DIICOT: Bărbat reţinut într-un dosar de spălare de bani cu un prejudiciu de peste 6,8 milioane de euro

DIICOT: Bărbat reţinut într-un dosar de spălare de bani cu un prejudiciu de peste 6,8 milioane de euro

Un bărbat a fost reţinut de procurorii DIICOT într-un dosar în care se investighează infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 6,8 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES joi, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a acestuia pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată.

"În fapt s-a reţinut că, în perioada ianuarie 2012 - august 2014, inculpatul, folosindu-se de o identitate falsă, a constituit, împreună cu alţi doi membrii familiei sale, un grup infracţional organizat, ce a acţionat sistematic în scopul creării unui circuit de tranzacţionare cu caracter evazionist în vederea prejudicierii bugetului de stat prin neplata taxelor şi impozitelor aferente operaţiunilor comerciale desfăşurate", precizează anchetatorii.

Astfel, arată sursa citată, prin intermediul mai multor societăţi de tip fantomă, membrii grupării ar fi creat circuite financiare fictive în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în acest mod fiind sustrase de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat.

"În scopul creării unei aparenţe de legalitate a operaţiunilor înregistrate în evidenţele contabile, precum şi în vederea ascunderii sursei impozabile, membrii grupării transferau sume mari de bani din conturile firmelor deţinute de aceştia către firmele de tip fantomă, urmate de virarea banilor în conturile unor entităţi financiare din Hong Kong", se menţionează în comunicat.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că gruparea infracţională a prejudiciat bugetul de stat cu suma de aproximativ 6.870.000 euro, informează procurorii.

Potrivit DIICOT, la data de 16 ianuarie, procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în urma cărora au fost ridicate sumele de 291.000 de lei, 5.060 de dolari, precum şi mai multe documente contabile.

"Joi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de alţi doi inculpaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar", arată anchetatorii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Zguduitor articol...

4 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

5 De citit...