morales, prezintă sticle de lichior din coca

Morales, care este un vechi cultivator de coca, a promulgat miercuri legea prin care suprafața pentru cultura legală a plantei crește de la 12.000 la 22.000 de hectare.

Ambasadorul UE în Bolivia, Leon de la Torre, a reacționat apreciind că este necesară "recentrarea precisă a cooperării" între La Paz și Bruxelles. El nu a precizat cum ar urma să arate noua formă de cooperare.

Sâmbătă, președintele Boliviei a afirmat că întreruperea cooperării ar fi "puțin contradictorie".

Potrivit unui studiu finanțat de UE în 2013, circa 14.700 de hectare de coca sunt suficiente pentru a acoperi cererea legală de cocaină, pentru uz medical. Pe lângă acest scop, în munții Anzi, frunzele de coca sunt mestecate tradițional pentru a atenua senzațiile de foame și oboseală și pentru a contracara efectele altitudinii.

Din 2008, UE este principalul partener antidrog al Boliviei, după expulzarea din țară a agenției de profil americane, DEA (Drug Enforcement Agency), sub acuzația de complot.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…