„Din moment ce corpul nu este predat, înseamnă că există ceva de ascuns”

„Din moment ce corpul nu este predat, înseamnă că există ceva de ascuns”

Familia regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi nu a avut acces la trupul neînsuflețit al acestuia în ultimele trei zile, a anunțat luni, 19 februarie, echipa acestuia, adăugând că mama sa „nu a fost autorizată” să intre în morga unde ar putea să se afle cadavrul, scrie Le Figaro .

„Mama lui Alexei și avocații săi au ajuns la morgă în această dimineață devreme. Ei nu au fost autorizați să intre. Unul dintre avocați a fost literalmente împins afară. Când personalul a fost întrebat dacă trupul lui Alexei se afla acolo, nu au răspuns”, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș, pe rețelele de socializare.

Opozantul rus și opozantul numărul unu al președintelui Vladimir Putin a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, în închisoarea arctică din regiunea Iamal, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani. El era încarcerat de la întoarcerea sa în Rusia la începutul anului 2021, iar starea sa de sănătate se deteriora de luni de zile. Sâmbătă, mama sa, Liudmila Navalnaia, s-a deplasat împreună cu un avocat în această colonie penală izolată.

Potrivit Serviciului penitenciar rus (FSIN), Alexei Navalnîi a murit vineri după ce a suferit o boală subită „după o plimbare”. Vladimir Putin nu a făcut niciun comentariu cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi, care survine cu o lună înainte de alegerile prezidențiale în urma cărora se așteaptă ca președintele rus să rămână la putere pentru încă un mandat de șase ani.

Experți: „Din moment ce corpul lui Navalnîi nu este predat, înseamnă că există ceva de ascuns”

Angajații FSIN ar fi putut transporta cadavrul lui Alexei Navalnîi de la colonie la Salehard în noaptea de 17 februarie, înainte de sosirea avocatului și a rudelor politicianului în colonie, relatează Mediazona, citată de BBC.

Jurnaliștii publicației au studiat înregistrări video de la camerele de luat vederi de la trecerea dintre Labitnangi și Salehard – singura rută terestră pe care se poate ajunge de la colonia din Kharpe în centrul districtului (vara există un feribot care traversează râul, iar iarna se organizează o traversare pe gheață).

Mediazona a identificat în aceste videoclipuri o coloană de patru mașini, inclusiv o mașină FSIN, care a traversat râul Ob de-a lungul unei treceri de gheață în direcția Salehard.

Având în vedere că acest lucru s-a întâmplat la miezul nopții de 16-17 februarie, jurnaliștii publicației sugerează că în acest convoi a fost transportat corpul lui Navalnîi spre Salehard din colonia IK-3, unde își ispășea pedeapsa, pentru a ascunde în mod deliberat corpul politicianului de rudele sale.

Anterior, Novaia Gazeta Europe (declarată organizație indezirabilă în Rusia), citând surse, a relatat că trupul politicianului se afla la morga spitalului clinic din districtul Salehard. În cele trei zile care au trecut de la moartea lui Navalny, familia acestuia nu a primit încă trupul acestuia.

Experții medicali cu care a discutat BBC consideră că, cu cât autoritățile ruse așteaptă mai mult timp pentru a face autopsia corpului lui Alexei Navalnîi, cu atât mai puțin probabil pare să fi murit din cauze naturale.

Sâmbătă, familia lui Alexei Navalnîi a încercat toată ziua, fără succes, să găsească trupul politicianului care a murit într-o colonie din Kharp.

Potrivit unei surse Novaia Gazeta Europe, trupul lui Navalnîi a fost transportat mai întâi la Labitnangi, dar în seara zilei de 16 februarie a fost dus la Spitalul Clinic Districtual Salehard de pe strada Mira.

Mama și avocatul lui Navalnîi, care au venit la colonia din Kharpe, unde acesta își ispășea pedeapsa, au fost trimiși la morga din Salehard. Dar acolo li s-a spus că nu aveau corpul lui Navalnîi.

Un angajat al stației de ambulanță din Salekhard a declarat pentru Novaya Gazeta Europe că, potrivit informațiilor sale, pe corpul lui Navalnîi erau prezente vânătăi, dar acestea nu proveneau de la bătăi.

„În calitate de angajat al ambulanței cu destulă experiență, pot spune că astfel de răni, așa cum le-au descris cei care le-au văzut, apar în urma unor convulsii. Persoana are convulsii, se încearcă să o imobilizeze, dar convulsiile pot fi foarte puternice, astfel că apar vânătăi. De asemenea, au spus că avea și o vânătaie pe piept. Dar una care apare în legătură cu compresiile toracice”, a precizat sursa citată.

„Adică, au încercat totuși să-l resusciteze și a murit, cel mai probabil, din cauza unui stop cardiac. Dar de ce s-a întâmplat acest stop cardiac, nimeni nu spune nimic încă”, scrie Novaia Gazeta Europe.

Potrivit publicației, până la 17 februarie, nu a fost efectuată nicio autopsie.

„Acesta este probabil motivul pentru care autoritățile ruse nu pot stabili încă cauza exactă a morții și nu permit rudelor să vadă cadavrul”, sugerează autorii articolului.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?