DIICOT: Bărbatul acuzat de terorism și-a recunoscut parțial faptele; a fost condamnat în Franța pentru furt

DIICOT: Bărbatul acuzat de terorism și-a recunoscut parțial faptele; a fost condamnat în Franța pentru furt

Bărbatul acuzat de terorism a fost reținut pentru 24 de ore și va fi dus, vineri, la Curtea de Apel Pitești cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, el recunoscându-și parțial faptele în timpul audierilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

Ea a spus, joi, într-o conferință de presă, că suspectul a fost condamnat în Franța, unde a stat în închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

"Astăzi, au fost efectuate trei percheziții în trei locații folosite de către inculpat, de unde s-au ridicat efecte personale specifice religiei musulmane, cărți religioase, agende, medii de stocare, precum și înscrisuri în limba arabă. (...) Inculpatul a promovat în mod sistematic în public doctrina islamistă prin postarea în mediul online, prin intermediul unei rețele de socializare, a unor imagini, înregistrări audio-video, reprezentând activități, acțiuni armate violente și de propagandă ale organizației teroriste DAESH, cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la același gen de fapte. Trebuie să precizez că, odată cu convertirea la islamism, inculpatul și-a însușit numele de Ibrahim, iar toate conturile sale de pe rețeaua de socializare au conținut acest nume", a mai declarat Mihaela Porime.

Aceasta a explicat că bărbatul a intrat în atenția autorităților în anul 2015, însă radicalizarea acestuia a început cu mai mulți ani în urmă, când s-a aflat pe teritoriul unui stat din UE, unde și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu grupări jihadiste.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis "Ibrahim", a utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

În primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta era îngrădit. Datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

4 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia