DIICOT: Șapte membri ai unei grupări infracționale specializate în falsificarea de carduri bancare, reținuți

DIICOT: Șapte membri ai unei grupări infracționale specializate în falsificarea de carduri bancare, reținuți

Șapte membri ai unei grupări infracționale specializate în falsificarea de carduri bancare, care au acționat în Franța, Belgia și Statele Unite ale Americii, au fost reținuți de procurorii DIICOT, urmând să fie prezentați joi în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.

Suspecții au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani, informează DIICOT, într-un comunicat transmis AGERPRES.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, pe teritoriul României a acționat un grup infracțional organizat specializat în confecționarea și deținerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Membrii grupului infracțional organizat s-au deplasat în diverse state din Europa (Franța și Belgia) pentru a monta dispozitivele de skimming la terminale pentru efectuarea plăților cu mijloace de plată electronică existente în stațiile de alimentare cu combustibil, în vederea copierii datelor confidențiale de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Ulterior, după falsificarea unor instrumente de plată electronică, aceștia au efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos", se precizează în comunicat.

Dispozitivele confecționate de membrii grupului au fost exploatate în ultimii doi ani în Franța, Belgia și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar datele astfel obținute au fost valorificate prin efectuarea unor operațiuni frauduloase în SUA, Taiwan, Nepal și Filipine, precizează anchetatorii.

Aceștia au identificat 47 de persoane implicate în diferite activități ilegale și de sprijinire a grupului infracțional, care acționau pe diferite domenii, de la producere de echipamente de skimming, montarea lor la bancomate sau stații de benzină, falsificare de carduri bancare și efectuare de tranzacții frauduloase, până la spălare de bani.

"La data de 9.11.2016, procurorii, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat 18 percheziții domiciliare pe raza județelor Arad, Cluj, Mureș și a municipiilor Oradea, Craiova și Satu Mare, ocazie cu care au fost identificate și ridicate telefoane mobile, calculatoare, medii optice de stocare, precum și suma de 40.500 euro și 11.500 USD. De asemenea, pe raza județului Cluj a fost identificat un laborator destinat producerii de echipamente de skimming", se menționează în comunicat.

Cei șapte suspecți reținuți urmează să fie prezentați joi la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Procurorii DIICOT au dispus față de alți șase inculpați cercetați în dosar măsura preventivă a controlului judiciar.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, iar cooperarea internațională a fost facilitată de către EUROPOL.

La activități au participat și luptători de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Mureș, Arad, Cluj, Oradea, Satu Mare, Craiova și Constanța.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante