DIICOT: Grupare specializată în trafic de migranți - destructurată; patru persoane au fost reținute

DIICOT: Grupare specializată în trafic de migranți - destructurată; patru persoane au fost reținute

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea pentru 24 de ore a patru persoane și măsura controlului judiciar față de alte trei, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 15.05.2017 și până în prezent, în zona comunei Cetate din județul Dolj și pe teritoriul Bulgariei, corespunzător acestei zone, s-a constituit un grup infracțional transnațional, format din inculpații Sandu Bogdan Costinel, Deliu Daniel, Meleancă Mitică-Arun, Nicolcea Sorin, Manciu Ion Aurel, Medragoniu Valentin Grigore, Toma Nicoliță, suspecții L. T. și H. A. I., precum și alte persoane, care a acționat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, prin racolarea, transferarea, călăuzirea și transportarea unor persoane de origine arabă pe teritoriul României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat și pentru obținerea unor foloase patrimoniale în schimbul acestor activități infracționale", se arată într-un comunicat al DIICOT transmis marți AGERPRES.

Potrivit sursei citate, atribuțiile membrilor grupului infracțional organizat au constat în călăuzirea și transportarea persoanelor de origine arabă la granița de vest a României, respectiv în municipiul Timișoara, județul Timiș.

"În cursul nopții de 24 iulie, ora 3,10, au fost interceptate două autoutilitare cu numere emise de autoritățile bulgare, într-un vehicul fiind depistat inculpatul Meleancă Mitică-Arun, care conducea autovehiculul, precum și 12 cetățeni de origine arabă care nu aveau asupra lor niciun document de identitate. În cel de-al doilea autovehicul au mai fost depistate două persoane, cetățeni români, respectiv inculpatul Sandu Bogdan Costinel și inculpatul Nicolcea Sorin, aceștia având rol de antemergător în transportarea migranților pe teritoriul României spre granița cu Ungaria", se menționează în comunicat.

Procurorii precizează că primul palier al grupului infracțional organizat cu ramificație transnațională a fost constituit de persoane de origine bulgară, care acționau pe malul bulgăresc al Dunării și care aveau rolul de a racola persoane de origine arabă și de a asigura transferarea acestora pe malul românesc al fluviului, cu ajutorul unor ambarcațiuni.

Preluarea migranților pe malul românesc al Dunării era asigurată de inculpatul Deliu Daniel, ajutat de suspectul L. T., acesta transportându-i cu căruța în locuri ferite (în plantații de vie sau la stâna de ori pe care acesta din urmă o are pe malul fluviului).

Conform procurorilor, inculpatul Deliu Daniel era singura persoană din cadrul grupului infracțional care ținea legătura cu persoana de origine bulgară, cei doi hotărând data, ora și locul în care migranții erau transferați cu ambarcațiunea de pe malul bulgăresc pe cel românesc.

Tot inculpatul Deliu Daniel era persoana care organiza transportul pe teritoriul României de la granița de sud, din județul Dolj până la granița de vest în județul Timiș.

"În organizarea transportului, inculpatul Deliu Daniel lua legătura cu inculpatul Sandu Bogdan Costinel care, la rândul său, îi contacta pe inculpații Manciu Ion Aurel, Medragoniu Valentin Grigore și Toma Nicoliță care aveau rolul de cărăuși în sensul că transportau migranții cu diverse autoutilitare la granița de vest a României sau rol de 'antemergători' pe parcursul traseului, acest rol presupunând anunțarea șoferului care transporta migranții despre eventualele filtre ale poliției. Astfel membrii grupării au efectuat transporturi ale migranților spre granița de vest a României pe 15.05.2017, 04.06.2017, 12.06.2017 și 24.07.2017", precizează procurorii DIICOT.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa